Fake βίντεο με τη Σαντορίνη παραδομένη στο χάος, κατασκευασμένα με AI διαμοιράζονται στο TikTok προκαλώντας τρόμο.
Ειδικότερα σε ένα βίντεο, το οποίο είναι φτιαγμένο με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης και διαμοιράστηκε στο TikTok, δείχνει το ηφαίστειο της Σαντορίνης να εκρήγνυται φέρνοντας καταστροφή και πανικό στις Κυκλάδες.
Δείτε παρακάτω το αποκαλυπτικό βίντεο:
@truthsearcher_ #santorini #greece #greecetiktok #volcano #erruption #fyp #viral_video #prayingforgreece ♬ original sound – Luckiest 13
Παπανικολάου για τους σεισμούς στη Σαντορίνη: «Δεν υπάρχει περίπτωση για ηφαιστειακή έκρηξη»
Ο καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής στο ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παπανικολάου, αναφέρθηκε στις δύο πιθανότητες για την εξέλιξη του φαινομένου στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι επιστήμονες «έχουμε καταλήξει σε δύο πιθανότητες. Ή έχουμε τον σεισμό 6 Ρίχτερ με μικρή πιθανότητα λόγω της εξέλιξης των πραγμάτων ή έχουμε μια δραστηριότητα με ταβάνι 5,2 – 5,3 Ρίχτερ, η οποία δυστυχώς όλα τα χαρακτηριστικά δείχνουν πως θα κρατήσει για αρκετές εβδομάδες ίσως και μήνες».
Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Παπανικολάου είπε πως η αποκλιμάκωση θα συμβεί όταν μειωθεί το μέγεθος και η συχνότητα των σεισμών. «Θα είμαστε μεν ανήσυχοι και θα παρακολουθούμε αλλά σε πρακτικό επίπεδο δεν θα έχουμε ζημιές σε σπίτια», συμπλήρωσε.
«Πιστεύω πως μέσα στην εβδομάδα που μας έρχεται, εφόσον επιβεβαιωθούν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα χαρακτηριστικά της σεισμικής διέγερσης σε συνδυασμό με τις άλλες παραμέτρους που έχουμε εκεί, θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πως παρά το ότι η δραστηριότητα μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες και λίγους μήνες, θα πρέπει να επανέλθουμε στο νησί, να γυρίσουν οι κάτοικοι. Δεν θα είναι κανονικότητα όπως παλιά αλλά θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους συγκεκριμένους σεισμούς στη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό βλέπω πως είναι δύσκολο αλλά πρέπει να βοηθήσουμε τον κόσμο», σημείωσε.
«Ξεχνώντας τα ακραία σενάρια που έχουν διακινηθεί από μη ειδικούς. Γιατί ειδικός δεν είσαι αν έχεις έναν τίτλο, σεισμολόγος, ηφαιστειολόγος. Τον έχεις όταν έχεις δουλέψει στην περιοχή. Δεν μπορεί ο καθένας να μπερδεύει τον κόσμο. Είναι πέντε – δέκα άνθρωποι στην Ελλάδα που έχουν άποψη γιατί έχουν δουλέψει και άλλοι τόσοι στο εξωτερικό με τους οποίους είμαστε σε ανοιχτή γραμμή», τόνισε ο κ. Παπανικολάου.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε ηφαιστειακή έκρηξη»
«Σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ θεωρήθηκε από τους ανθρώπους που ξέρουν την περιοχή και έχουν δουλέψει την περιοχή, δεν τέθηκε ποτέ ότι μπορεί να είναι στο πλαίσιο αναμονής. Το μέγιστο που περιμένουμε είναι της τάξεως του 6 ακριβώς γιατί το μεγάλο ρήγμα που υπάρχει και έχει διεγερθεί από τους σεισμούς, έχει διαστάσεις και ιστορικό που δικαιολογεί μέχρι 6. Όποιος έχει πει κάτι παραπάνω δεν έχει γνώση των υποθαλάσσιων ρηγμάτων και της περιοχής», ανέφερε.
«Μέχρι προχθές που είχαμε 5,2 Ρίχτερ η πιθανότητα να γίνει σεισμός 6 Ρίχτερ ήταν αρκετά μεγάλη αλλά το τελευταίο τριήμερο δεν περάσαμε το 5,2 και αυτό έχει σημασία γιατί από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο μέχρι πριν δύο μέρες είχαμε καθημερινά αύξηση. Όμως τις τελευταίες δύο μέρες δεν έχουμε αύξηση και μάλιστα έχουμε μια μικρή μείωση», είπε ο κ. Παπανικολάου.
