Απευθύνεται σε μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμα ενσωματώσει σημαντικές τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) στη λειτουργία τους και στοχεύουν στην κάλυψη βασικών ελλείψεων σε εφαρμογές και εξοπλισμό.
Το ποσοστό ενίσχυσης κυμαίνεται από 50% έως 60%, ανάλογα με την περιφέρεια υλοποίησης της επένδυσης. Ο δε συνολικός ενισχυόμενος προϋπολογισμός κάθε αίτησης χρηματοδότησης που θα υποβληθεί μπορεί να κυμαίνεται από 18.000 έως και 30.000 ευρώ. Οσον αφορά στη μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης της επένδυσης, είναι έως 9 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης έγκρισης.
Οι επιχειρήσεις που θα αιτηθούν ενίσχυση πρέπει μεταξύ άλλων:
- Να έχουν κλεισμένη τουλάχιστον μία πλήρη διαχειριστική χρήση.
- Να δραστηριοποιούνται σε έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ του επενδυτικού σχεδίου για ένα τουλάχιστον έτος.
- Να διαθέτουν τουλάχιστον τρεις ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
- Να μην έχει ολοκληρωθεί το φυσικό αντικείμενο της επένδυσης ή να μην έχει υλοποιηθεί πλήρως πριν από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης.
Δαπάνες που καλύπτονται
Στο πλαίσιο της υπο-δράσης καλύπτονται δαπάνες αναφορικά με τα εξής:
- Εξοπλισμός: προμήθεια ψηφιακού εξοπλισμού γραφείου, αναβάθμιση εσωτερικών δικτύων μεταφοράς δεδομένων κ.λπ.
- Λογισμικό: προμήθεια βασικών εφαρμογών διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων & διαδικασιών, επεξεργασίας εικόνας, 3D μοντέλων και CAD, ψηφιακής ασφάλειας, διαχείρισης πελατών και εφοδιαστικής αλυσίδας, βελτιστοποίησης της παραγωγής κ.λπ.
- Παροχή υπηρεσιών που συνδέονται με τη ψηφιακή αναβάθμιση: συμβουλευτική υποστήριξη για την παρακολούθηση της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου, τεχνική υποστήριξη για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, εγκατάσταση ή παραμετροποίηση εφαρμογών που συμπεριλαμβάνονται στην αίτηση χρηματοδότησης.
«Ψηφιακός μετασχηματισμός ΜμΕ»: 1.932 αιτήσεις για χρηματοδότηση
Έχουν υποβληθεί στον «Βασικό ψηφιακό μετασχηματισμό ΜμΕ» 1.932 αιτήσεις χρηματοδότησης, προϋπολογισμού 55.299.507 ευρώ, με δημόσια δαπάνη 28.356.150 ευρώ.
Στην κατηγορία των λιγότερο ανεπτυγμένων περιφερειών (Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ηπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος) έχουν υποβληθεί 656 αιτήσεις, με δημόσια δαπάνη 9.651.757 ευρώ, ενώ η δημόσια δαπάνη της δράσης είναι 70.200.000 ευρώ.
Στην κατηγορία των περιφερειών μετάβασης (Αττική, Νότιο Αιγαίο) έχουν υποβληθεί 1.276 αιτήσεις, με δημόσια δαπάνη 18.704.393 ευρώ, ενώ η δημόσια δαπάνη είναι 19.800.000 ευρώ.
Επιδότηση έως 50% για τεχνολογική αναβάθμιση
Ο «Προηγμένος ψηφιακός μετασχηματισμός ΜμΕ», που αποτελεί τη δεύτερη υπο-δράση, αφορά σε μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες στοχεύουν στη διεύρυνση της ψηφιακής και τεχνολογικής τους ωριμότητας, με ολοκληρωμένες επενδύσεις σε νέες ΤΠΕ που θα αναβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητά τους στις διεθνείς αγορές και θα βελτιώσουν την παραγωγικής τους διαδικασία.
