Οι δύο προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι παράνομα έγινε από τον Αρειο Πάγο δεκτή η συμμετοχή του ΚΙΕΦ στις ευρωεκλογές, καθώς αντιστρατεύεται την ελληνική έννομη τάξη, αφού εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της «τουρκικής» (αλλά και της «μακεδονικής») μειονότητας.
Παράλληλα, πάντα σύμφωνα με τους δύο καθηγητές, παραβιάζεται η Συνθήκη της Λωζάννης, καθώς οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κόμματος δηλώνουν ότι είναι Τούρκοι και όχι Ελληνες μουσουλμάνοι, όπως ορίζει η Συνθήκη, αλλά και οι νόμοι του ελληνικού κράτους, που αναφέρονται στη μειονότητα ως θρησκευτική.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Ακόμη, επικαλούνται ομιλίες και δηλώσεις της προέδρου του ΚΙΕΦ Τσιγδέμ Ασάφογλου, η οποία έχει αναφέρει σε συνεντεύξεις της ότι «δεν είμαστε Ελληνες μουσουλμάνοι, είμαστε Τούρκοι μουσουλμάνοι, είμαστε η φωνή της μακεδονικής μειονότητας».
Στις πρόσφατες ευρωεκλογές, το ΚΙΕΦ έλαβε ποσοστό 36,10% στο Νομό Ροδόπης και 27,16% στο Νομό Ξάνθης, ενώ πανελλαδικά το ποσοστό του έφτασε το 0,72%, με 28.470 ψήφους. Η αίτηση ακύρωσης στρέφεται κατά της απόφασης του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου, με την οποία ανακηρύχθηκαν οι υποψήφιοι στις πρόσφατες ευρωεκλογές.