Το νέο νομοσχέδιο θα εστιάζει στην αναδιάρθρωση των δομών της Πολιτικής Προστασίας και στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του υπουργείου.
Βασικοί άξονες του νέου νομοσχεδίου είναι η πρόληψη, ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων, τόσο πριν την εκδήλωση έκτακτης ανάγκης όσο και κατά τη διάρκεια αντιμετώπισής της, καθώς και ο έλεγχος ως προς την τήρηση των προληπτικών μέτρων.
Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βάζει σε πρώτο πλάνο την ενδυνάμωση της πρόληψης του κινδύνου στον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων καθιερώνοντας τη δυνατότητα άμεσης λήψης πρόσθετων προληπτικών μέτρων προστασίας και ασφάλειας των πολιτών.
Μεταξύ άλλων μέσω του νέου νομοσχέδιο θα δίνεται η δυνατότητα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να διενεργεί ελέγχους ως προς την τήρηση προληπτικών μέτρων ΟΤΑ για καθαρισμούς, αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά έργα καθώς και την υπαγωγή τους σε διαδικασία κατεπείγοντος, όταν κρίνεται απαραίτητο για την προάσπιση της ασφάλειας των πολιτών.
Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, θα έχει πλέον τη δυνατότητα να ελέγχει αν έχουν γίνει όσα προληπτικά μέτρα χρειάζονται ώστε να μετριαστούν και αποφευχθούν οι επιπτώσεις ακραίων φαινομένων.
Παράλληλα, ιδιαίτερο βάρος πέφτει και στον συντονισμό μεταξύ των φορέων, κόμβος του οποίου θα αποτελεί το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων.
Μεταξύ άλλων, μέσω του νομοσχεδίου επιδιώκεται να καθιερωθεί:
-H άμεση υποχρέωση ενημέρωσης του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου από τους υπαλλήλους που θα στελεχώσουν επί θητεία τις Αυτοτελείς Διευθύνσεις και τα Τμήματα Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών και των Δήμων.
-Η υποχρέωση ταχείας απόκρισης σε κάθε αίτημα και ανάγκη ενημέρωσης του ΕΣΚΕΔΙΚ
-Η άμεση υποχρέωση επαγρύπνησης, προληπτικής προετοιμασίας των δήμων και των Περιφερειών κατά το στάδιο προ της εκδήλωσης επικίνδυνου καιρικού φαινομένου
Επιπλέον, ενισχύονται οι δυνατότητες κεντρικής παρέμβασης κατά το στάδιο της προετοιμασίας ακόμα και με προληπτικές επιτάξεις μηχανημάτων έργων και υπηρεσιών κλπ.
Σταθμοί βάσης στην Αττική με την Πυροσβεστική, εκπροσώπους των σωμάτων ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων
Εν τω μεταξύ, στην κατεύθυνση αυτή για τον καλύτερο και ενιαίο συντονισμό μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τα αντιπλημμυρικά σχέδια, αποφασίστηκε η δημιουργία σταθμών βάσης στην περιφέρεια Αττικής με επικεφαλής από την Πυροσβεστική, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας για την αμεσότερη αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων.
Σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας, με πρωτοβουλία του υπουργού Β. Κικίλια για την κατάρτιση αντιπλημμυρικού σχεδίου στην Αττική, αποφασίστηκε έπειτα από εισήγηση του Πυροσβεστικού Σώματος, να δημιουργηθούν σταθμοί βάσης στην Αττική, σε περίπτωση δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, προκειμένου να υπάρχει πιο άμεση, οργανωμένη και συγκροτημένη αντιμετώπιση των αναγκών που θα προκύψουν. Οι σταθμοί βάσης στην Αττική εξετάζεται σε πρώτη φάση να είναι πέντε και σε κάθε έναν από αυτόν θα υπάρχουν πυροσβεστικά οχήματα και επικεφαλής από την Πυροσβεστική, ενώ θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, ώστε να υπάρχει αμεσότερος και καλύτερος συντονισμός σε περίπτωση εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων.
Στόχος είναι σε κάθε σταθμό βάσης να υπάρχει επικεφαλής αξιωματικός και εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας ως πρώτοι ανταποκριτές και απευθείας να μεταδίδουν την πληροφορία ο καθένας στον φορέα του και κατ’ επέκταση στους υπόλοιπους συναρμόδιους φορείς.