Όπως αναφέρει το υπουργείο, με το νομοσχέδιο επιχειρείται η εξάλειψη δυσλειτουργιών του συστήματος που καθυστερούν την απονομή της Δικαιοσύνης και περιορίζουν την αποτελεσματικότητά της, ενώ παράλληλα εισάγονται καινοτομίες ως προς την οργάνωση και λειτουργία των δικαστηρίων, και ρυθμίσεις για την εφαρμογή της στρατηγικής για την ηλεκτρονική Δικαιοσύνη. Παράλληλα, αναμορφώνεται το σύστημα διενέργειας των επιθεωρήσεων των δικαστών.
Εκτός των άλλων, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και δύο διατάξεις που προβλέπουν «ποινές» για τους δικαστές που καθυστερούν υπερβολικά στην έκδοση αποφάσεων – συγκεκριμένα, την περικοπή του μισθού και τη δυνατότητα να ανασταλεί στον δικαστικό λειτουργό που καθυστερεί η χορήγηση της άδειας. Ρυθμίσεις που στόχο έχουν την επιτάχυνση στο ρυθμό έκδοσης αποφάσεων και του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης εν γένει.
Πάντως, δεν έλειψαν οι αντιδράσεις από τους δικαστές, με τη νέα πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Μαργαρίτα Στενιώτη, να αναφέρει στην εισήγησή της ότι «το σχέδιο χαρακτηρίζεται από αντιδικαστικό πνεύμα και καταλήγει σ’ ένα τιμωρητικό για τον δικαστή νομοθέτημα», καθώς και ότι «αντιμετωπίζει τη Δικαιοσύνη ως ιδιωτική επιχείρηση, δεδομένου ότι στα κριτήρια επιθεώρησης χρησιμοποιεί καθαρά τεχνοκρατικούς-οικονομικούς όρους που αρμόζουν σε ανώνυμη εταιρία».
Τα μυστικά για σύνταξη ΙΚΑ με 10.000 και 10.500 ένσημα [πίνακες & παραδείγματα]