Χιλιάδες δονήσεις καταγράφονται βόρεια της Σαντορίνης όσο αναζητείται ακόμα ο κύριος σεισμός. Ανοιχτά -για τα επόμενα τουλάχιστον δύο με τρία 24ωρα- παραμένουν όλα τα σενάρια, για να δώσουν μια πρώτη εικόνα σε σχέση με την εξέλιξη των σεισμικών δονήσεων στις Κυκλάδες. Μέχρι στιγμής, ο μεγαλύτερος σεισμός καταγράφηκε χθες το μεσημέρι, εντάσεως 5 ρίχτερ, αλλά οι πολλαπλοί σεισμοί που ακολούθησαν έδειξαν ότι το φαινόμενο δεν εκτονώθηκε.
Οπως εξήγησε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο γεωλόγος – σεισμολόγος στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς, τα επόμενα 24ωρα θα δείξουν αν η σεισμική ακολουθία σε Σαντορίνη και Αμοργό θα φέρει έναν κύριο σεισμό κοντά στα 6 ρίχτερ ή θα συνεχιστεί ως έχει, πρόκειται, δηλαδή, για σμηνοσειρά σεισμών.
«Υπάρχουν γενικά δύο σενάρια. Η ακολουθία ξεκίνησε το Σάββατο, εντάθηκε την Κυριακή και τη Δευτέρα και είμαστε ουσιαστικά στο τέταρτο εικοσιτετράωρο. Το ένα σενάριο είναι να έχουμε σμηνοσειρά σε εξέλιξη, η οποία είναι μια από τις ενεργητικότερες σμηνοσειρές των τελευταίων δεκαετιών στον ελλαδικό χώρο και όχι μόνο. Το δυσμενές σενάριο είναι όλοι αυτοί να είναι προσεισμοί ενός μεγάλου σεισμού, με μέγεθος κοντά στα 6 ρίχτερ, σε ένα από τα μεγάλα ρήγματα της περιοχής», πρόσθεσε και συνέχισε: «Ενα μεγάλο ρήγμα αυτή τη στιγμή είναι αυτό που είναι δίπλα στην Ανυδρο». Ο κ. Γκανάς ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά πως από τα σεισμολογικά δεδομένα προκύπτει ότι οι σεισμοί είναι όλοι τεκτονικοί και δεν υπάρχει σεισμός ηφαιστειακός.
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος υποστήριξε πως «έχουμε φτάσει σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι», επαναλαμβάνοντας σταθερά ότι «βρισκόμαστε σε προσεισμική ακολουθία». «Σταδιακά, τα μεγέθη, από το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι χθες, από τα 3,6 ρίχτερ έφτασαν στα 5 ρίχτερ. Επαληθεύεται πλήρως πως βρισκόμαστε σε προσεισμική ακολουθία. Εχουμε πάρει ανοδική πορεία στα μεγέθη και στο πλήθος των σεισμών, ενώ συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά», ανέφερε και συνέχισε: «Ετσι όπως πορεύεται η ακολουθία και έχει όλα τα χαρακτηριστικά των προσεισμών, θα ανέβουν και άλλο τα μεγέθη. Δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω αν θα είναι μέχρι 6 ρίχτερ. Θα το δούμε, είναι ζήτημα ημερών».
