Η πλατεία της είναι το σημείο συνάντησης τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών του πανέμορφου χωριού.
Όμως, λόγω του υψομέτρου, η Σαμαρίνα δέχεται κάθε χειμώνα μεγάλες ποσότητες χιονιού, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά σε ύψος τα 3 μέτρα! Γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι με τόσο χιόνι η βόλτα στην πλατεία καθίσταται τουλάχιστον… προβληματική.
Χαλκιδική: Χειροπέδες σε 3 μαθητές που πήραν το 100 για να κάνουν φάρσα για βόμβα στο σχολείο τους
Πρωτοπορία
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος Γρεβενών έχει δρομολογήσει τη βιοκλιματική ανάπλαση της πλατείας και την τοποθέτηση συστήματος… αποπαγοποίησης κάτω από τις πλάκες της! Θα είναι η μοναδική πλατεία στην Ελλάδα που θα… θερμαίνεται υπογείως και δεν θα καλύπτεται από χιόνι!
«Η γεωθερμία είναι σε πολλά σημεία της περιοχής μας. Ήδη, με τη συγκεκριμένη μέθοδο θερμαίνεται το κλειστό γυμναστήριο Γρεβενών, ενώ μέχρι το καλοκαίρι θα ολοκληρωθεί και η εγκατάστασή του στο κολυμβητήριο.
Ειδικά για τη Σαμαρίνα, οι σωληνώσεις θα τοποθετηθούν σε βάθος περίπου 30 εκατοστών του μέτρου κάτω από τις πλάκες, σε όλη την έκταση της πλατείας, και η ροή ζεστού νερού θα αποτρέπει τον σχηματισμό πάγου στην επιφάνεια ή τη διατήρηση του χιονιού», είπε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Δασταμάνης.
Να σημειωθεί ότι η γεωθερμία αποτελεί μια Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας, η οποία εκμεταλλεύεται την ανεξάντλητη ενέργεια που περικλείεται στους γεωλογικούς σχηματισμούς, αποτελώντας ένα σύγχρονο και αποδοτικό σύστημα θέρμανσης και ψύξης που εγγυάται σταθερές υψηλές αποδόσεις και εντυπωσιακή εξοικονόμηση ενέργειας.
Αλλάζει εικόνα
Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη ανάπλαση, οι λύσεις που προτάθηκαν στοχεύουν τόσο σε λειτουργικές αναβαθμίσεις, όπως η έξυπνη διαχείριση όμβριων υδάτων, η εύκολη προσβασιμότητα και η διαπλάτυνση της πλατείας, η οποία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών, όσο και σε αισθητικές αναβαθμίσεις, με κύριο στόχο την ανάδειξη της ταυτότητας της Σαμαρίνας και της βλάχικης αρχιτεκτονικής.
Η επίτευξη μιας ελκυστικής αλλά απόλυτα αρμονικής εικόνας για την πλατεία και τον περιβάλλοντα χώρο της, με την κατάλληλη επιλογή τοπικών υλικών και τη δημιουργία οργανωμένων πλατωμάτων για τα τραπεζοκαθίσματα, βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, βασιζόμενη παράλληλα στην αρχή της πολυχρηστικότητας, με σημεία και δραστηριότητες για όλους.
Επομένως, μέσα στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται ακόμη η κατασκευή αμφιθεάτρου για πολιτιστικές δράσεις, αρμονικά συνδεδεμένο με το υπάρχον κοινοτικό κατάστημα της πλατείας, αλλά και η δημιουργία προσβάσιμου χώρου αναψυχής στην είσοδό της, που θα λειτουργεί ως ο Κήπος της Σαμαρίνας, με καθιστικούς χώρους, σκίαση και πολύ πράσινο.
Αναβαθμίσεις
«Από το 2017, τρέχουμε ένα δομημένο πρόγραμμα ενεργειακών αναβαθμίσεων δημόσιων κτιρίων στην πόλη των Γρεβενών με τη χρήση της αβαθούς γεωθερμίας, προϋπολογισμού άνω των έξι εκατομμυρίων ευρώ, επιτυγχάνοντας μείωση δαπανών για θέρμανση και ψύξη που αγγίζει το 70%, διασφαλίζοντας κρίσιμους πόρους υπέρ των δημοτών και συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, αλλά και στη δραστική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Στόχος μας είναι τώρα να εφαρμόσουμε αυτήν την οικολογική πρακτική και στην κεντρική πλατεία της Σαμαρίνας, προκειμένου κατά τη διάρκεια του χειμώνα να είναι πάντα βατή και καθαρή μέσω του συστήματος αποπαγοποίησης των επιφανειών της με γεωθερμία, αφού το ύψος του χιονιού φτάνει ακόμη και τα τέσσερα μέτρα.
Επιπρόσθετα, η ταυτόχρονη ανάπλαση του χώρου με βιοκλιματικό προσανατολισμό θα συμβάλει τα μέγιστα προκειμένου η Σαμαρίνα μας να αποκτήσει μια πλατεία-κόσμημα, την οποία θα χαίρονται δημότες και επισκέπτες», είπε ο κ. Δασταμάνης, στην πρόσφατη παρουσίαση του έργου.
Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, ακούστηκαν με πολλή προσοχή όλες οι θέσεις και απόψεις των συμμετεχόντων, οι οποίες θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στην επόμενη φάση του σχεδιασμού από τους μελετητές, ώστε να διαμορφωθεί η τελική πρόταση του έργου ως αποτέλεσμα μιας συμμετοχικής διαδικασίας, στηριζόμενη στον ανοιχτό διάλογο, που θα συνεχιστεί σε επόμενες φάσεις.
Να σημειωθεί ότι το κόστος της ανάπλασης της πλατείας υπολογίζεται σε δύο εκατομμύρια ευρώ και ήδη ο δήμος βρίσκεται σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο Πράσινο Ταμείο.