«Το ξέρουμε ήδη και η Μπριζίτ είναι πολύ χάλια» απάντησε ο Μακρόν στον αποστολέα του μηνύματος, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής.
Δεν είχαν περάσει παρά μόνο λίγες εβδομάδες από την Παρασκευή 16 Ιουνίου που η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας είχε ανέβει στο βήμα εκδήλωσης της Unesco στο Παρίσι και είχε μιλήσει με θερμά λόγια για την πρόεδρο του Συλλόγου «Ελπίδα», στην εκδήλωση προς τιμήν της Ελληνίδας Πρέσβη Καλής Θελήσεως που έμοιαζε με αποχαιρετισμό.
«Με τη Μαριάννα γνωριστήκαμε σε μια επίσημη κρατική επίσκεψη και είναι σπάνιο στο πλαίσιο αυτό να δημιουργηθεί μια φιλία, αλλά αυτό συνέβη με τη Μαριάννα. Μια φιλία που δημιουργήθηκε σχεδόν αυθόρμητα με συχνές επαφές, με επιστολές τηλεφωνήματα ή και από κοντά» είπε η Μπριζίτ Μακρόν και στάθηκε στη μέρα που μαζί με τη Μαρέβα Μητσοτάκη είχαν επισκεφθεί την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «ΕΛΠΙΔΑ».
«Είναι μια στιγμή που με άλλαξε πάρα πολύ. Η ζωή της Μαριάννας είναι στραμμένη προς τους άλλους. Μια ζωή για τους άλλους» είχε πει η Μπριζίτ Μακρόν στην τιμητική εκδήλωση για τα 25 χρόνια της Μαριάννας Βαρδινογιάννη στην Unesco. Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της ζωής μου, που θα μείνει ανεξίτηλη στη σκέψη και στην καρδιά μου, ήταν η βραδιά που διοργάνωσε η Unesco, στην έδρα της στο Παρίσι, και τίμησε την Ελλάδα, τίμησε τα 25 χρόνια της συμμετοχής μου στον Οργανισμό και τον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά. Ενα μεγάλο ευχαριστώ στη γενική διευθύντρια κ. Audrey Azoulay, για αυτή της την πρωτοβουλία, στην κ. Μπριζίτ Μακρόν για την παρουσία και την πολύτιμη φιλία της και την κ. Μαρέβα Μητσοτάκη που ήταν κοντά μου και μίλησε για την αγαπημένη μας πατρίδα. Ενα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς σε όλους τους Πρέσβεις Καλής Θελήσεως της UNESCO, όλες τις σπουδαίες προσωπικότητες που συμπορευόμαστε εδώ και 25 χρόνια και είναι πια για εμένα μια δεύτερη οικογένεια! Μια οικογένεια ενωμένη με στόχο να συμβάλουμε στο χτίσιμο ενός καλύτερου αύριο για τη νέα γενιά» είχε σχολιάσει την επόμενη ημέρα η πρόεδρος του Ιδρύματος «ΕΛΠΙΔΑ».
Τα τελευταία μηνύματα
Τρεις φορές τον περασμένο μήνα η Μαριάννα Βαρδινογιάννη εμφανίστηκε δημόσια, μια στο Παρίσι και δύο στην Αθήνα, παρά το γεγονός ότι η υγεία της είχε επιβαρυνθεί το τελευταίο διάστημα. Πριν το Παρίσι είχε βρεθεί στο Ζάππειο στις 7 Ιουνίου στην εκδήλωση για την αφή της φλόγας των Special Olympics Βερολίνο 2023.
«Με μεγάλη συγκίνηση, και παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ανάψαμε όλοι μαζί τη φλόγα των Special Olympics που ξεκινούν το ταξίδι τους για το Βερολίνο! Το χαμόγελο, η δύναμη, το πείσμα και η περηφάνια στα πρόσωπα των αθλητών που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας σε αυτή τη σπουδαία διοργάνωση είναι το πιο πολύτιμο μάθημα ζωής. Μέσα από την καρδιά μου εύχομαι κάθε επιτυχία στη διοργάνωση και στους αθλητές μας» είχε γράψει στον λογαριασμό της στο Facebook. To προηγούμενο βράδυ, στις 6 Ιουνίου, είχε εμφανιστεί για τελευταία φορά δημόσια μαζί με τον σύζυγό της Βαρδή Βαρδινογιάννη που τιμήθηκε από τον Οργανισμό «The Hellenic Initiative» για την προσφορά του στις επιχειρήσεις και το φιλανθρωπικό του έργο.
