Στο τελευταίο φαίνεται, ότι υπάρχει και το πρόβλημα της διαχείρισης του συγκεκριμένου περιστατικού. Δεν υπήρχε εφημερεύων γιατρός στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου. Κάτι που αποτελεί γενική οδηγία σε όλες τις νοσηλευτικές μονάδες για τις ημέρες μη εφημερίας τους. Γιατί όμως δεν υπήρχε στο πρόγραμμα;
Πάντως, η αντιμετώπιση των φυλάκων του νοσοκομείου που επέτρεψαν την είσοδο στο περιστατικό και το οδήγησαν στο ΤΕΠ δείχνει, ότι η εντολή είναι να δέχεται το νοσοκομείο περιστατικά και στις μέρες μη εφημερίας του. Αυτό αποδεικνύει και η ύπαρξη του εφημερεύοντος νοσηλευτικού προσωπικού στο ΤΕΠ.
Πληροφορίες του pelop.gr αναφέρουν ότι πριν από τον 49χρονο είχε επισκεφτεί το ΤΕΠ του ίδιου νοσοκομείου άλλο περιστατικό, το οποίο αντιμετώπισε η ίδια νοσηλεύτρια. Στην περίπτωση αυτή όμως κάλεσε εφημερεύοντα γιατρό κλινικής και τον εξέτασε. Στην περίπτωση όμως του 49χρονου τι συνέβη; Παρασύρθηκε από τη γνωμάτευση του ιδιώτη παθολόγου για ψύξη και από την περιγραφή που φέρεται να της έκανε ο ίδιος ο ασθενής ότι πονούσε στον αυχένα;
Την ίδια στιγμή πάντως στο νοσοκομείο, σύμφωνα με το πρόγραμμα εφημεριών, φέρονται να εφημέρευαν πλέον των 70 γιατρών όλων των ειδικοτήτων. Θα μπορούσε να είχε κληθεί κάποιος για γνωμάτευση, όπως συνέβη και με το προηγούμενο περιστατικό. Σε όλα αυτά τα ερωτήματα αναμένεται να απαντήσει το πόρισμα της ΕΔΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το pelop.gr η εισαγγελέας Μαγκλάρα παρήγγειλε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση που μεταξύ άλλων θα διερευνήσει και την πληροφορία ότι η νοσηλεύτρια δεν αυθαιρέτησε αλλά δεν είχε ανταπόκριση στην ιατρική κάλυψη που ζήτησε.
«Σε όποιον καταφθάνει εκτάκτως σε νοσοκομείο οφείλουμε να παρέχουμε τη δέουσα φροντίδα, είτε το νοσοκομείο εφημερεύει, είτε όχι. Το περιστατικό θα διερευνηθεί, σύμφωνα με την εντολή του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, και οι όποιες ευθύνες υπάρχουν και αν υπάρχουν, και όπου υπάρχουν, θα φθάσουν μέχρι το τελικό στάδιο, χωρίς την παραμικρή έκπτωση» επισήμανε ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, που το ξημέρωμα της χθεσινής ημέρας τον βρήκε στον «Άγιο Ανδρέα» μετά την εντολή του κ. Πλεύρη για άμεση διερεύνηση του θέματος.
Ο υπουργός διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθεί το συμβάν, από τη στιγμή που εισήλθε στο νοσοκομείο ο 49χρονος μέχρι και τη στιγμή που έφυγε από αυτό.
Ο διοικητής του νοσοκομείου, Ηλίας Θοδωρόπουλος, μιλώντας στο pelop.gr το βράδυ της Πέμπτης είχε δηλώσει ότι ο 49χρονος έφτασε μόνος του στο νοσοκομείο και ανέφερε πόνο στην πλάτη πιθανόν από ψύξη, όπως ο ίδιος δήλωσε στο προσωπικό του νοσοκομείου, και για αυτό το λόγο του πρότειναν να επισκεφθεί το ΠΓΝΠ στο Ρίο, που εφημέρευε.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
«Δεν είχε κάποια δείγματα που να φανερώνουν σοβαρό πρόβλημα, για αυτό και παραπέμφθηκε στο εφημερεύον νοσοκομείο. Οποιοσδήποτε πολίτης έφτανε σε οποιοδήποτε νοσοκομείο αντιμετωπίζοντας κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας θα τύγχανε των πρώτων βοηθειών και της απαραίτητης φροντίδας, ακόμα κι αν δεν εφημέρευε, και το ίδιο θα έκανε και το νοσοκομείο μας».
