Οι επιπτώσεις είναι ανθρώπινες, οικονομικές, εδαφικές, κλιματικές, εσωτερικής ασφάλειας, ψυχολογικές, υγειονομικές, στρατιωτικές ανθρωπογεωγραφικές κ.λπ.
Ασφαλώς η επιταχυνόμενη και πολυδιάστατη κλιματική κρίση έχει κυριαρχικό ρόλο και δυστυχώς έχουμε να δούμε πολλά μέσα στα επόμενα χρόνια, ενώ διάφορες πολυμερείς ή διμερείς συμφωνίες παραμένουν στα χαρτιά και δεν υπάρχουν εμφανή σημεία μιας κάποιας στρατηγικής πρόληψης, ύφεσης και παρεμβατικής αντιμετώπισης είτε αφορά τις θάλασσες και τα νησιωτικά συμπλέγματα που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν (Ινδικός-Ειρηνικός) είτε τις πολικές ζώνες (Αρκτικός κύκλος-Ανταρκτική) είτε τις σαρωτικές κλιματικές αλλαγές της Μεσογείου και όχι μόνο. Η περιοχή μας «σαχαροποιείται» και το βέβαιο είναι ότι αλλάζει η ζωή μας, οι συνήθειές μας ως και οι παράμετροι της ύπαρξής μας. Δεν έχουμε δυστυχώς πολύ χρόνο μπροστά μας.
1 Οι πρωτοφανείς πυρκαγιές για άλλη μία φορά αποδεικνύουν και επισημαίνουν ότι αποτελούν βασική ασύμμετρη απειλή, και μάλιστα επικίνδυνα μη γραμμική, ύπουλη και αόρατη (ποιοτικά και ποσοτικά). Είναι καιρός να γίνουν από ειδικούς συγκεκριμένες μελέτες για το τι κρύβεται. Ο ασύμμετρος εχθρός είναι ο χειρότερος. Ασφαλώς κατανοώ την ποικιλία των κλιματικών αλλαγών. Ομως, δεν είναι μόνο αυτή. Επί δεκαπέντε και πλέον χρόνια έχω διδάξει και κάνει λόγο για καλά κατευθυνόμενες ασύμμετρες, αποσταθεροποιητικές και παραλυτικές κινήσεις, σχέδια και μεθόδους. Δυστυχώς κάθε χρόνο τα προσπερνάμε. Μαζί με άλλα κράτη θα έπρεπε να είχαμε για χρόνια θέσει το θέμα στην Ε.Ε., στο ΝΑΤΟ, μέσω Ιταλίας στην G7, στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη. Είμαστε απίστευτα πίσω και δεν χρειάζεται να «βλέπουμε» μόνο προς ανατολάς.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
2 Ζούμε σε πολύ περίεργες εποχές. Για τις ασύμμετρες απειλές ειδικά σε θέματα καταστροφών, π.χ. του δασικού πλούτου, θα πρέπει να πάρουμε και να συγκεντρώσουμε διδάγματα. Που στην Ελλάδα για πολλά θέματα δεν κάνουμε και δυστυχώς είμαστε «αλλεργικοί» και δεν εμβαθύνουμε. Πρέπει να διεισδύσουμε σε σχέδια διαφόρων κύκλων (όχι συνωμοσιολογικά αλλά με εμπεριστατωμένη «διατρύπηση») και να αναβαθμίσουμε κάθετα τη συλλογή πληροφοριών (δασικών κ.ά.) αναφορικά με πολυδιάστατες ασύμμετρες ενέργειες.
Δεν δικαιολογείται αδυναμία αντιμετώπισης της πυρκαγιάς στη Ρόδο για δέκα και πλέον ημέρες. Και φυσικά όχι μέσω υποθέσεων και φαντασιώσεων. Αλλά με ενδελεχή μελέτη. Αποδέχομαι τις γιγαντιαίες προσπάθειες των πυροσβεστών. Αλλά εμένα με ενδιαφέρει η «μεγάλη εικόνα» και αυτή δεν την έχουμε χαρτογραφήσει και ακτινοδιαγνώσει. Σε τέτοια θέματα καλό θα ήταν να ενημερωθούμε από περιπτώσεις εκτεταμένων, μαζικών πολυπυρκαγιών σαν αυτές στα Βραχώδη Ορη ή σε περιοχές όπως στα σύνορα των Νεβάδα-Καλιφόρνια (δεν το λέω τυχαία).
3 Επειδή πολλά έχουν γραφτεί, αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί είναι απαραίτητη η ευρωμεσογειακή σύμπραξη πτητικών μέσων καθώς και η σύστασης μιας πραγματικής διακρατικής δύναμης ταχείας ανάπτυξης με τη συμμετοχή της Ελλάδος, της Γαλλίας, της Κροατίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας, που να έχει σχέδια για τη «μεγάλη εικόνα». Προφανώς θα μπορεί να συνεργάζεται με ειδικούς μηχανισμούς και υπηρεσίες του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών τέτοιας κλίμακας. Η χώρα μας δεν μπορεί να διαθέσει τεράστια κεφάλαια για νέα αεροσκάφη, ενώ απαιτείται χρόνος. Τα CL 515 που σκεφτόμαστε να πάρουμε (αφού, αν και όποτε) λογικά το πρώτο θα είναι έτοιμο το 2027. Και μέχρι τότε τι γίνεται; Οι διαγωνισμοί θα πρέπει να γίνουν χθες….
4 Tέλος, αυτά που λένε κάποιοι για αγορά ή ενοικίαση των ρωσικών «Μπέριεφ» είναι εκτός πραγματικότητας. Αλλο το εδαφικό ανάγλυφο και η μοιραία χαράδρα στην Κάρυστο και άλλο το Σάρατοφ, το Καζάν, η Σαμάρα, το Τομσκ και το Κίροφ στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Καμία σχέση παραπλανητικά εφετζίδικη και καναπεδολογική συνωμοσιολογία από φαντασιόπληκτους ξερόλες των τηλεοπτικών μέσων δεν χρειάζεται. Αμεσες επιλογές, σοβαρή διαχείριση, ευέλικτα μέσα αεροπυρόσβεσης, χρήση νέων τεχνολογιών, προληπτικές πληροφορίες και ετοιμότητα αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών.