Με αυτά τα λόγια περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στις Κυκλάδες η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας Εύη Νομικού, η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν μιλάμε για ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Τι είναι το τεκτονικό κέρας
Όπως είπε, η ομάδα της βρίσκεται στη Σαντορίνη για τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων. «Είμαστε εδώ γιατί αναλύουμε όλα τα γεωφυσικά δεδομένα που έχουμε αποκτήσει από τον Δεκέμβρη του 2024 και μπορούμε και πρέπει να συνδυάσουμε την ηφαιστειότητα με την τεκτονική». Λόγω καιρού, ωστόσο, δεν υπάρχουν νέα στοιχεία.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε αναλύσει όλες τις γεωφυσικές καταγραφές από τον Δεκέμβριο του 2024 και θα σταλεί σχετική αναφορά στην επιτροπή γιατί έχει δραστηριοποιηθεί όλος ο χώρος δίπλα στο ρήγμα της Ανύδρου», είπε η κ. Νομικού μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Παρασκευής.
Όπως εξήγησε, ο χώρος δίπλα στο ρήγμα της Ανύδρου αποκαλείται τεκτονικό κέρας γύρω από την Άνυδρο. Πρόκειται για μία περιοχή η οποία τεμαχίζεται από πολλές μικρότερες ζώνες και γι’ αυτό ουσιαστικά έχουμε πάρα πολλούς μικροσεισμούς. Γιατί ενεργοποιείται ένα κομμάτι ανά σεισμό, ανέφερε.
Πώς ξέρουμε ότι ενεργοποιείται ένα ηφαίστειο
Παράλληλα, η καθηγήτρια συνέστησε ψυχραιμία και κάλεσε τους ειδικούς να είναι προσεκτικοί στις δηλώσεις τους, ειδικά για τις αναφορές ότι αναμένεται έκρηξη του Κολούμπου.
«Ας έρθουν να μας δείξουν τα δεδομένα που το στηρίζουν αυτό», είπε χαρακτηριστικά.
«Μόνο αν συγκρίνεις δεδομένα μέσα από τη διαφυγή των αερίων και των υγρών από τις υδροθερμικές καμινάδες μπορείς να βγάλεις ασφαλή αποτελέσματα για την ενεργοποίηση των ηφαιστείων», υπογράμμισε.
Άνυδρος: Ποιο είναι το άγνωστο νησάκι στην «καρδιά» του «χορού» των σεισμών
Η Άνυδρος ή Αμοργοπούλα είναι μια μικρή, ακατοίκητη νησίδα των νοτιοανατολικών Κυκλάδων. Βρίσκεται ανάμεσα στην Αμοργό και τη Σαντορίνη και είναι το επίκεντρο των σεισμών που γίνονται τις τελευτές ημέρες στην περιοχή.
Η Άνυδρος διοικητικά ανήκει στην τοπική κοινότητα της Αρκεσίνης του δήμου Αμοργού. Η έκταση του νησιού είναι 1.200 στρέμματα. Το νησί είναι ιδιόκτητο και ανήκει στην οικογένεια του επιχειρηματία Αντώνη Βέκρη, ο οποίος κατάγεται από την Αμοργό. Η Άνυδρος είναι γνωστή για τη σεισμική της δραστηριότητα. Το νησί βρίσκεται πάνω από το επίκεντρο των σεισμών που κατά καιρούς πλήττουν την περιοχή των Κυκλάδων. Παρά τη μικρή της έκταση και την ακατοίκητη κατάστασή της, η Άνυδρος έχει μια πλούσια ιστορία. Το νησί έχει χρησιμοποιηθεί ως τόπος βοσκής ζώων, ενώ κατά καιρούς έχουν γίνει προσπάθειες για την αξιοποίησή του.
Το νησί είναι απομονωμένο και έχει χαρακτηριστεί βιότοπος CORINE. Στο νησί απαντώνται φυτά ενδημικά των Κυκλάδων, όπως τα Allium luteolum, Fibigia lunarioides, Origanum calcaratum, Pimpinella pretenderis και Trigonella rechingeri και δύο σπάνια είδη ερπετών, το Cyrtodactylus kotschyi solerii x saronicus και το σιλιβούτι της Αμοργού (Podarcis erhardii amorgensis).
Από το 1860 η Άνυδρος είναι ιδιόκτητη, ενώ πριν κάποια χρόνια οι ιδιοκτήτες του, προσπάθησαν να το πουλήσουν, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ευοδώθηκε. Ιδιοκτήτες του νησιού είναι η οικογένεια του επιχειρηματία Αντώνη Βέκρη, ο οποίος κατάγεται και από την όμορφη Αμοργό. Το νησί κάποια στιγμή είχε βγει προς πώληση, με τις φήμες να λένε τότε ότι ενδιαφερόταν και κάποιος επιχειρηματίας, πληροφορία την οποία διέψευδαν από την πρώτη στιγμή οι ιδιοκτήτες.
Ειδήσεις Σήμερα
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 29χρονος που παρενόχλησε 24χρονη μέσα σε λεωφορείο των ΚΤΕΛ
- Νέος ισχυρός σεισμός στη Σαντορίνη – Αισθητός και στην Αττική
- ΗΠΑ: Μπλόκο στα σχέδια Τραμπ – Δικαστής ανέστειλε προσωρινά το σχέδιο για εθελούσια αποχώρηση των ομοσπονδιακών υπαλλήλων
- Κίνηση: Μποτιλιάρισμα σε Κηφισό και Κηφισίας – Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό
- Σιλβέστερ Σταλόνε: Ένας ακόμα σταρ που επενδύει στην Τεχνητή Νοημοσύνη