Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 12,7 χιλιομέτρων, ενώ το επίκεντρό του ήταν στη θαλάσσια περιοχή του Κορινθιακού, λίγα χιλιόμετρα νότια της Αράχοβας και της Δεσφίνας. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, ο σεισμός έγινε αισθητός στις γύρω περιοχές αλλά και στη Βοιωτία και την Αττική. «Ηταν ένας έντονα αισθητός σεισμός, σε ώρα που οι πολίτες είναι σε κατάσταση ηρεμίας, μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα, γεγονός που καθιστά την αισθητότητα πιο εύκολη», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο δρ Σεισμολογίας και επιστημονικός συνεργάτης της UNESCO, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Πρόκειται για ένα σεισμό μετρίου μεγέθους, επιφανειακό, ο οποίος ενώ είναι ένας από τους πολλούς ίδιου μεγέθους που συμβαίνουν στον ελλαδικό χώρο, έχει κινητοποιήσει τους επιστήμονες. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, «το γεγονός ότι δεν έχει πολλούς σεισμούς και όσοι έχουν γίνει είναι μικρών μεγεθών δεν μας διευκολύνει να αξιολογήσουμε εάν ήταν ο κύριος σεισμός». Είναι χαρακτηριστικό ότι έως χθες το μεσημέρι ο μεγαλύτερος μετασεισμός ήταν μεγέθους 1,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Βέβαια, η εκτίμηση αυτή των ειδικών ήταν σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, 12 ωρών περίπου, μετά τη σεισμική δόνηση. Για να βγει αξιόπιστο συμπέρασμα απαιτείται χρόνος και από σήμερα ενδεχομένως να αρχίσει να «καθαρίζει» η εικόνα. «Βρισκόμαστε σε κατάσταση αναμονής», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.
«Εκείνο που μας προβληματίζει είναι ότι ενδεχομένως ο σεισμός 5,1 Ρίχτερ να είναι προσεισμός ενός ισχυρότερου. Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο με μικρή πιθανότητα. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να γίνουν μέσα στις επόμενες ημέρες ή ώρες αυτοί οι ισχυροί μετασεισμοί για να χαρακτηρίσουμε με περισσότερη βεβαιότητα τον 5,1 ως τον κύριο σεισμό», ανέφερε ο Γεράσισμος Παπαδόπουλος διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου μιλώντας στον Alpha. «Σε ό,τι αφορά στα νερά δεν σημαίνει ότι έχουν σχέση με γεωδυναμικά φαινόμενα, όπως είναι οι σεισμοί. Μπορεί να οφείλονται κάλλιστα σε μετεωρολογικά φαινόμενα όμως και αυτό το στοιχείο θα πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψιν μας όχι όμως ως κύριο στοιχείο. Το κύριο στοιχείο είναι η μετασεισμική ακολουθία», πρόσθεσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Μέχρι στιγμής δεν έχουμε μετασεισμική ακολουθία και το γεγονός αυτό μας ιδιαίτερα προσεκτικούς. Θα περιμένουμε σήμερα και αύριο να δούμε την εξέλιξη και θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση σε μία εβδομάδα, δήλωσε νωρίτερα στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας Όπως πρόσθεσε ο κ. Λέκκας, η περιοχή είναι ευαίσθητη και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ο κόσμος οφείλει να είναι προσεκτικός και να τηρεί τα πάγια μέτρα που εφαρμόζει η πολιτεία.
«Λίγες φορές θα με δείτε επιφυλακτικό» δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, για τον σεισμό των 5 Ρίχτερ με επίκεντρο την Ιτέα λίγο μετά τα 1 τα ξημερώματα της Κυριακής. Εξηγώντας τη φράση αυτή ο Άκης Τσελέντης επικαλέστηκε τρεις λόγους:
– ξέρουμε ότι η περιοχή αυτή, ο κεντρικός Κορινθιακός, έχει μεγάλα ρήγματα με πολύ άσχημο ιστορικό
– δεν έχουμε κάποιον μεγάλο μετασεισμό, ο μεγαλύτερος ήταν ένας των 2 Ρίχτερ το πρωί της Δευτέρας. Έχουμε μια ακολουθία πολύ παράξενη και αυτό έχει παρατηρηθεί λίγες φορές στην Ελλάδα γιατί δεν είναι συνηθισμένο.
– Έχουμε μαρτυρίες ότι τα νερά στον Κορινθιακό, στο Λουτράκι και το Ξυλόκαστρο, έχουν τραβηχθεί ένα μέτρο μέσα τα νερά και αυτό δεν αποδίδεται στην πανσέληνο
Στην ερώτηση, ωστόσο, αν ανησυχεί για ενεργοποίηση άλλων ρηγμάτων, ο κ. Τσελέντης είπε στο ΟΡΕΝ ότι «ένας σεισμός της τάξης του 5 Ρίχτερ είναι δύσκολο να ενεργοποιήσει ρήγματα».
«Το ρήγμα το γνωρίζουμε ποιο είναι, έχει διεύθυνση δύση-ανατολή, η διάρρηξη γίνεται προς την ανατολή για αυτό είχαμε εστίαση στο πώς έγινε αντιληπτό αυτό» πρόσθεσε ο σεισμολόγος.
Επέμεινε, τέλος, ότι «με προβληματίζει πολύ ότι έχουν τραβηχτεί τα νερά γιατί έχει παρατηρηθεί ως πρόδρομο φαινόμενο καθώς δείχνει ότι υπάρχει παραμόρφωση του πυθμένα που όπως καταλαβαίνετε οδηγεί σε διάρρηξη».
Ειδήσεις σήμερα
Φρίκη στον Άγιο Παντελεήμονα: Συνελήφθη 63χρονος που παρενοχλούσε σεξουαλικά δύο ανήλικα αγόρια