Σε αυτήν, το ποσοστό ενίσχυσης διαμορφώνεται από 10% έως 50%, ανάλογα με την περιφέρεια, το μέγεθος της επιχείρησης και την επιλέξιμη δαπάνη. Ο συνολικός ενισχυόμενος προϋπολογισμός της αίτησης χρηματοδότησης διαμορφώνεται από 50.000 έως και 650.000 ευρώ, ενώ η διάρκεια ολοκλήρωσης της επένδυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 15 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.
Για να λάβουν την ενίσχυση οι ενδιαφερόμενες υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις πρέπει:
-Να έχουν κλεισμένη τουλάχιστον μία πλήρη διαχειριστική χρήση.
-Να δραστηριοποιούνται σε έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ του επενδυτικού σχεδίου τουλάχιστον για ένα έτος.
-Να διαθέτουν έναν τουλάχιστον επιλέξιμο ΚΑΔ δραστηριότητας, κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου.
-Να έχουν πέντε τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
-Να μην έχει γίνει έναρξη εργασιών για το επενδυτικό σχέδιο πριν την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης.
-Να συγκεντρώνουν κατ’ ελάχιστο το βαθμό 80 στο ερωτηματολόγιο ψηφιακής ωριμότητας της πρόσκλησης.
Υπογραμμίζεται πως τα επενδυτικά σχέδια που θα υποβληθούν πρέπει να έχουν το χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και να πληρούν ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:
- Δημιουργία νέας επιχειρηματικής εγκατάστασης
- Επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας
- Διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτήν
- Θεμελιώδης αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας
Τι επιδοτείται
Στις βασικές κατηγορίες δαπανών που καλύπτονται συμπεριλαμβάνονται τα παρακάτω:
- Εξοπλισμός για προμήθεια εξελιγμένων συστημάτων λειτουργίας εγκαταστάσεων ή προσωπικού, αυτοματοποίησης της παραγωγής με ρομποτικά συστήματα, αναβάθμισης εσωτερικών δικτύων μεταφοράς δεδομένων, προμήθειας εξελιγμένων τεχνολογικών συστημάτων και μηχανολογικού εξοπλισμού κ.λπ.
- Εφαρμογές-λογισμικά για προμήθεια σύγχρονων εφαρμογών διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων & διαδικασιών, διαχείρισης πελατών και εφοδιαστικής αλυσίδας, εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, βελτιστοποίησης της παραγωγής, αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών, ψηφιακού ελέγχου εγκαταστάσεων κ.λπ.
- Υπηρεσίες που συνδέονται με την ψηφιακή αναβάθμιση.
Υποβολές
Οι αιτήσεις χρηματοδότησης που έχουν υποβληθεί, προς το παρόν, περιορίζονται σε 100, συνολικού προϋπολογισμού 38.712.393,06 ευρώ και με δημόσια δαπάνη 17.470.392 ευρώ.
Στην κατηγορία των λιγότερο ανεπτυγμένων περιφερειών (Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος), έχουν υποβληθεί 55 αιτήσεις, με δημόσια δαπάνη 9.946.352 ευρώ, ενώ η δημόσια δαπάνη της δράσης είναι 117.000.000 ευρώ.
Στην κατηγορία των περιφερειών μετάβασης (Αττική, Νότιο Αιγαίο) έχουν υποβληθεί 45 αιτήσεις με δημόσια δαπάνη 18.722.089 ευρώ, όταν η δημόσια δαπάνη της δράσης είναι 33.000.000 ευρώ.
«Ψηφιακός μετασχηματισμός ΜμΕ»: Ενίσχυση για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης
Η τρίτη υπο-δράση, ο «Ψηφιακός μετασχηματισμός αιχμής ΜμΕ», απευθύνεται σε μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν ενσωματώσει ήδη ΤΠΕ σε πολλές λειτουργίες τους και πλέον επιδιώκουν να υλοποιήσουν ολοκληρωμένες επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής ή σε λύσεις 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.
Το ποσοστό ενίσχυσης κυμαίνεται από 25% έως 60%, ανάλογα με το καθεστώς ενίσχυσης, την περιφέρεια της χώρας και το μέγεθος της επιχείρησης. Ο συνολικός ενισχυόμενος προϋπολογισμός της αίτησης χρηματοδότησης είναι από 200.001 έως και 1.200.000, ενώ η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης της επένδυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 18 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.
