Αυτός ο μέσος όρος επταπλασιάστηκε από τις 17 έως τις 27 Ιουλίου και έγινε 67 πυρκαγιές την ημέρα, με τον συνολικό αριθμό το συγκεκριμένο δεκαήμερο να ανέρχεται σε 667 πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 10 εξελίχθηκαν σε mega πυρκαγιές! Το ίδιο χρονικό διάστημα συνελήφθησαν 21 άτομα, εκ των οποίων οι 19 για εμπρησμούς από αμέλεια και οι 2 για εμπρησμούς από πρόθεση.
Επίμονα πύρινα μέτωπα σάρωσαν για μέρες δασικές εκτάσεις σε Ρόδο, Κέρκυρα, Μαγνησία, Αχαΐα, Αττική και άλλες περιοχές, ενώ παρατηρήθηκε «τακτικότητα» στα σημεία εκδήλωσης. Κλιματική κρίση, μετεωρολογικές συνθήκες, ελλιπείς καθαρισμοί, εμπρησμοί, αλλά και επικίνδυνη αμέλεια, οι αιτίες εκδήλωσης και εξάπλωσης των μεγάλων πύρινων μετώπων.
Τα φετινά στοιχεία
Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής παρουσιάζει το χάρτη των δασικών πυρκαγιών που έχουν αντιμετωπίσει οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα, μέσα σε ένα εφιαλτικό «τρίγωνο του διαβόλου» (υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλή υγρασία, ισχυροί άνεμοι).
Περίπου 4 φορές τη μέρα, σπεύδουν κατά μέσο όρο για κατάσβεση σε δασική πυρκαγιά οι πυροσβέστες της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διεύθυνσης Λάρισας, το φετινό καλοκαίρι. Στον τομέα της ανήκει και η Μαγνησία, που τις τελευταίες ημέρες, οι κάτοικοι έζησαν εφιαλτικές στιγμές, καταγράφηκε ένας θάνατος κτηνοτρόφου, και σημειώθηκαν οι ισχυρές εκρήξεις πυρομαχικών στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της 111 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η συγκεκριμένη πυροσβεστική περιφέρεια καταλαμβάνει τη δυσάρεστη 1η θέση στην εκδήλωση πυρκαγιών, στη φετινή αντιπυρική περίοδο, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 303 πυρκαγιές. Τα αρμόδια ανακριτικά κλιμάκια που κλήθηκαν να διερευνήσουν τα συμβάντα, χαρακτηρίζουν «ύποπτη» τη συχνότητα των φαινομένων στην περιοχή.
Στη Μαγνησία, στις 27 Ιουλίου, ημέρα της έκρηξης στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις από τις 11:30 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα εκδηλώθηκαν 9 πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή, όπως ανέφερε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Γιώργος Πουρναράς.
Τη 2η θέση καταλαμβάνει με μικρή διαφορά η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διεύθυνση Πελοποννήσου, καθώς από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, οι πυροσβέστες έχουν κληθεί για επέμβαση σε συνολικά 301 φωτιές, ενώ σε άλλες περίπου 150 περιπτώσεις συναγερμού, οι φλόγες είχαν σβήσει από πολίτες προ αφίξεως. Την 3η θέση σε αυτή τη δυσάρεστη λίστα, κατέχει η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, η οποία κατέγραφε 289 πυρκαγιές από 1η Μαΐου έως και 27 Ιουλίου, με τον μέσο όρο εκδήλωσης να ξεπερνά τις 3 πυρκαγιές την ημέρα.
Παρότι στην Αττική εκδηλώθηκαν τουλάχιστον τρεις μεγάλες πυρκαγιές, σε Λαγονήσι, Κερατέα, Λαύριο, Σαρωνίδα, Ανάβυσσο, Καλύβια, Μάνδρα, Μαγούλα και οριακά προς Πάρνηθα, η συγκεκριμένη περιφέρεια καταλαμβάνει την 12η και τελευταία θέση στην εκδήλωση πυρκαγιών, με τον αριθμό τους να ανέρχεται στις 30.
