«Υπήρχε για ώρα μια συνομιλία με μια γνωστή μου μέσω facebook, η οποία μου έστειλε να συμπληρώσω ένα ερωτηματολόγιο για το μεταπτυχιακό της. Μου στέλνει το link, εγώ πατάω πάνω του, μεταφερόμαστε σε έναν άλλο ιστότοπο και από εκεί και μετά πραγματοποιήθηκε μια συναλλαγή της τάξεως των 850 ευρώ σε τράπεζα του εξωτερικού», περιγράφει χαρακτηριστικά ο 34χρονος. Oπως λέει, δεν αντιλήφθηκε ποτέ κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ότι το πρόσωπο με το οποίο αντάλλασσε μηνύματα δεν ήταν η φίλη του, αλλά απατεώνες που χρησιμοποιούσαν το προφίλ της. Μάλιστα οι επιτήδειοι κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στο viber του 34χρονου και από εκεί κατάφεραν να πάρουν τον κωδικό επιβεβαίωσης συναλλαγής. «Φάνηκε ότι όλα έγιναν τελείως νόμιμα. Η τράπεζα δεν μπορούσε να κάνει τίποτα», αναφέρει στο «Ελεύθερο Τύπο».
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Οι επιτήδειοι δεν έμειναν εκεί καθώς επιχείρησαν με παρόμοιο τρόπο να «χτυπήσουν» όλους τους «διαδικτυακούς φίλους» του 34χρονου, μέσω του προφίλ του. «Μέσω εμένα προσέγγισαν κι άλλους γνωστούς μου και υπήρξαν και άλλες απάτες γενικότερα. Οπως πολύ πιο χαμηλά ποσά από τα δικά μου, 50 – 100 ευρώ», περιγράφει το θύμα της ηλεκτρονικής απάτης.
Οπως προειδοποιούν Σύμβουλοι Ηλεκτρονικής Ασφαλείας, οι επιθέσεις ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phising) παρουσιάζουν έξαρση το τελευταίο 8μηνο στην Ελλάδα. Οι χρήστες του Διαδικτύου καλούνται να είναι προσεκτικοί όταν ανοίγουν μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους, ακόμα και αν είναι από αξιόπιστα άτομα. Πριν από λίγες ημέρες, θύμα αντίστοιχης απάτης είχε πέσει και ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Μανώλης Φραγκάκης. Οι απατεώνες του είχαν αποσπάσει 7.600 ευρώ από το λογαριασμό του, παριστάνοντας τους πελάτες της επιχείρησής του. Ο δήμαρχος ήταν ένας από τους 5 επιχειρηματίες στο Νομό Ηρακλείου που είχαν πέσει θύματα των ίδιων απατεώνων, όμως όπως περιγράφει μέχρι και σήμερα δεν έχει καμία ενημέρωση από τις Αρχές. «Εχουν περάσει 10 ημέρες. Την υπόθεση έχει αναλάβει η Ασφάλεια Ηρακλείου. Δεν έχω καμία ενημέρωση από την Ασφάλεια. Περίμενα να μου πουν κάτι από την τράπεζα, έστω να μας πουν πού πήγαν τα χρήματα, γιατί πήγαν κάπου, πήγαν σε κάποιους ανθρώπους, πήγαν σε κάποια περιοχή», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Με αφορμή τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό από αντίστοιχες απάτες, οι Αρχές προειδοποιούν τους πολίτες να μην μοιράζονται ευαίσθητα στοιχεία που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς. Παράλληλα, σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καλεί τους χρήστες του Διαδικτύου που δέχονται ύποπτα μηνύματα και mail να επικοινωνούν με την τράπεζα που συνεργάζονται.