Για να αιτηθούν αίτηση, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει:
- Να έχουν κλεισμένη τουλάχιστον μία πλήρη διαχειριστική χρήση.
- Να δραστηριοποιούνται σε έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ του επενδυτικού σχεδίου για ένα τουλάχιστον έτος.
- Να διαθέτουν έναν τουλάχιστον επιλέξιμο ΚΑΔ δραστηριότητας, κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου.
- Να διαθέτουν τουλάχιστον εννέα ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
- Να μην έχει γίνει έναρξη εργασιών για το επενδυτικό σχέδιο πριν την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης.
- Να συγκεντρώνουν, κατ’ ελάχιστο, το βαθμό 70 στο ερωτηματολόγιο ψηφιακής ωριμότητας της πρόσκλησης.
Τα επενδυτικά σχέδια θα πρέπει να έχουν το χαρακτήρα αρχικής επένδυσης, και συγκεκριμένα να πληρούν ένα από τα παρακάτω κριτήρια:
- Δημιουργία νέας επιχειρηματικής εγκατάστασης
- Επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας
- Διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτήν.
- Θεμελιώδης αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας
Οι κατηγορίες δαπανών
Οι βασικές κατηγορίες δαπανών που καλύπτονται είναι:
- Εξοπλισμός για προμήθεια ψηφιακά ελεγχόμενου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, εξελιγμένων συστημάτων απομακρυσμένης λειτουργίας εγκαταστάσεων, αυτοματοποίησης διαφόρων σταδίων της αλυσίδας αξίας με ρομποτικά συστήματα κ.ά.
- Εφαρμογές-λογισμικό για προμήθεια εφαρμογών αυξημένης ευφυΐας διοικητικού και οικονομικού προγραμματισμού, ψηφιακής ασφάλειας, διαχείρισης πελατών και εφοδιαστικής αλυσίδας κ.λπ.
- Υπηρεσίες που συνδέονται με την ψηφιακή αναβάθμιση για συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη για την παραμετροποίηση και ενσωμάτωση των νέων συστημάτων στη λειτουργία των ΜμΕ κ.λπ.
Υποβολή αίτησης επιτρέπεται σε μία από τις τρεις υπο-δράσεις. Η επιχείρηση δύναται να υποβάλει αίτηση και σε μία εκ των δράσεων: «Προηγμένος ψηφιακός μετασχηματισμός ΜμΕ» και «Ψηφιακός μετασχηματισμός αιχμής ΜμΕ» μόνο 3 μήνες μετά την αποπληρωμή της εγκεκριμένης αίτησης χρηματοδότησης.
71 αιτήσεις χρηματοδότησης
Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 71 αιτήσεις χρηματοδότησης συνολικού προϋπολογισμού 58.514.348 ευρώ, με δημόσια δαπάνη 27.273.680 ευρώ.
Στην κατηγορία των λιγότερο ανεπτυγμένων περιφερειών (Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ηπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος) έχουν υποβληθεί 34 αιτήσεις χρηματοδότησης, με δημόσια δαπάνη 17.490.291 ευρώ, ενώ η δημόσια δαπάνη της δράσης για την κατηγορία αυτή είναι 46.800.000 ευρώ.
Στην κατηγορία των περιφερειών μετάβασης (Αττική, Νότιο Αιγαίο) έχουν υποβληθεί 37 αιτήσεις, με δημόσια δαπάνη 9.783.389 ευρώ, ενώ η δημόσια δαπάνη της δράσης είναι για την κατηγορία αυτή 13.200.000 ευρώ.
Οι αιτήσεις για τις ενεργές υπο-δράσεις του ΕΣΠΑ υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ app.opske.gr) και μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού.
Ειδήσεις σήμερα
Πάτρα: Συνελήφθη ο ανιψιός της 55χρονης που βρέθηκε δολοφονημένη
Φωτιά στην Νέα Αγχίαλο – Αυτό είναι το πόρισμα της ΕΔΕ – 76χρονος συνελήφθη για εμπρησμό