«Μια ξεχωριστή στιγμή μεγάλης συγκίνησης και τιμής για ολόκληρη την οικογένειά μας ήταν η βράβευση του αγαπημένου μου συζύγου Βαρδή για την προσφορά του στην πατρίδα, από τους απόδημους Ελληνες. Το “ευχαριστώ” είναι πολύ λίγο για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλα τα μέλη του THI, στους Ελληνες απανταχού της Γης, για τη μεγάλη αυτή τιμή, καθώς και σε καθέναν και κάθε μία που μας τίμησαν με την παρουσία τους αυτή την ιδιαίτερη ημέρα. Από τα βάθη της καρδιάς μας σας ευχαριστούμε» είχε γράψει στο μήνυμά της η Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Το ζευγάρι είχε κοντά του σε εκείνη την τελευταία του κοινή έξοδο πολλά μέλη της οικογένειάς του, ενώ η Μαριάννα Λάτση είχε γονατίσει μπροστά στην πρόεδρο του «Ελπίδα» για να συνομιλήσει μαζί της.
Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Μια μεγάλη αγκαλιά για τα παιδιά
Για 33 χρόνια η Μαριάννα Βαρδινογιάννη πάλευε με τον παιδικό καρκίνο μέσα από τον σύλλογο «Ελπίδα» και το μοναδικό στη χώρα Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων, όπου έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 41.700 νοσηλείες και 1.424 μεταμοσχεύσεις.
Τρία στα τέσσερα παιδιά θεραπεύονται στο νοσηλευτικό ίδρυμα και μέσα από τις προηγμένες θεραπείες που εφαρμόζονται όπως οι κυτταρικές και γονιδιακές, σύντομα εκτιμάται θα θεραπεύεται και το 4ο παιδί. Προσωπικότητες από όλον τον κόσμο είχαν επισκεφθεί το νοσοκομείο στο πλευρό της και είχαν ενημερωθεί για το μοναδικό έργο της.
Πανικός στη Χαλκίδα: Αστικό λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες - Καλά στην υγεία τους οι επιβάτες
Για όσους την γνώριζαν καλά η ζωή της ήταν μια μεγάλη αγκαλιά για τα παιδιά, ένα στήριγμα για όσους είχαν ζήσει τον όλεθρο όπως τις φωτιές στην Ηλεία, όπου το ζεύγος Βαρδινογιάννη ανοικοδόμησε το χωριό Μάκιστος, ή τη φωτιά στο Μάτι όπου ανέλαβε να αποκαταστήσει το Λύρειο Ιδρυμα.
Ηταν παρούσα και στις πλημμύρες στη Μάνδρα ή σε καταστροφικούς σεισμούς που κατά καιρούς προκαλούσαν θάνατο και καταστροφή.
Χειρόγραφα σημειώματα
Ηταν όμως και μια πιστή φίλη για τους δικούς της ανθρώπους, όπως είχαν διαπιστώσει όσοι είχαν περάσει την πόρτα των σπιτιών της στην Εκάλη και στο Πόρτο Χέλι, ή είχαν φιλοξενηθεί στο σκάφος της οικογένειας. Τα σπίτια των φίλων της είναι γεμάτα με προσωπικά προσεκτικά επιλεγμένα δώρα της και χειρόγραφα σημειώματα από κάθε γιορτή ή σημαντική ημέρα με τη χαρακτηριστική γραφή της και την υπογραφή Μαριάννα Β. (Βαρδή) Βαρδινογιάννη αφού πάντα ήθελε να αναφέρει και το όνομα του συζύγου της.
Τον είχε γνωρίσει όταν ήταν ακόμα μαθήτρια στην Ερμιόνη σε ένα φιλικό σπίτι στον Πειραιά και από εκείνη τη μέρα τους συνέδεαν βαθιά συναισθήματα όπως και οι δύο έλεγαν στο στενό τους κύκλο. Παντρεύτηκαν κάποια χρόνια αργότερα και απέκτησαν πέντε παιδιά με δυσκολίες και αντιξοότητες ειδικά τα χρόνια της εξορίας του νεαρού τότε αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού στην Αμοργό.
Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Είχε τιμηθεί με το βραβείο Νέλσον Μαντέλα
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε τιμηθεί με το βραβείο Νέλσον Μαντέλα 2020 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που αποτελεί την ύψιστη αναγνώριση για την ανθρωπιστική προσφορά σε διεθνές επίπεδο. Είχε σπουδάσει Ιστορία Τέχνης και Οικονομικά και είχε μεταπτυχιακούς τίτλους στην Αρχαιολογία.
Επίσης, ήταν Επίτιμη Διδάκτωρ Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου της Γεωργίας, του τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών του DEREE, της Σχολής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου London Metropolitan και της Νομικής του Πανεπιστημίου Sheffield. Είχε γράψει τα βιβλία «Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία» το 2010 και «Από μητέρα σε μητέρα» το 1998.
Ειδήσεις σήμερα
Αλλάζει ο νόμος για τους εμπρηστές με εξοντωτικές ποινές και αποζημιώσεις
Φωτιές: Πέρα από την κλιματική κρίση – Tα 4 SOS για τη στρατηγική
Κατερίνη: Μητέρα τριών παιδιών η γυναίκα που απανθρακώθηκε μέσα στο αυτοκίνητό της