Πυρκαγιές: Ο χάρτης του φετινού καλοκαιριού
Σεισμός 5,1 ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Ποια είναι η εκτίμηση των σεισμολόγων
Πυρκαγιές: Κεντρική Μακεδονία
Η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, από την 1η Μαΐου έως και τις 27 Ιουλίου, αντιμετώπισε 235 πυρκαγιές, περισσότερες από 2 την ημέρα. Η Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κλήθηκε να επέμβει σε 208 πυρκαγιές, της Στερεάς Ελλάδας σε 126, Κρήτης σε 120, Ιονίων Νήσων σε 57, Νοτίου Αιγαίου σε 37, Βορείου Αιγαίου σε 33, Δυτικής Μακεδονίας σε 33 και Ηπείρου σε 31.
Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Σημασία δεν έχει το πλήθος των πυρκαγιών, αλλά το ποιες μας απασχόλησαν πολύ. Υπάρχουν δεκάδες καιόμενες εκτάσεις σε μια περιοχή, που δεν αντιστοιχούν σε έκταση με τη ζημιά που κάνει ένα μεγάλο μέτωπο».
Από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έως και τις 27 Ιουλίου, έχουν καεί 400.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 200.000 στη Ρόδο, ενώ ο ετήσιος μέσος όρος στην Ελλάδα είναι 500.000 στρέμματα.
«Είμαστε σε πόλεμο» λένε σε Ρόδο, Μαγνησία και Δερβενοχώρια
«Είμαστε σε πόλεμο!». Με αυτές τις λέξεις πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι περιέγραφαν τις δραματικές καταστάσεις που επί ημέρες βίωναν στα πύρινα μέτωπα σε Ρόδο, Μαγνησία και Δερβενοχώρια. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες πυρκαγιές που έχουν (για την ώρα) ξεσπάσει στη χώρα, αλλά και για τις πιο καταστροφικές μια που άφησαν πίσω τους ανθρώπινα θύματα, ανεπανόρθωτες ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο καθώς και σε περιουσίες πολιτών.
Οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους αποκαλύπτοντας τη φρικτή πραγματικότητα. Συνολικά περισσότερα από 400.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη το φετινό καλοκαίρι, ο δε Ιούλιος κρίνεται ως ο χειρότερος και καταστρεπτικότερος μήνας των τελευταίων 13 ετών, σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές.
Κάηκε το 10% του νησιού
Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης «BEYOND» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η πολυήμερη φωτιά που δοκίμασε τη Ρόδο κατέκαψε έκταση που αντιστοιχεί στο 10% του νησιού. Ενα ιδιαίτερα μεγάλο κομμάτι της καμένης έκτασης βρίσκεται εντός του δικτύου Natura. «Η καμένη έκταση της πυρκαγιάς μέχρι και τις 23/07/2023, εκτιμήθηκε σε περίπου 107.170 στρέμματα» σημειώνει χαρακτηριστικά η μονάδα BEYOND.
Βιβλικές καταστροφές άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα και στη Μαγνησία. Εκτάσεις με καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες, μαντριά και αποθήκες παραδόθηκαν πλήρως στις φλόγες, με τους ντόπιους να προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους. Αλλα στοιχεία αναφέρουν ότι πάνω από 50.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, αγροτικές και δασικές εκτάσεις αλλά και πολλά ζώα έγιναν στάχτη. Ενώ, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό από την πλευρά των κτηνοτρόφων, το 80% του ζωικού κεφαλαίου της Μαγνησίας έχει καταστραφεί.
Η πύρινη λαίλαπα που στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους, προκάλεσε απώλειες και σε πολεμικό υλικό όταν έφτασε στην αποθήκη με πυρομαχικά της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο, με αποτέλεσμα να σημειωθούν ισχυρές εκρήξεις.
Ομως, αποκαρδιωτική είναι η εικόνα και στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας, με το πύρινο μέτωπο να εκτιμάται ότι έχει κάψει περισσότερα από 115.550 στρέμματα.
Ειδήσεις σήμερα
Αλλάζει ο νόμος για τους εμπρηστές με εξοντωτικές ποινές και αποζημιώσεις
Φωτιές: Πέρα από την κλιματική κρίση – Tα 4 SOS για τη στρατηγική
Κατερίνη: Μητέρα τριών παιδιών η γυναίκα που απανθρακώθηκε μέσα στο αυτοκίνητό της