Οι εισαγγελείς πρωτοδικών Αντώνης Ελευθεριάνος και Απόστολος Ανδρέου, οι οποίοι είχαν δώσει εντολή για κατεπείγουσα έρευνα τον περασμένο Απρίλιο, μελετούν τα στοιχεία της δικογραφίας που παρέλαβαν την περασμένη Πέμπτη και αφού τα αξιολογήσουν θα προχωρήσουν στις επόμενες κινήσεις τους.
Στη δικογραφία περιλαμβάνεται το πόρισμα των ιατροδικαστών Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλόγρια καθώς και οι καταθέσεις που ελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής τόσο στην Αθήνα όσο και στην Πάτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για περισσότερες από 30 καταθέσεις από γιατρούς που παρακολουθούσαν τη Μαλένα στο Νοσοκομείο Παίδων, ιατροδικαστές που είχαν αναλάβει αρχικά τις νεκροτομές των δυο παιδιών, τον πατέρα των παιδιών Μάνο Δασκαλάκη και συγγενικά πρόσωπα της οικογένειας.
Η κατάθεση της θείας
Αρχικά θα κληθεί -τα επόμενα 24ωρα- να καταθέσει η Ρούλα Πισπιρίγκου ανωμοτί (χωρίς όρκο) ως ύποπτη για τις δολοφονίες των άλλων δυο κοριτσιών, είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία είτε με υπόμνημα, και στη συνέχεια θα κριθεί αν θα ασκηθούν σε βάρος της νέες διώξεις για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Θρυαλλίδα για τις εξελίξεις αναμένεται να αποτελέσει η πολύωρη κατάθεση που έδωσε στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών η θεία των αδικοχαμένων κοριτσιών και αδερφή της κατηγορούμενης Δήμητρα Πισπιρίγκου.
Από τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις των δυο γυναικών είχαν προκύψει κενά και αντιφάσεις για το τι συνέβη τη μοιραία νύχτα στο ισόγειο της οδού Μπιζανίου όπου βρίσκονταν οι δυο αδερφές ενώ στο παιδικό δωμάτιο κοιμούνταν η υγιής τότε Τζωρτζίνα και η Ιριδα που είχε μόλις συμπληρώσει 6,5 μήνες ζωής.
Οπως επισημαίνουν νομικοί στον «Ε.Τ.», αν υπάρξουν αντιφάσεις μετά την κατάθεση της Δήμητρας Πισπιρίγκου και των εξηγήσεων που θα δώσει η κατηγορούμενη, δεν αποκλείεται να ασκηθεί δίωξη ακόμα και για συνέργεια σε ανθρωποκτονία σε βάρος της θείας των τριών κοριτσιών. Τα κενά άλλωστε ήταν πολλά, όπως το πώς άφησαν ένα βρέφος που σιτίζεται σε αυτή την ηλικία κάθε δυο με τρεις ώρες, νηστικό όλη τη νύχτα μέχρι τις 7.30 το πρωί, που, σύμφωνα με τη Ρούλα Πισπιρίγκου, έκλαψε αλλά του έδωσε την πιπίλα και ξανακοιμήθηκε, μέχρι να το βρει νεκρό η αδερφή της στις 11.30, τέσσερις ώρες αργότερα.
Τους ξεγελούσε…
Από τον Απρίλιο του 2019 που η μικρή Μαλένα πέθανε αιφνιδίως στην ογκολογική μονάδα του Νοσοκομείου Παίδων, μέχρι τον Μάρτιο του 2022 που η Ρούλα Πισπιρίγκου συνελήφθη για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας, κορυφαίοι γιατροί, έμπειροι ιατροδικαστές και πραγματογνώμονες είχαν μπλεχτεί στον ιστό μιας μητέρας που έκρυβε επιμελώς τα αιματοβαμμένα μυστικά της. Αποσβολωμένη, η κοινή γνώμη παρακολουθεί τις τελευταίες ημέρες, μετά και το πόρισμα των ιατροδικαστών Καρακούκη-Καλόγρια, τον επιστημονικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει με φόντο τις δολοφονίες -σύμφωνα με την τελική ιατροδικαστική διερεύνηση- και των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη.
Δυο ιατροδικαστικές εκθέσεις, της Χριστίνας Τσάκωνα για τον θάνατο της Μαλένας και της Αγγελικής Τσιόλα για τον θάνατο της Ιριδας, δεν έδειξαν εγκληματική ενέργεια, αλλά θανάτους από παθολογικά αίτια, θέτοντας στο αρχείο τις υποθέσεις και αφήνοντας τη Ρούλα Πισπιρίγκου ατιμώρητη -αν αποδειχθεί ότι εκείνη ήταν η δολοφόνος- όχι μόνο να κυκλοφορεί ελεύθερη αλλά να σκοτώσει και τη μεγαλύτερη κόρη της, Τζωρτζίνα.
«Η Πισπιρίγκου ήταν ενημερωμένη για την κάθε λεπτομέρεια σχετικά με την υγεία των παιδιών. Χρησιμοποιούσε ιατρικούς όρους με ύφος ειδήμονα και έδειχνε να απολαμβάνει το ότι μιλούσε στους επιστήμονες στη γλώσσα τους. Περισσότερο όμως απολάμβανε το ότι κατάφερνε να μας ξεγελάει όλους εκείνη την περίοδο» λέει γνωστός επιστήμονας στον «Ε.Τ.» αναφέροντας έναν αποκαλυπτικό διάλογο που είχε. «Μια μέρα με ρώτησε τι πιστεύω ότι συνέβη στο παιδί και της εξέθεσα την επιστημονική μου άποψη.
Τότε χαμογέλασε και μου είπε: “Ούτε εσύ κατάλαβες, ε;”. Εκ των υστέρων καταλαβαίνω πόσο χαιρόταν για την απόλυτη σύγχυση που προκαλούσε γύρω της καλύπτοντας τις ασύλληπτες πράξεις της», λέει η ίδια πηγή. Πάντως για την έρευνα η οποία διαρρέεται ότι θα ξεκινήσει σε βάρος των ιατροδικαστών που υπέγραψαν τις αρχικές εκθέσεις, νομικοί εξηγούν ότι ποινική δίωξη θα μπορούσε να ασκηθεί μόνο αν προέκυπτε δόλος, αν δηλαδή οι κυρίες Τσάκωνα και Τσιόλα είχαν πρόθεση να συγκαλύψουν την εγκληματική ενέργεια, θέμα που δεν έχει τεθεί, ενώ σε πειθαρχικό επίπεδο ο έλεγχος κινείται συνήθως γύρω από το αν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία κατά τη διερεύνηση μιας υπόθεσης και όχι γύρω από τα συμπεράσματα των ιατροδικαστών.