Η παιδίατρος, χαρακτήρισε περίεργα τα επεισόδια που είχε η Τζωρτζίνα. Όπως είπε, αυτός ήταν ο λόγος που από την Παρασκευή 28-1-2022 έδωσε εντολή στο νοσηλευτικό προσωπικό να σταματήσει η χορήγηση των φαρμάκων από τη μητέρα της, μέσω γαστροστομίας, και από εκείνη τη στιγμή όλα τα φάρμακα να δίνονται από το νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής.
H Μυρσίνη Μαυρίκου απέκλεισε το ενδεχόμενο επιληπτικών επεισοδίων στο παιδί διατυπώνοντας την άποψη ότι «από τα ιατρικά δεδομένα δεν δικαιολογείται θάνατος της Τζωρτζίνας. Ο ακαριαίος και αιφνίδιος θάνατος δεν δικαιολογείται. Όταν έφυγα την Παρασκευή από το νοσοκομείο, δεν περίμενα ότι την επόμενη μέρα θα ενημερωθώ πως το παιδί πέθανε».
«Στις 27 Ιανουαρίου είδα πρώτη φορά το παιδί, είχε υποστεί ανακοπή τον Απρίλιο του 2021. Είχε υποστεί υποξική εγκεφαλοπάθεια και είχε βηματοδότη – απινιδωτή. Σε εμάς παραπέμφθηκε από το νοσοκομείο της Πάτρας γιατί είχε παρουσιάσει επεισόδια χαμηλού οξυγόνου και βραδυκαρδίας. Οι γιατροί εκεί δεν μπορούσαν να αξιολογήσουν αν ήταν σπασμοί ή κάτι άλλο. Για αυτό το λόγο ήρθε στο νοσοκομείο μας να δούμε τι συμβαίνει», εξήγησε η γιατρός που στη συνέχεια ζήτησε το ιστορικό της οικογένειας από την μητέρα.
Η μάρτυρας χαρακτήρισε «περίεργους» τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών της οικογένειας, αφού «στην οικογένεια δεν υπήρχαν προβλήματα και απλά είχαμε τους δυο αιφνίδιους θανάτους των άλλων παιδιών».
Ειδική αναφορά έκανε και στις αιτίες των θανάτων της Ίριδας και της Μαλένας λέγοντας: «Η μητέρα μου είπε για ηπατική ανεπάρκεια για το ένα κοριτσάκι και ρώτησα αν είχε κάποιο πρόβλημα με το ήπαρ. «Ναι» μου είπαν ότι αυτό λένε και αυτοί ότι δεν είχε κάποιο πρόβλημα και ότι θα προσφύγουν νομικά. Για να πεθάνεις από ηπατική ανεπάρκεια πρέπει να έχεις πρόβλημα με το ήπαρ δεν πεθαίνεις μπαμ και κάτω».
Για πρώτη φορά άκουσε την ύπαρξη της αγανεσίας φλεβόκομβου η μάρτυρας, όταν ρώτησε την αιτία θανάτου της μόλις έξι μηνών Ίριδας. «Το άλλο παιδί πέθανε από αγενεσία φλεβόκομβου. Αυτό το άκουγα πρώτη φορά, ήταν περίεργο. Ρώτησα τους καρδιολόγους ήταν η πρώτη φορά που το άκουγα» είπε στο δικαστήριο.
Πρόεδρος: Όταν ζητήσατε από την κυρία κατηγορουμένη να σας περιγράψει το επεισόδιο πριν μπει στο Καραμανδάνειο τι σας είπε;
Μάρτυρας: Ότι δεν έχασε τις αισθήσεις του πως ήταν κάτι σαν πανικός, έτσι μου το περιέγραψε και ότι στο Καραμανδάνειο τους είπαν κάτι για βρογχοπνευμονία.
Πρόεδρος: Λέτε ότι ήταν ιδιαίτερα ψύχραιμη στην κατάθεσή σας με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Γεωργιάδης: Όπως και να διανέμονται τα φάρμακα υψηλού κόστους, θα παραμείνουν δωρεάν
Μάρτυρας: Μου έκανε εντύπωση και στους συναδέλφους, ήταν ιδιαίτερα ψύχραιμη ακόμη και όταν το παιδί έκανε επεισόδια και μας κάλεσε στο πρόσωπο της δεν είδα καμία αγωνία, ούτε φόβο. Όταν πήγα στο δωμάτιο και εξέτασα το παιδί είπα ότι είναι επεισόδιο ταχυκαρδίας και όχι βραδυκαρδίας. Τότε μας είπε η μητέρα ότι το μεγαλύτερο επεισόδιο με βραδυκαρδία δεν το έχετε δει ακόμη. Με απόλυτη ψυχραιμία και ηρεμία. Αυτό δεν το έχω συναντήσει ποτέ ξανά σε γονείς. Να προβλέπει γονιός τι θα πάθει το παιδί του;
Πρόεδρος: Την ρωτήσατε γιατί το είπε;
Μάρτυρας: Όχι, εκείνη την ώρα είχαμε ένα παιδί με ένα περιστατικό και προσπαθούσαμε να το αντιμετωπίσουμε.