Ερωτηθείς από την «Π» ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου, Θανάσης Χονδρομάρας, για το αν υπήρχε στο πρόγραμμα εφημεριών γιατρός για το ΤΕΠ απάντησε: «Η γενική οδηγία είναι να αντιμετωπίζονται όλα τα περιστατικά που φτάνουν στο ΤΕΠ. Δεν υπάρχει εφημερεύων γιατρός για το ΤΕΠ, αλλά η εντολή είναι όταν φτάνει περιστατικό να καλούνται άμεσα οι εσωτερικοί γιατροί που εφημερεύουν στις κλινικές και στα τμήματα του νοσοκομείου».
Ο πνευμονολόγος και μέλος της Τριμελούς Επιτροπής γιατρών του νοσοκομείου στην Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας Τάκης Γεωργακόπουλος ανέφερε σχετικά:
«Εφόσον η διοίκηση λέει ότι το νοσοκομείο είναι διαθέσιμο και προσπελάσιμο ανά πάσα στιγμή οφείλει και στις μικρές λεγόμενες εφημερίες να ορίσει εφημερεύοντα γιατρό για να αντιμετωπίζει αυτά τα έκτακτα περιστατικά.
Δεν φταίνε οι γιατροί. Οι εφημερεύοντες είναι μόνο για τις κλινικές, τα χειρουργεία, τη ΜΕΘ κ.λπ. Δεν μπορεί ένας γιατρός, που έχει οριστεί να εφημερεύει σε άλλο χώρο να είναι και στα επείγοντα. Διότι αν συμβεί κάτι στον χώρο εφημερίας του θα είναι υπόλογος και θα πάει φυλακή αν του πεθάνει ασθενής στο τμήμα ευθύνης του. Παλαιότερα είχαμε ορίσει να υπάρχει γιατρός στα επείγοντα ακόμα και τις ημέρες μη εφημερίας, ώστε να καλύπτονται τυχόν έκτακτα περιστατικά. Η διοίκηση οφείλει να συμπληρώσει το πρόγραμμα εφημεριών με ένα γιατρό στα επείγοντα».
Επίσης ο κ. Γεωργακόπουλος θέτει ένα ακόμα ερώτημα. «Ξέρουμε ότι υπήρξε ένα κενό χρονικό περίπου δύο ωρών από τη στιγμή που έφυγε ο ασθενής από τον “Αγιο Ανδρέα” μέχρι να πάει στο ΠΓΝΠ. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να διερευνηθεί. Θα σώζονταν; Δεν το γνωρίζουμε».
Την αναγκαιότητα ύπαρξης γιατρού στο ΤΕΠ τόνισε και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Μιχάλης Στελλάτος. «Θα έπρεπε να υπάρχει εφημερεύων γιατρός στο ΤΕΠ. Η νοσηλεύτρια, που ήταν στη βάρδια, ήταν στη θέση της έκανε το αυτονόητο, πήρε ο ιστορικό και έχει την μαρτυρία, ότι αυτός ο ασθενής είχε πάει σε ιδιώτη γιατρό και είχε διάγνωση ότι έπασχε από ψύξη. Πρέπει να υπάρχει γιατρός στις κλειστές εφημερίες του νοσοκομείου. Το ΤΕΠ είναι αυτόνομο και πρέπει να έχει γιατρό για τις πρώτες βοήθειες. Ποτέ δεν υπήρχε γιατρός. Το κενό αυτό υπήρχε πάντα».
Στο μήνυμά του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναφέρει: «Ζητήθηκε κατεπείγουσα έρευνα και άμεσα θα διερευνηθούν και θα αποδοθούν ευθύνες, όπου υπάρχουν, για το περιστατικό θανάτου του 49χρονου στην Πάτρα. Σε όποιον καταφθάνει εκτάκτως σε νοσοκομείο, οφείλουμε να παρέχουμε τη δέουσα φροντίδα είτε το νοσοκομείο εφημερεύει είτε όχι».
Πηγή: pelop.gr