«Βοήθησε την αδελφή»
Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής φέρνει στο φως την κατάθεση της ηγουμένης του μοναστηριού, που τονίζει ότι δεν επιθυμεί τη δίωξή του, καθώς ήταν, όπως λέει, ευεργέτης της μονής, γιατί έσωσε τη μοναχή από τον καρκίνο. Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι οι μοναχές δεν τον πλήρωσαν αλλά του πρόσφεραν δωρεάν διαφήμιση διαλαλώντας στους πιστούς το δήθεν θαύμα του.
Ετσι, ο ψευτογιατρός άρχισε να μπαινοβγαίνει σε μοναστήρια και κλινικές «ψαρεύοντας» τα ανυποψίαστα θύματά του. Καταθέτοντας, τον Ιούνιο του 2020, στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, που αναζητούσε στο πλαίσιο προανάκρισης αξιόποινες πράξεις και ιδίως «απάτη και ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο», η ηγουμένη αναφέρει ότι οι μοναχές υποβλήθηκαν σε εξετάσεις σε ιδιωτική κλινική στο Μαρούσι «με φερόμενο συστήσαντα ιατρό τον Κόντο Νικόλαο», τον οποίο αντιλήφθηκαν κάποιες φορές να κινείται στον χώρο.
Τον είχαν γνωρίσει, όπως λέει, το 2016 όταν επισκεπτόταν το μοναστήρι στο πλαίσιο της «θεραπείας» μιας μοναχής η οποία έπασχε από μεταστατικό καρκίνο στο συκώτι και την οποία είχε συναντήσει σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας νωρίτερα το ίδιο έτος. «Ο συγκεκριμένος ιατρός βοήθησε την αδελφή Θ… να αντιμετωπίσει το πρόβλημά της (καρκίνο) δίνοντάς της θεραπεία, η οποία αποτελείτο από ένα διατροφολόγιο με βιολογικές τροφές και συμπληρώματα διατροφής που αγοράζαμε από φαρμακεία, βότανα που βρίσκονται ελεύθερα στη φύση, καθώς και κάποια σκευάσματα σε μπουκαλάκια υγρής μορφής τα οποία ελάμβανε με τη μορφή σταγονιδίων διαλυμένες σε πορτοκαλάδα ή γάλα, πριν από το φαγητό ή αρκετή ώρα μετά. Τα σκευάσματα τα χορηγούσε ο ίδιος και όταν τελείωναν είτε μας έδινε νέα σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις είτε τα απέστελνε με ταχυδρομείο», κατέθεσε η ηγουμένη του μοναστηριού.
Χαλκιδική: Χειροπέδες σε 3 μαθητές που πήραν το 100 για να κάνουν φάρσα για βόμβα στο σχολείο τους
Διά πάσαν νόσον
Οπως συνήθιζε σε όλες τις συναντήσεις με τα θύματά του ο ψευτογιατρός συστηνόταν ως κορυφαίος γιατρός του εξωτερικού, αλλάζοντας κάθε φορά τις ειδικότητες στις οποίες είχε ειδίκευση, ώστε να ταιριάζουν σε κάθε νόσο…
«Μας είχε συστηθεί ως Κόντος Νικόλαος, ιατρός με πολλές ειδικότητες, όπως νευροχειρουργός, βοτανολόγος, μας εξήγησε ότι η έδρα του είναι στο εξωτερικό και δεν ανήκει στον Ιατρικό Σύλλογο στην Ελλάδα», κατέθεσε η ηγουμένη, περιγράφοντας με λεπτομέρειες τη «θαυματουργή» μέθοδο του υποτιθέμενου επιστήμονα με τα μαντζούνια. «Να αναφέρω ότι η μοναχή Θ… από τη στιγμή που ακολούθησε τη διατροφή που της έδωσε ο ιατρός (ο Κοντοστάθης) και σε συνδυασμό με τα βότανα-συμπληρώματα διατροφής που αγοράζαμε από διάφορα φαρμακεία και τα προαναφερόμενα σκευάσματα που της έδωσε ο ίδιος είδε αμέσως βελτίωση και πλέον χαίρει άκρας υγείας», κατέθεσε, προσθέτοντας πως το γεγονός ότι θεραπεύτηκε η μοναχή επιβεβαιώνεται και από τον προσωπικό της ιατρό, που εργάζεται σε ιδιωτικό θεραπευτήριο.
Περιγράφει, μάλιστα, τον γιατρό ως ευγενικό και ευλαβή, που έδειξε μεγάλη κατανόηση και υπομονή στο πρόβλημα της μοναχής. «Σε καμία φάση της γνωριμίας μας δεν ζήτησε χρήματα ή άλλα ανταλλάγματα για τις υπηρεσίες του ή τα σκευάσματα που έδινε στην αδελφή. Το μόνο που ζητούσε ήταν να προσευχόμαστε για τον ίδιο», είπε στους αστυνομικούς, ενώ σε ερώτηση αν επιθυμεί την ποινική δίωξη του Κοντοστάθη η ηγουμένη εξεπλάγη. «Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να επιθυμώ την ποινική δίωξη του Κόντου Νικόλαου, δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου να έχει τελέσει το παραμικρό επίδικο τόσο εναντίον μου όσο και εναντίον της ιεράς μονής. «Ο κ. Κόντος είναι κατά κάποιον τρόπο ευεργέτης για την υγεία της αδελφής μας και κατ’ επέκταση και της μονής», επισημαίνει και παραδέχεται ότι το μοναστήρι διαφήμιζε τη δράση του. «Εξαιτίας της θεραπείας της αδελφής Θ… και της ραγδαίας θετικής εξέλιξης της υγείας της, πολλοί προσκυνητές μάς ρώτησαν λεπτομέρειες για τον ιατρό που την έκανε καλά και απλά δώσαμε τα στοιχεία του», είπε στην κατάθεσή της.
Τα νέα για τον «θαυματοποιό» διαδόθηκαν ταχύτατα, με τα θύματα του ψευτογιατρού να αυξάνονται και να πληθύνονται, όπως και τα ποσά που κατέληγαν στην τσέπη του. Η πρόσφατη αποκάλυψη της υπόθεσης στον Ιερό Ναό των Αγίων Ισιδώρων του Λυκαβηττού αποτυπώνει τη δίψα των πιστών για «θαύματα» που διαχρονικά, από την εποχή του «νερού του Καματερού» μέχρι και σήμερα, γίνονται πιο εύκολα πιστευτά όταν έχουν ιερό μανδύα, ο οποίος λειτουργεί σαν μαγνήτης, κυρίως, για πιστούς με βαριά προβλήματα υγείας.