«Το γεγονός ότι έχουμε πολλούς σεισμούς με σχετικά ίδια μεγέθη σημαίνει ότι το ρήγμα αντιστέκεται στο να σπάσει. Ομως επιμένει το σύστημα των δυνάμεων και κάθε λίγο το σπάει ξανά, λίγο περισσότερο, βήμα βήμα. Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό, να κατανοήσουμε αν υπάρχει ένας μεγάλος όγκος πετρωμάτων ο οποίος αντιστέκεται. Αν είναι έτσι, πάει να πει πως είναι πολύ σκληρός και όταν σπάσει -γιατί κάποια στιγμή θα σπάσει- θα δώσει μεγάλο σεισμό. Ενδέχεται να μην είναι αυτή η περίπτωση. Μπορεί το ρήγμα να εξαντλεί τα όρια αντοχής του και θα συνεχίσει με παρόμοια μεγέθη», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, ένας μεγαλύτερος σεισμός, της τάξεως των 5,5 ρίχτερ, «ίσως σηματοδοτούσε μια έναρξη της μείωσης της σεισμικής δραστηριότητας», εκτιμώντας ότι ο σεισμός των 5 ρίχτερ, που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στα ανοιχτά της Αμοργού, δεν ήταν ο κύριος σεισμός.
«Το σενάριο των 6 ρίχτερ και πάνω συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες. Οι κάτοικοι στη Σαντορίνη πρέπει να νιώθουν ασφαλείς. Αυτοί οι σεισμοί γίνονται σε βάθος 15 χιλιομέτρων», είπε ο κ Λέκκας.
«Θεωρώ ότι οι εκατοντάδες σεισμικές δονήσεις στη Σαντορίνη είναι διέγερση σμηνοσειράς. Εφόσον παραμείνει έτσι, δεν αναμένουμε ισχυρό σεισμό. Οι μικρές δονήσεις θα συνεχιστούν και σταδιακά θα αραιώνουν. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μέρες, εβδομάδες, ίσως και μήνα», δήλωσε στον «Ε.Τ.» ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης. Βέβαια, υπενθύμισε ότι το ρήγμα της Αμοργού είχε δώσει, το 1956, τον ισχυρό σεισμό των 7,5 ρίχτερ. «Συμπληρώνονται επτά δεκαετίες από εκείνον τον σεισμό. Οι Κυκλάδες δεν είναι Ιόνιο. Θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να έχει συσσωρευτεί -σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα- τόση ενέργεια που να δώσει έναν ισχυρό σεισμό. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το παραμικρό», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη, δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται σμηνοσειρά στον ελλαδικό χώρο. «Τον Δεκέμβριο του 1983 και μέσα σε 48 ώρες είχαμε καταγράψει 2.380 (!) σεισμούς -μεγέθους έως 4,5 ρίχτερ- στην περιοχή της Κασσάνδρας. Δεν έδωσε μεγαλύτερο σεισμό και σταδιακά το φαινόμενο εξασθένησε και ολοκληρώθηκε. Και πιο πρόσφατα, πριν από μερικούς μήνες, είχαμε δεκάδες σεισμούς στο Αγιον Ορος και τα Μουδανιά, χωρίς ποτέ -ευτυχώς- να σημειωθεί καταστρεπτικός σεισμός. Βέβαια, η Κασσάνδρα, τα Μουδανιά και το Αγιον Ορος είναι περιοχές χαμηλής σεισμικότητας και ουδέποτε έδωσαν καταστρεπτική δόνηση. Αυτό το επιχείρημα δεν μπορούμε να το επικαλεστούμε στην περίπτωση της Σαντορίνης, καθώς έχει καταγραφεί ο σεισμός του 1956. Πάντως, θεωρώ ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να παραμείνει το φαινόμενο ως σμηνοσειρά και να ατονήσει με την πάροδο του χρόνου», κατέληξε.
«Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΝΕΡΓΑ ΡΗΓΜΑΤΑ»
Ο καθηγητής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, χαρακτήρισε «δύσκολη» τη σεισμική ακολουθία στη Σαντορίνη. Αρχικά έκανε λόγο για «φαινόμενο πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του ελλαδικού χώρου, διότι δεν έχουμε έναν κύριο σεισμό, έχουμε μία ακολουθία από πολλούς σεισμούς», ενώ στη συνέχεια εξήγησε πως η περιοχή έχει διάφορα ενεργά ρήγματα και «τις επόμενες ημέρες θα μπορούμε να δούμε πιο ξεκάθαρα ποιο ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί».