Η παρουσίαση του Κώδικα Δεοντολογίας για το Δικαίωμα στη Λήθη, με τον οποίο καταργούνται οι διακρίσεις στον τρόπο που οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρίες αντιμετωπίζουν τους πρώην καρκινοπαθείς, έγινε χθες στα γραφεία Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.
«400.000 συμπολίτες μας που έχουν επιζήσει από τον καρκίνο, βλέπουν πια τα δικαιώματά τους να εξισώνονται με των υπόλοιπων πολιτών. Πλέον δηλαδή θα μπορούν να προχωρούν στις αποφάσεις τους για δάνεια και ασφαλίσεις ζωής, απελευθερωμένοι από τα δεσμά του σχετικού ιατρικού τους ιστορικού», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
Ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της ΕΑΕΕ, δήλωσε πως ο κώδικας θα συμβάλει στην ενίσχυση της κοινωνικής και οικονομικής συμπερίληψης των ανθρώπων που ανέκαμψαν από την περιπέτεια του καρκίνου δημιουργώντας νέες ευκαιρίες επανεκκίνησης της ζωής τους.
Πέντε πολύτιμες διατροφικές συμβουλές για ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα
Ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, κ. Καπετανάκης, περιέγραψε στον «Ε.Τ.» τη σημασία της καθιέρωσης του κώδικα, ο οποίος αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να γίνει νόμος του κράτους: «Το δικαίωμα στη λήθη είναι μια ρύθμιση, η οποία έχει ξεκινήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο από το 2016. Πρακτικά στη χώρα μας, με την κίνηση αυτή ερχόμαστε στην ίδια κατηγορία των άλλων ευρωπαϊκών χωρών κι είναι πολύ σημαντικό. Δεν είναι κάτι που γίνεται εύκολα, ούτε γίνεται μόνο του, όσο κι αν ακούγεται εύκολο. Υπάρχουν σοβαρές αντιστάσεις πολλές φορές. Μέχρι σήμερα κάποια νέα παιδιά που είχαν νοσήσει κάποτε από καρκίνο δεν μπορούσαν να πάρουν ένα δάνειο για κατοικία ή για μια επιχείρηση», ανέφερε.
Ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας που εφαρμόζει η Ελλάδα, προβλέπει τα εξής:
-Οποιος είχε νοσήσει από καρκίνο όταν ήταν ανήλικος, 5 χρόνια μετά από τη νόσησή του και εφόσον δεν έχει παρουσιάσει υποτροπή, μπορεί να έχει τα ίδια δικαιώματα με κάποιον που δεν έχει νοσήσει. Δηλαδή, να πάρει δάνειο ως ενήλικας χωρίς να ληφθεί υπ’ όψιν το ιατρικό του ιστορικό.
–Οποιος ενήλικας είχε νοσήσει από καρκίνο και έχουν μεσολαβήσει 10 χρόνια χωρίς υποτροπή και χωρίς να λάβει θεραπεία για νεοπλασία, θα έχει δικαίωμα πρόσβασης στη λήψη δανείου, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ιστορικό του.