Οπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής το νομοσχέδιο για την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα μπει και θα ψηφισθεί στη Βουλή τον πρώτο μήνα του 2024.
Η εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα στο χώρο της Παιδείας βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης με όχημα το άρθρο 28 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών ανοίγοντας το δρόμο για την ίδρυση Ανώτατων Ιδρυμάτων από ξένα πανεπιστήμια στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Eleftherostypos.gr , είναι πολύ πιθανόν μέσα στο 2024 να έχουμε τις πρώτες εγκρίσεις στις αιτήσεις ενδιαφέροντος ξένων πανεπιστημίων.
Στελέχη του υπουργείου Παιδείας υπογραμμίζουν ότι η ανεξάρτητη Αρχή για τη διασφάλιση της ποιότητας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η ΕΘΑΑΕ, θα έχει τον καίριο ρόλο εποπτείας όχι μόνο για την ίδρυση αλλά και για τη λειτουργία τους.
Η ανεξάρτητη Αρχή, η οποία θα ορίσει τα κριτήρια που θα περιλαμβάνονται στο επερχόμενο νομοσχέδιο, αναμένεται να ελέγξει μια σειρά παραμέτρων, μεταξύ αυτών την ανάπτυξη εγκαταστάσεων και υποδομών, το πρόγραμμα σπουδών, το σχέδιο βιωσιμότητας, αλλά και την κατάταξη των πανεπιστημίων (τα γνωστά ως rankings), για να προχωρήσει και να δώσει το πράσινο φως.
Οι προκλήσεις βέβαια παραμένουν, καθώς η ΕΘΑΑΕ θα πρέπει να ενισχυθεί για να ανταποκριθεί στο έργο της εποπτείας και των ελεγκτικών μηχανισμών που αναμένεται να έχει. Ο σχεδιασμός προβλέπει σταθερή αξιολόγηση και έλεγχο που θα επιτρέπουν στην ανεξάρτητη Αρχή να παρεμβαίνει όπου είναι απαραίτητο ή όπου εντοπίζει ότι το μη κρατικό πανεπιστήμιο παρεκκλίνει από τα αυστηρά κριτήρια που έχει θέσει. Ο ρόλος της θα επεκταθεί στους τομείς της συμβουλευτικής, της γνωμοδότησης αλλά και της προειδοποίησης, πέραν της συγκρότησης των κριτηρίων.
Οσο για την προσέλκυση, συζητείται και το σενάριο μιας μεθοδευμένης και στοχευμένης ενημέρωσης σε επίπεδο ευρωπαϊκό, ώστε να γνωρίζουν τα ευρωπαϊκά Ιδρύματα τις αλλαγές στην Ελλάδα και να αναζητήσουν, εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον, μια ευκαιρία να ιδρύσουν ένα παράρτημά τους στην Ελλάδα.
Οι λεγόμενες διεθνείς σπουδές, όπως η Ιατρική και η Μηχανική, είναι πιθανόν να πρωταγωνιστήσουν στο ενδιαφέρον των ξένων πανεπιστημίων για την ίδρυση σχολών στην Ελλάδα. Πρόκειται για σπουδές που ήδη είναι πολύ δημοφιλείς στη χώρα από τους αποφοίτους Λυκείου.
Η έλευση των μη κρατικών πανεπιστημίων θα εντείνει τον ανταγωνισμό για τα δημόσια ιδρύματα, κάτι που προβληματίζει κάποιους επικριτές, αν και για το υπουργείο Παιδείας η Δημόσια Παιδεία στην Ελλάδα έχει τις βάσεις να ανταποκριθεί στο ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Κακοκαιρία Alexandros: Πού καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης - Οι νέες οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας
Ενδιαφέρον από ευρωπαϊκά ιδρύματα
Πληροφορίες του Eleftherostypos.gr αναφέρονται σε ενδιαφέρον από ξένα πανεπιστήμια, με την είδηση ότι το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC επιθυμεί να επενδύσει σε συνεργασία με το μεγαλύτερο κυπριακό πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας (University of Nicosia – UNIC) για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικής ιατρικής σχολής σε εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού να αποδεικνύει τις διευρυμένες δυνατότητες που μπορεί να ξεκλειδώσει η ενεργοποίηση των διακρατικών συμφωνιών για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
Ενδιαφέρον σύμφωνα με δημοσιεύματα υπάρχει από ένα πανεπιστήμιο της Ισπανίας και από ένα ιδιωτικό ταμείο που δραστηριοποιείται στον χώρο της εκπαίδευσης διεθνώς για τη δημιουργία σχολών σε επιστημονικά αντικείμενα όπως η Ιατρική, η Νομική και η Πληροφορική.
