Σειρά μέτρων
Οι ελλείψεις φαρμάκων έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα και η Πολιτεία βρίσκεται στη διαδικασία λήψης μιας σειράς μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν. Εκτός από τα σκευάσματα που έχουν συνεχόμενη έλλειψη -πολλά εκ των οποίων είναι καθημερινής χρήσης- και για τα οποία έχουν απαγορευτεί οι παράλληλες εξαγωγές, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προστεθεί στα δυσεύρετα φάρμακα κλασικά παιδικά σιρόπια για τον πυρετό και κοινά αντιβιοτικά. Η χρονική περίοδος δε μοιάζει καθόλου τυχαία, μιας και ένα… κοκτέιλ ιών και βακτηρίων κυκλοφορεί στην κοινωνία, προκαλώντας αλλεπάλληλες ιώσεις, κυρίως στα παιδιά.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων Ελλάδος, Ειρήνη Μαρκάκη, οι μειωμένες ποσότητες σκευασμάτων που διοχετεύονται στην αγορά, σε συνδυασμό με τον πανικό αυτής της περιόδου από γονείς που… στοκάρουν αντιβιώσεις και αντιπυρετικά για να μην ξεμείνουν, δημιουργούν πρόβλημα. Το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό. Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να δημιουργείται θέμα στην παραγωγή των φαρμάκων. Αξίζει να σημειωθεί, όπως τονίζει η κ. Μαρκάκη, ότι κλασικές δραστικές ουσίες γνωστών αντιβιοτικών προέρχονται από την Κίνα και την Ινδία. «Τώρα φαίνονται οι συνέπειες της έλλειψης πρώτων υλών λόγω της πανδημίας. Ολο αυτό το διάστημα υπήρχαν αποθέματα, τώρα όμως εξαντλούνται», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Υπό αυτά τα δεδομένα, οι ελλείψεις φαρμάκων δεν αποτελούν μόνο ελληνικό φαινόμενο. Η περίπτωση της Γαλλίας, όπου επίσης αναζητώνται τα κοινά αντιβιοτικά, είναι ενδεικτική.
«Μείωση 60%-70%»
«Για την τριετία 2020-2021-2022 διαπιστώσαμε μείωση των ποσοτήτων που έρχονται στην Ελλάδα ακόμη και 60%-70% σε ορισμένους κωδικούς. Οι μειωμένες ποσότητες είναι, κυρίως, θέμα των πολυεθνικών εταιριών και δεν ξέρω εάν οφείλεται σε προβλήματα παραγωγής ή λόγω υψηλού clawback και rebate οι εταιρίες να μην επιθυμούν να επιβαρύνονται αυτά τα ποσά», αναφέρει η κ. Μαρκάκη, τονίζοντας ότι οι εταιρίες έχουν υποχρέωση να διασφαλίζουν αποθέματα τριμήνου. «Δυστυχώς, αυτό δεν τηρείται πάντα ούτε ελέγχεται». Ο σκοπός, σύμφωνα με την ίδια, είναι να ελεγχθούν και οι τρεις κρίκοι της αλυσίδας του φαρμάκου και, κυρίως, να συνταγογραφούνται τα ελλειπτικά φάρμακα. Είναι κάτι που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Υγείας και κρίνεται «απολύτως αναγκαίο, καθώς διαφορετικά δεν πρόκειται να διορθωθεί η κατάσταση», όπως λέει η κ. Μαρκάκη.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ελέγχει τις καταγγελίες των φαρμακαποθηκαρίων για πέντε φαρμακευτικές εταιρίες που φέρεται ότι εισάγουν μικρότερες ποσότητες φαρμάκων σε σχέση με όσες απαιτούνται για την κάλυψη του πληθυσμού. Παράλληλα, ο ΕΟΦ έχει καλέσει τις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν όλα τα αποθέματά τους σε ελλειπτικά φάρμακα, ενώ η τελευταία λίστα που εκδόθηκε τέλη Νοεμβρίου περιλαμβάνει 141 σκευάσματα για τα οποία απαγορεύονται οι παράλληλες εξαγωγές.