Για τα θέματα των ηφαιστείων «και στην Καμένη και στον Κολούμπο δεν περιμένουμε κάποια έκρηξη. Κάποια δραστηριότητα που ξεκίνησε πριν μήνες έχει σταματήσει εδώ και εβδομάδες στην Καμμένη και στον Κολούμπο φαίνεται να σβήνει, έχουν μείνει ελάχιστα γεγονότα άρα δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε ηφαιστειακή έκρηξη κανονική από τα δύο ηφαίστεια».
«Να ξεκαθαρίσω πως το ρήγμα της Αμοργού δεν υπάρχει περίπτωση να δώσει κάποιο γεγονός γιατί χρειάζεται δύο με τρεις αιώνες για να φορτίσει και να δώσει μεγάλο σεισμό», τόνισε.
Σείονται από τα ρίχτερ Ανάφη, Σαντορίνη, Αμοργός – Η απόφαση των σεισμολόγων για τα σχολεία
Στον ρυθμό των Ρίχτερ «χορεύουν» για μία ακόμη ημέρα οι Κυκλάδες, καθώς οι δονήσεις είναι συνεχείς με μέσο όρο τα 4,5 Ρίχτερ. Οι κάτοικοι ανησυχούν ωστόσο οι σεισμολόγοι αισιοδοξούν.
Νέα σεισμική δόνηση, 4,8 Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 11: 00 25 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού. Προηγήθηκαν άλλες δύο δονήσεις: 4,6 Ρίχτερ στις 10:36 25 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και 4, 1 Ρίχτερ στις 10:56 10 Χλμ. ΒΒΔ της Ανάφης.
Νωρίτερα, 4,6 Ρίχτερ «είχαν χτυπήσει» βορειοδυτικά της Ανάφης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο εντοπίστηκε 24 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ανάφης ενώ το εστιακό βάθος στα 5 χιλιόμετρα.
Τρεις νέοι σεισμοί τα ξημερώματα σε Αμοργό και Σαντορίνη
Τρεις σεισμικές δονήσεις, οι δύο από τις οποίες ήταν μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και μια 4,4, καταγράφτηκαν στον θαλάσσιο χώρο 17-26 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της κοινότητας Αρκεσίνης Αμοργού τις πρώτες πρωινές ώρες —με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 05:11, στις 05:08 και στις 03:52—, κατά δεδομένα που δημοσιοποίησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Και οι τρεις σεισμοί χαρακτηρίστηκαν «ασθενείς» από το ινστιτούτο. Καθημερινά συνεχίζουν να καταγράφονται δεκάδες δονήσεις στην περιοχή.
Σεισμοί στις Κυκλάδες: Κλειστά σχολεία σε Αμοργό, Ίο, Σαντορίνη και Ανάφη
Ανακοινώθηκε η απόφαση της Επιτροπής Σεισμολόγων στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου σήμερα το μεσημέρι κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
1. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παραμένει σταθερή, με περισσότερους από 800 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος Μ 5.2).
2. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα των Καμμένων και του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου.
3. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.
4. Οι Επιτροπές υπενθυμίζουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
Οι πολίτες θα πρέπει:
– να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
– να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
– να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
-να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
-να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
-να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
-Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025 σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό.
Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου στις 18:00.
Σε ότι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).
Σεισμοί: SOS από τον Καθηγητή Καρύδη – Ο ρόλος των αυθαίρετων στην αντισεισμικότητα και τα 50.000 κίτρινα σπίτια από τον σεισμό του ’99
Πέτρινα σπίτια, παλιές εκκλησίες και αυθαίρετες κατασκευές, που είναι άγνωστο αν ανεγέρθηκαν σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Αντισεισμικού Κανονισμού, είναι τα πιο «ευάλωτα» κτίσματα στο να υποστούν ισχυρές ζημιές, ακόμα και να καταρρεύσουν, σε περίπτωση που σημειωθεί σεισμός πολλών ρίχτερ. Τι ισχύει, όμως, για τη Σαντορίνη;
«Μετά το 1956, όταν έγινε ο μεγάλος σεισμός με τις πολλές καταστροφές, υπό τη διεύθυνση του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα φτιάχτηκαν, με μεγάλη επιτυχία, οι θόλοι που παραμένουν έως σήμερα στο νησί. Τα κτίσματα αυτά έχουν μεν ανθεκτικότητα στους σεισμούς, όμως με την πάροδο του χρόνου, τις διαμορφώσεις του εδάφους, αλλά και την ανθρώπινη παρέμβαση, όπως προσθαφαίρεση τοίχων, επεκτάσεων κ.λπ., έχει υποβαθμιστεί η αντισεισμική στατικότητα των παλαιότερων κτιρίων», εξηγεί στον «Ελεύθερο Τύπο» ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης.