Αυτόματη αναγνώριση πτυχίων
Σημειώνεται ότι τα παραρτήματα των ξένων πανεπιστημίων θα παρέχουν τίτλους σπουδών οι οποίοι θα αναγνωρίζονται αυτόματα. Θα είναι ακαδημαϊκά και επαγγελματικά ισοδύναμοι με αυτούς των δημόσιων πανεπιστημίων. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι απόφοιτοί τους θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες αναγνώρισης και πρόσβασης στο Δημόσιο, δυνατότητα συνέχισης της ακαδημαϊκής τους πορείας σε κάποιο δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά και επαγγελματική αναγνώριση.
Πιερρακάκης στον ΕΤ και το Eleftherostypos.gr: Υψηλά κριτήρια για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση απελευθερώνεται από ένα «ιδιότυπο κρατικό μονοπώλιο», όπως αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ΕΤ και το Elefterostypos.gr o Κυριάκος Πιερρακάκης.
Αναλυτικά είχε πει:
Αυτή την στιγμή επεξεργαζόμαστε ένα νομοσχέδιο για το ελεύθερο πανεπιστήμιο. Τι σημαίνει ελεύθερο πανεπιστήμιο; Αφενός απελευθερώνουμε την ελληνική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από το ιδιότυπο κρατικό μονοπώλιο που ισχύει στη χώρα μας και αφετέρου απελευθερώνουμε τα δημόσια πανεπιστήμια, τα οποία είναι η ναυαρχίδα της στρατηγικής μας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, από τα δεσμά μιας γραφειοκρατίας η οποία ακόμη και σήμερα τα ταλαιπωρεί.
Με ποιες πρωτοβουλίες επιτυγχάνετε τη διεθνοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο εν λόγω νομοσχέδιο;
Η διεθνοποίηση, που έχει ήδη αποκτήσει βηματισμό, θα έρθει κυρίως από το δημόσια πανεπιστήμια. Και σε αυτό το πλαίσιο θα δημιουργήσουμε πρόσθετα προγράμματα στήριξης των δημοσίων πανεπιστημίων για να αναπτύξουν ακόμα περισσότερα και πλήρη κοινά πτυχία και μεταπτυχιακά με μεγάλα ξένα πανεπιστήμια.
Η πρόθεση είναι να μπορεί κανείς να κάνει ένα μεταπτυχιακό στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο όμως θα χορηγεί και τους δύο τίτλους σπουδών κατά την ολοκλήρωση της φοίτησης, ως αποτέλεσμα ιδιαίτερα ποιοτικών συμπράξεων. Κι αυτή είναι μόνο μία πλευρά της στρατηγικής μας.
Στο νομοσχέδιο που επεξεργαζόμαστε προχωράμε στην ίδρυση funds στα πανεπιστήμια που θα χρηματοδοτούν ιδέες των φοιτητών, στην ανάπτυξη προγραμμάτων περιορισμένου χρόνου φοίτησης σε αγγλόφωνα μαθήματα, ώστε να προσελκύσουμε κι άλλους φοιτητές από το εξωτερικό, όχι μόνο στο πλαίσιο του Erasmus και στην απλούστευση της γραφειοκρατίας των ΕΛΚΕ. Η μοίρα της Ελλάδας είναι να «ανοιχτεί» κι αυτός είναι ο πιο συστηματικός μηχανισμός προόδου και εξέλιξης της χώρας μας και των ανθρώπων μας.
Ειδήσεις σήμερα
Προϋπολογισμός 2024: Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή – 249 «ναι» για την Άμυνα
ΕΣΥ: Τι σημαίνει για τους μισθούς η αύξηση κατά 20% στην αποζημίωση των εφημεριών [παραδείγματα]
Προϋπολογισμός 2024 – Ανδρουλάκης: Οι πολιτικές σας διαμορφώνουν μια χώρα χαμηλής ποιότητας ζωής
Προϋπολογισμός 2024 – Κουτσούμπας: Ο προϋπολογισμός είναι άδικος, ταξικός και αντιλαϊκός
Προϋπολογισμός 2024 – Βελόπουλος: Αντιλαϊκός και αντιαναπτυξιακός ο προϋπολογισμός
Προϋπολογισμός 2024 – Στίγκας: Η Ελλάδα έχει γίνει νεκροταφείο για χιλιάδες επιχειρήσεις
Προϋπολογισμός 2024 – Χαρίτσης: «Η ζωή στην Ελλάδα του 2023 είναι συνδεδεμένη με την ανασφάλεια»