Πατήρ Αντώνιος: «Είμαι αθώος και συνεχίζω να ανεβαίνω τον Γολγοθά μου» - Καταδικάστηκε με φυλάκιση 51 μηνών
ΤΙ ΣΥΣΤΗΝΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ
Αναμένεται νέα έξαρση Ιανουάριο και Φεβρουάριο
Πολλοί γονείς μικρών παιδιών τρέχουν πανικόβλητοι στα φαρμακεία να προμηθευτούν ό,τι ποσότητες μπορούν από κοινές αντιβιώσεις, αντιπυρετικά, σιρόπια για τα παιδιά, υπό τον φόβο μήπως ξεμείνουν τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Τον τελευταίο έναν μήνα ο κορονοϊός μοιάζει να έχει ξεχαστεί, καθώς την καθημερινότητα παιδιών και κατ’ επέκταση γονέων μονοπωλούν κατ’ αρχάς η γρίπη αλλά και πολλές άλλες ιογενείς λοιμώξεις. Οι σχολικές τάξεις αδειάζουν και γεμίζουν τα παιδιατρικά νοσοκομεία και οι παιδιατρικές κλινικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εφημερίες των Νοσοκομείων Παίδων της Αθήνας και, κυρίως, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όταν τα ιατρεία των ιδιωτών παιδιάτρων είναι κλειστά, η αναμονή μπορεί να φτάνει και τις οκτώ ώρες.
Οπως λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής η εντατικολόγος – πνευμονολόγος και επιμελήτρια Α’ στη ΜΕΘ-Covid του Νοσοκομείου «Σωτηρία», Σοφία Πουρίκη, παρατηρείται αυξημένη προσέλευση στα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) των νοσοκομείων, με άλλες ιογενείς λοιμώξεις, εκτός Covid, να εμφανίζουν ιδιαίτερη κινητικότητα. Τα παιδιά έχουν πληγεί περισσότερο σε σχέση με τους ενήλικες και, κυρίως, από τη γρίπη, η οποία σαρώνει στον παιδικό πληθυσμό.
«Παρατηρούμε αυτήν την αύξηση στις ιογενείς λοιμώξεις, κυρίως, λόγω του καιρού που έχει κρυώσει. Επίσης, απ’ όταν άνοιξαν τα σχολεία υπάρχει έντονος συγχρωτισμός, όπως γενικά υπάρχει μεγαλύτερος συγχρωτισμός και πλέον δεν τηρούνται μέτρα προστασίας, όπως η χρήση της μάσκας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε αυτά τα δύο χρόνια πανδημίας το ανοσοποιητικό μας έχει χαλαρώσει», αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής η κ. Πουρίκη.
Τονίζει δε ότι μέχρι τώρα η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. «Ιανουάριο, Φεβρουάριο, όμως, που είναι οι μήνες που οι λοιμώξεις φτάνουν στο πικ τους, δεν ξέρουμε τι θα γίνει», αναφέρει, εφιστώντας την προσοχή για τήρηση μέτρων υγιεινής. «Στις γιορτές και στα τραπέζια πρέπει να ανοίγουμε τα παράθυρα, να πλένουμε καλά τα χέρια, να φοράμε μάσκα σε συγχρωτισμό, να κάνουμε τα εμβόλιά μας για να προστατευθούμε», επισημαίνει. Μιας και η έντονη κυκλοφορία πολλών ιών ενέχει πάντα την πιθανότητα να κολλήσει κανείς ταυτόχρονα δύο ιούς (π.χ. κορονοϊό και γρίπη), σύμφωνα με την κ. Πουρίκη, οι παραπάνω οδηγίες πρέπει να ακολουθούνται ακόμη πιο πιστά.
Η εντατικολόγος – πνευμονολόγος, πάντως, σημειώνει ότι τον τελευταίο ενάμιση μήνα η κινητικότητα είναι έντονη και στις νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό. Αλλωστε, τα στοιχεία του ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα έδειξαν αύξηση των κρουσμάτων κατά 18% συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα. Παράλληλα, κατά 21% αυξήθηκε και ο επταήμερος μέσος όρος εισαγωγών στα νοσοκομεία. Οσον αφορά στη γρίπη, επτά σοβαρά περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ προστέθηκαν σε διάστημα μίας εβδομάδας (από πέντε έγιναν δώδεκα βάσει της έκθεσης του ΕΟΔΥ την περασμένη Πέμπτη).