![](https://eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2025/02/8-9-f3-12ycow-300x225-jpg.webp)
Σε σχέση με τα πιο καινούργια, όπως είπε ο κ. Καρύδης μπορεί να είναι χτισμένα σύμφωνα με τους κανονισμούς, όμως τίθεται ερώτημα «για το τι θα γίνει με το έδαφος, ειδικά στην περιοχή της Καλντέρας, όπου έχουμε έναν γκρεμό εκατοντάδων μέτρων, σχεδόν κατακόρυφο, στο “φρύδι” του οποίου έχουν φτιαχτεί κτίρια, πολυτελέστατες κατασκευές, εστιατόρια κ.λπ., που ήδη επιβαρύνεται και με έναν σεισμό δημιουργούνται πρόσθετα φορτία, για τα οποία ακόμη και αν δεν γίνει κατολίσθηση, μπορεί να υπάρξει κάποια παραμόρφωση», προσθέτει.
Ενα έτερο ζήτημα που έθεσε ο πολιτικός μηχανικός Βαγγέλης Ματράγκος, μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», είναι ότι στα νησιά και τους οικισμούς το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι για να φύγει ο κόσμος και συνωστίζονται σε στενούς δρόμους.
![](https://eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2025/02/8-9-f4-10ycow-261x300-jpg.webp)
Ερωτηθείς, συγκεκριμένα, για τις κατασκευές και την αντοχή τους, επεσήμανε ότι «τα μεγέθη που σημειώνονται αυτές τις ημέρες στις Κυκλάδες από τη μια δεν είναι μεγάλα, από την άλλη τα κτίρια στα νησιά αυτά γενικώς είναι χαμηλών ορόφων – μονώροφα, διώροφα, τριώροφα» και ισχύει, όπως είπε, ο γενικός κανόνας, δηλαδή «όσο πιο χαμηλά είναι τα κτίρια τόσο πιο χαμηλή είναι η σεισμική τους επικινδυνότητα. Επίσης, όσο πιο παλιό είναι ένα κτίριο τόσο πιο μεγάλη η σεισμική επικινδυνότητα, όσο πιο νέο η σεισμική επικινδυνότητα μειώνεται», και πρόσθεσε πως «επειδή υπάρχει πολύ μεγάλη έξαρση στην κτηματαγορά σε αυτές τις περιοχές και υπάρχει μεγάλη ανοικοδόμηση, τα καινούργια κτίρια είναι χτισμένα σύμφωνα με τους κανονισμούς, που σημαίνει ότι είναι ασφαλή», προσθέτοντας πως «ειδικά στη Σαντορίνη, όπου υπάρχουν και πολλά υπόσκαφα, λόγω του Οικοδομικού Κανονισμού, που τους δίνει και μεγάλο bonus στη δόμηση, αλλά και τα παλιά υπόσκαφα που υπάρχουν είναι εξαιρετικά ασφαλή, γιατί επί της ουσίας είναι υπόγεια, οπότε δεν έχουν μεγάλη σεισμική επικινδυνότητα».
Το πρόβλημα, «όπως φάνηκε και στη Σάμο, είναι στα παλιά σπίτια, στις εκκλησίες και τα αυθαίρετα», καταλήγει ο κ. Ματράγκος.
Αυτό που επί της ουσίας προκύπτει είναι ότι κάθε περίπτωση παραμένει ξεχωριστή, δεδομένου ότι το ζήτημα της στατικότητας των κτιρίων είναι πολυπαραγοντικό και εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από την ηλικία, από την κατάσταση και από το επίπεδο συντήρησής τους.
Ηδη στη Σαντορίνη έχει μεταβεί κλιμάκιο μηχανικών από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και προχωρά σε ελέγχους στις σχολικές μονάδες του νησιού.
