Η τοπική οργάνωση ενημέρωσε την Καλλιστώ για το περιστατικό. Στη συνέχεια ενημερώθηκαν οι Δασικές Υπηρεσίες Έδεσσας, ο Αρκτούρος και στελέχη του ΟΦΥΠΕΚΑ. Μετά τη γνωστοποίηση του περιστατικού ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα (ΚΥΑ αριθμ. 104180/433 – ΦΕΚ272/07-02-2014), με τη συμμετοχή όλων των παραπάνω φορέων με τη χρήση ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της «Καλλιστώ», από μια πρώτη μακροσκοπική και βαλιστική εξέταση εικάζεται ότι ο θάνατος των δύο νεαρών αρκούδων οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια με πυροβόλο όπλο, ενώ έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο δηλητηρίασής τους. Στο ένα από τα δύο αρκουδάκια είχε αφαιρεθεί ένα πέλμα, ενώ φέρει τραύμα στο κεφάλι. Συλλέχθηκαν δείγματα ιστών από τα δύο αρκουδάκια για εργαστηριακό έλεγχο και ανάλυση DNA. Από τη μελέτη των οστικών υπολειμμάτων αναμένεται να προσδιοριστεί, με πιο σαφή τρόπο, η αιτία θανάτωσής τους.
Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 49χρονου που οδηγούσε μεθυσμένος με συνοδηγό τον ανήλικο γιο του
Κατά την αυτοψία επιχείρησαν και τα εκπαιδευμένα σκυλιά των Ειδικών Μονάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, και Σκύλων (Καρελίας) εντοπισμού αρκούδων του ΟΦΥΠΕΚΑ, χωρίς να εντοπιστεί κάποιο δόλωμα ή κάποιο άλλο νεκρό ζώο.
«Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που μικρά αρκουδάκια, μόλις λίγων μηνών, θανατώνονται από ανθρώπους. Μια πράξη που αποτελεί εγκληματική ενέργεια. Γι’ αυτόν τον λόγο έχει, ήδη, ενημερωθεί η Εισαγγελία Έδεσσας, η οποία ερευνά το περιστατικό. Η λαθροθηρία αρκούδων εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα και απειλεί, διαχρονικά, προστατευόμενα από τη νομοθεσία είδη, όπως η αρκούδα» σημειώνει η Καλλιστώ.
Η περιβαλλοντική οργάνωση υπενθυμίζει ότι η αρκούδα, στην Ελλάδα, είναι ένα απόλυτα προστατευόμενο είδος, σύμφωνα με την ελληνική και τη διεθνή νομοθεσία. Το είδος, καθώς και ο βιότοπός του, προστατεύονται από το Δασικό Κώδικα, αλλά και από την Οδηγία για τους Οικοτόπους (92/43/ΕΕ), τη συνθήκη της Βέρνης και τη συνθήκη της Ουάσινγκτον (CITES). Σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας (2009), η αρκούδα ταξινομείται στα Κινδυνεύοντα Είδη.
Επισημαίνεται ότι η θανάτωση ή ο τραυματισμός αρκούδας διώκεται ποινικά. Σε ενδεχόμενη αλληλεπίδραση ανθρώπου με αρκούδα πρέπει να ενημερώνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δασαρχείου και της Αστυνομίας, προκειμένου να ενεργοποιείται η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης. Σε καμία περίπτωση οι πολίτες δεν πρέπει να προχωρούν σε αυτοδικία.
Ειδήσεις σήμερα
Που θα μπουν οι 388 κάμερες στην Αττική – Καμία παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα
Παρνασσός: Έπεσαν τα πρώτα χιόνια- Χιονίζει στο χιονοδρομικό – Δείτε βίντεο
Δείτε από ψηλά πώς προχωρούν τα έργα στο πρώην Βασιλικό Κτήμα στο Τατόι