Τουλάχιστον 25.000.000 ευρώ κατάφεραν να κερδίσουν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που τουλάχιστον για 8 χρόνια προέβαιναν στην κατ’ επάγγελμα παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας σε εμπορική κλίμακα έχοντες πολυπληθές πελατολόγιο, τουλάχιστον 13.000 συνδρομητών, τόσο στην Ελληνική Επικράτεια, όσο και σε χώρες του εξωτερικού.
Πάτρα: Έτσι δρούσε το κύκλωμα τηλεοπτικής «πειρατείας» – Πώς νομιμοποιούσαν τα κέρδη τους
Με αυτόν τον τρόπο προκάλεσαν οικονομική ζημία στις εταιρείες COSMOTE TV , VODAFONE και NOVA, άνω των 100.000.000 ευρώ.
Η οργάνωση , είχε ιεραρχική δομή με αρχηγό, υπαρχηγό, ταμία, πωλητές κλπ. Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε συνολικά σε 10 συλλήψεις.
Πώς δρούσε το κύκλωμα των «πειρατών» συνδρομητικής τηλεόρασης
Σύμφωνα με τη δικογραφία «χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα τεχνικά μέσα, παράνομο λογισμικό καθώς και ειδικούς αποκωδικοποιητές, κατάφερναν να αποκωδικοποιούν και να αναμεταδίδουν ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα, χωρίς να έχουν το δικαίωμα να παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες και λαμβάνοντας χωρίς την άδεια τους, συνδρομές για τις παράνομες υπηρεσίες που παρείχαν, στερώντας παράλληλα τα νόμιμα κέρδη αυτών».
Προκειμένου να διευκολύνουν τη δράση τους , δημιούργησαν παράνομη διαδικτυακή πλατφόρμα (portal) στην οποία τα μέλη της ανάλογα με την ηγετική θέση και τον ρόλο που είχαν λειτουργούσαν ως διαχειριστές ή ως μεταπωλητές (dealers) τόσο των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και των συσκευών αναμετάδοσης IPTVBOXES (android boxes) που προηγουμένως είχαν εγκαταστήσει σε αυτές κατάλληλο λογισμικό.
Μάλιστα για να προωθήσουν τις παράνομες υπηρεσίες τους, αρχικά οι πωλητές χρησιμοποιώντας την κοινωνική τους ζωή, ερχόταν σε επαφή του κοντινού περιβάλλοντος τους, στους οποίους πωλούσαν τις συσκευές αναμετάδοσης μέσω των οποίων συνδεόταν παράνομα και εν αγνοία των εταιρειών στα τηλεοπτικά τους προγράμματα.
Στη συνέχεια προέτρεπαν τους χρήστες να διαφημίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε άτομα του δικού τους κοινωνικού περιβάλλοντος, διαβεβαιώνοντας τους ότι λόγων των μέτρων προστασίας που έπαιρναν, δεν θα είχαν ποινικές κυρώσεις.
Σε άλλο σημείο της δικογραφίας αναφέρεται :
«Για λόγους διασφάλισης των παράνομων κερδών τους, η παροχή των υπηρεσιών τους διαχωρίζονταν σε μηνιαίες, τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες ή ετήσιες συνδρομές. Σε περίπτωση λήξης του χρόνου που επέλεγε ο κάθε χρήστης, διακοπτόταν αυτόματα οι παράνομες παρεχόμενες υπηρεσίες και για την επανασύνδεση τους απαιτούταν εκ νέου επικοινωνία του χρήστη-πελάτη με τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ανανέωση της χρονικής διάρκειας της συνδρομής και λήψη νέων οδηγιών».
Η είσπραξη των χρημάτων
Όπως πρόεκυψε, για την είσπραξη των κερδών τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, προκειμένου να μην κινούν υποψίες, συνήθως επέλεγαν:
- είσπραξη δια χείρας
- είσπραξη μέσω ψηφιακών τραπεζών που εδρεύουν στο εξωτερικό (PAYSAFE-PAYPAL-REVOLUT)
και τέλος μέσω καταβολών σε τραπεζικούς λογαριασμούς δικών τους αλλά και των μελών των οικογενειών τους.
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, προέβαιναν σε νομιμοποίηση των εσόδων τους είτε μέσω της αγοράς ακινήτων, ίδρυσης εταιρειών ατομικών και μέσω στοιχηματικών εταιρειών.
Ειδήσεις σήμερα
Στέφανος Κασσελάκης: Συνέντευξη με… εκθέσεις ιδεών – Αμήχανος και με ασαφές πολιτικό στίγμα
Market Pass 2: Ποιοι θα πληρωθούν σήμερα Παρασκευή
Επίδομα Παιδιού και άλλα 16 πληρώνονται σήμερα Παρασκευή – Ελέγξτε τους λογαριασμούς σας