Περιγράφοντας το επεισόδιο της Τζωρτζίνας στις 28 Ιανουαρίου 2022, η μάρτυρας περιέγραψε πως «μας κάλεσε η μητέρα είχαμε εξετάσει το παιδί πριν και ήταν όλα καλά. Αυτό μπορείς να σκεφτείς είναι τρία πράματα: επιληψία, εγκεφαλοπαθητικά επεισόδια που μοιάζουν με σπασμούς αλλά δεν είναι, και το τελευταίο είναι αυτό το περιστατικό που βλέπαμε να ήταν απότοκο υποξίας. Ήμασταν στην έναρξη του περιστατικού δεν μπορούσαμε να ξέρουμε πως ξεκίνησε. Είναι αδύνατο να ήταν επεισόδια επιληψίας αφού δεν καταγράφηκαν», ξεκαθάρισε.
Πρόεδρος: Γιατί πήρατε την απόφαση να μη χορηγεί η μητέρα τα φάρμακα στο παιδί;
Μάρτυρας: Είδα κάποια περιστατικά που με είχαν προβληματίσει. Ήταν ένα παιδί που στην Πάτρα εμφάνιζε επεισόδια αλλά όσες φορές πήγε στη ΜΕΘ δεν εμφάνισε κανένα επεισόδιο. Θεώρησα πιο ασφαλές και λογικό να είμαι σίγουρη ότι τα φάρμακα χορηγούνται σωστά μέσω γαστροστομίας. Για παράδειγμα ένα φάρμακο αν δε το δώσεις στη σωστή του δόση μπορεί να είναι κατασταλτικό ή και θανατηφόρο. Εγώ έπρεπε να είμαι σίγουρη ότι όλα γίνονται όπως πρέπει.
Πρόεδρος: Τις δυο φορές που είδατε το παιδί ήταν εκεί η μητέρα; Πως ενημερώνατε;
Μάρτυρας: Ναι ήταν. Την ενημερώναμε και μάλιστα όταν είπε για την αλλαγή του φαρμάκου δεν αλλάξαμε τη θεραπεία. Μιλήσαμε με τον κ. Ηλιάδη και μετά κάναμε την αλλαγή.
Πρόεδρος: Σας ρώταγε για το μέλλον του παιδιού; Πως θα εξελιχθεί;
Μάρτυρας: Όχι
Πρόεδρος: Σας εξέφρασε με άλλο τρόπο την αγωνία της;
Μάρτυρας: Όχι.
Εισαγγελέας: Για το επεισόδιο σας ενημέρωσε η μητέρα;
Μάρτυρας: Ναι, από τη πόρτα
Εισαγγελέας: Με τον πατέρα είχατε επικοινωνία;
Μάρτυρας: Την πρώτη μέρα μόνο που παίρναμε το ιστορικό.
Αναφερόμενη στο επεισόδιο μετά την εκδήλωση του οποίου η Τζωρτζίνα βρέθηκε νεκρή, είπε: «Δεν το είδε κανείς αυτό το επεισόδιο. Το παιδί όταν μπήκε η συνάδελφος ήταν ήδη νεκρό. Στις 29/1 δεν ξέρει κανείς τι έγινε. Το παιδί βρέθηκε ξαφνικά σχεδόν νεκρό. Κάτι τρομερά περίεργο. Δεν υπήρχε καμία προειδοποίηση. Η μητέρα ήταν ο μόνος άνθρωπος που βρισκόταν μέσα. Στα δυο επεισόδια πριν τον θάνατο, κάναμε απέναντι και ήρθε στην πόρτα και μας το είπε. Πάντα, σε όλα τα επεισόδια, μόνο η μητέρα ήταν παρούσα».
Απαντώντας σε ερώτηση της υπεράσπισης σχετικά με την κεταμίνη, η μάρτυρας σημείωσε πως «η κεταμίνη είναι ένα φάρμακο που δεν χρησιμοποιείται στη παιδιατρική είναι στα χειρουργεία».