«Ακάλυπτοι οι εκπαιδευτικοί»
«Μία βραδινή έξοδος μπορεί να διοργανωθεί στο πλαίσιο μιας πολυήμερης εκδρομής ή κάποιας άλλης εκδήλωσης, όπως μια χοροεσπερίδα. Δεν υπάρχουν σαφείς κανονισμοί, ούτε κάποιο πλαίσιο. Είναι ακάλυπτοι οι συνάδελφοι για οτιδήποτε συμβεί», εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο Νικηφόρος Κωνσταντίνου, καθηγητής και μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ.
Το υπουργείο Παιδείας πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, επεξεργάζεται ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο για τις σχολικές εκδρομές, καθώς ενστερνίζεται τις ανησυχίες των εκπαιδευτικών.
Πριν λίγες εβδομάδες, η ομοσπονδία των καθηγητών κάλεσε τους συναδέλφους να μη συμμετέχουν στις πολυήμερες σχολικές εκδρομές -που συνήθως διοργανώνονται λίγο μετά τα Χριστούγεννα-, ζητώντας μεταξύ άλλων την αλλαγή του νομικού πλαισίου, με στόχο την προστασία των συνοδών εκπαιδευτικών.
Αλλωστε, στο παρελθόν έχουν καταγραφεί περιστατικά άγριων μεθυσιών σε εκδρομές, με μεγάλες ποσότητες αλκοόλ από ανήλικους. «Αυτό που ζητάμε εμείς είναι να υπάρξει ένα πλαίσιο για τα μέρη που μπορεί να επισκεφθεί ένα σχολείο. Να δοθούν κεντρικά οδηγίες, να περάσει στον εσωτερικό κανονισμό του κάθε σχολείου, να ενημερωθεί και ο γονέας για το πλαίσιο που τηρείται στην κάθε εκδρομή ή εκδήλωση από το απόγευμα και μετά, ώστε να και ο εκπαιδευτικός να μην κινείται μόνος του και να είναι απροστάτευτος».
Σε ένα άτυπο πλαίσιο, οι εκπαιδευτικοί σε περίπτωση που οι μαθητές πάνε σε μία ταβέρνα ή καφετέρια ή κάποιο μαγαζί που λειτουργεί μετά το απόγευμα, είναι παρόντες και είναι υπεύθυνοι για την εποπτεία των ανηλίκων. Υπάρχει συνεννόηση με το μαγαζί ώστε να απαγορεύεται ρητά η διάθεση αλκοόλ στους μαθητές, όμως σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου αυτό δεν αρκεί.