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΚΤΙΡΙΑ ΧΤΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ 1960 ΕΩΣ ΤΟ 2011
Στην Ελλάδα, ο πρώτος Αντισεισμικός Κανονισμός θεσπίστηκε το 1959, αναθεωρήθηκε το 1984 και η ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών κωδίκων και των σύγχρονων κανόνων έγινε το 2000, με εφαρμογή από το 2001. Οσο για την κατάσταση των κτιρίων της χώρας:
– Εως το 1960 είχαν ανεγερθεί 1,5 εκατ. κτίρια, δηλαδή το 25% του συνολικού αποθέματος.
– Από το 1960 έως το 1985 είχαν ανεγερθεί 1.746.000 κτίρια ή το 42,5%.
– Από το 1986 έως το 2000 είχαν κατασκευαστεί 831.000 κτίρια, που αντιστοιχούν στο 20% του αποθέματος.
– Από το 2001 έως το 2011 είχαν κατασκευαστεί 476.000 κτίρια, που αντιστοιχούν στο 11,6% του κτιριακού αποθέματος της χώρας.
Γιατί άδειασαν τις πισίνες στη Σαντορίνη
Μεταξύ των μέτρων που έχουν παρθεί από την Πολιτική Προστασία είναι και το άδειασμα των πισίνων, με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ και καθηγητή Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιο Λέκκα, να επισημαίνει ότι ο λόγος που δόθηκε αυτή η οδηγία είναι για να μειωθούν τυχόν κίνδυνοι καταρρεύσεων σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το νερό δεν είναι σταθερό σώμα για να υπολογιστεί η παραμόρφωσή του. Οπως επεσήμανε, μία μικρή πισίνα έχει βάρος τουλάχιστον 10 τόνων μέσα σε μία μορφολογική συνέχεια που ενισχύει τις σεισμικές βλάβες κατά 170%. Ετσι, η αφαίρεση αυτού του βάρους θα ωφελήσει τόσο τις κατασκευές όσο και τις πισίνες που είναι κρεμασμένες στην Καλντέρα της Σαντορίνης.
Ταυτόχρονα, το νερό που χύνεται από τις πισίνες κατά τη διάρκεια ενός σεισμού μπορεί να προκαλέσει πλημμύρες και να επιδεινώσει τις καταστροφές.
Καμπανάκι για «κίτρινα» κτίρια που «πρασίνισαν» μετά τον σεισμό στην Πάρνηθα το 1999
Το τι συνέβη μετά τον καταστροφικό σεισμό της Πάρνηθας το 1999 και τον «αποχαρακτηρισμό» όσων κτιρίων χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα» δηλαδή ακατάλληλα για χρήση, υπενθύμισε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών Παναγιώτης Καρύδης.
«Μετά τον σεισμό της Πάρνηθας περίπου 80.000 κτίρια είχαν κριθεί ”κίτρινα”. Από αυτά, περίπου τα 25.000 αποχαρακτηρίστηκαν επισήμως μετά από μελέτη, επισκευή και επιχορηγήσεις», λέει και εξηγεί: «Υπήρξαν και 50.000 με 55.000 κτίρια, τα οποία περνούσε ο καιρός και ήταν δεσμευμένα, λόγω μη αποχαρακτηρισμού από το ”κίτρινο” χρώμα που αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες τους δεν είχαν τη δυνατότητα ούτε να τα χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι ούτε να τα μεταβιβάσουν ούτε να τα νοικιάσουν και φυσικά ούτε να τα πουλήσουν».
Οπως προσθέτει, έπειτα βγήκε ένας νόμος «βάσει του οποίου αρκούσε μια υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ή του μηχανικού, με την οποία δεσμευόταν ότι θα φτιαχτεί η κατοικία. Μετά το έβαφαν, όπως λέω συχνά, ειρωνικά, με την ”αντισεισμική βαφή”, ήρθε και η υπηρεσία και είπε είναι ”μια χαρά”. Το νοίκιαζαν, το πουλούσαν και όλο το βάρος τελικά έπεφτε στους επόμενους που θα το αγόραζαν» τονίζει και καταλήγει πως «τα σπίτια που δεν ελέγχθηκαν και δεν επισκευάστηκαν όπως έπρεπε τότε, πιθανά να έχουν σοβαρό πρόβλημα σε έναν σεισμό».
Πάντως, ο κ. Καρύδης τονίζει με έμφαση πως το θέμα των σεισμών και των καταστροφών που θα ακολουθήσουν σε κτίσματα, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τον τρόπο που έχουν κατασκευαστεί τα κτίρια, το εστιακό βάθος του σεισμού κ.ο.κ..