«Η εισαγγελέας, η κυρία Καπαγιάννη, όπως και πρωτοδίκως η κυρία Δόγκα είπανε αυτά που έπρεπε να πούνε και είχαν όλα τα νομικά επιχειρήματα που έπρεπε να υπάρχουν, για να κάνουν την εισήγησή τους, όπως έπρεπε» είπε αρχικώς ο κ. Τοπαλούδης, τονίζοντας πως η εισαγγελέας ήταν η φωνή της Ελένης μέσα στην δικαστική αίθουσα.
Κατόπιν, την ευχαρίστησε δημόσια, όχι μόνο η οικογένεια της Ελένης αλλά και σύσσωμη η ελληνική κοινωνία, «γιατί πραγματικά ειπώθηκαν πράγματα όπως έπρεπε και φυσικά η ποινή που εισηγήθηκε ήταν η ανώτερη προβλεπόμενη, όπως και πρωτοδίκως, ισόβια και 15 χρόνια κάθειρξη».
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Τοπαλούδης επισήμανε πως στην γιορτή της μητέρας θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να καλέσει «όλες αυτές τις μάνες και τη μάνα του Παύλου Φύσσα, στο γραφείο του, να κάνουν μία ουσιαστική συζήτηση αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».
Ελένη Τοπαλούδη: «Επιτέλους τα ισόβια να είναι ισόβια», δηλώνει ο πατέρας της
«Και να ζητήσουν συγγνώμη τι να το κάνουμε εμείς οι γονείς της; Ένας εγκληματίας έρχεται στους γονείς του θύματος για να πάρει άφεση αμαρτιών και αυτοί θα του πουν σε συγχωρούμε; Για να βγει στην κοινωνία και να ξανακάνει τα ίδια και χειρότερα; Θα μπορούσε να το πει αυτό κάποιος γονιός; Ο μόνος που μπορεί να δώσει συγγνώμη είναι ο θεός. Εμείς δεν έχουμε τέτοιες ψυχικές δυνάμεις. Φαντάζομαι πως κανένας γονιός δεν έχει κάτι τέτοιο», δήλωσε στον Alpha, ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη, Γιάννης.
«Ζητάμε αλλαγή του νόμου και εμείς αλλά και οι άλλες χαροκαμένες μάνες και τα ισόβια να είναι ισόβια. Δεν μπορεί οι οικογένειες των γυναικών που έχουν δολοφονηθεί να ζουν έναν ισόβιο ψυχολογικό γολγοθά. Δεν μπορεί αυτά τα τέρατα (σ.σ. καταδικασθέντες για τις δολοφονίες) να βγουν από τη φυλακή ύστερα από δεκαπέντε χρόνια για να συνεχίσουν τη ζωή τους και ίσως να κάνουν τα ίδια και χειρότερα. Γι’ αυτά λοιπόν τα τέρατα το σύστημα θα πρέπει να είναι τιμωρητικό. Σωφρονιστικό αποκλείεται να γίνει γι’ αυτά τα τέρατα. Θεωρούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να σωφρονιστού», προσθέτει ο Γιάννης Τοπαλούδης.
«Έναν χρόνο μετά τη δολοφονία της Ελένης κάποιος είδε εμένα και τον γιο μου στο σούπερ μάρκετ. Άρχισε να λέει “ξέρεις εγώ αν ήμουν στη φυλακή θα τους έκανα το ένα, το άλλο. Του κάνω νόμημα με το μάτι να σταματήσει αυτά τα πράγματα μπροστά στο παιδί. Τότε ο γιος μου του είπε “εμείς δεν είμαστε τέτοιοι άνθρωποι», συνέχισε ο κ. Τοπαλούδης.
«Δεν μπορείς να συνεχίσεις να ζεις. Και εγώ και η σύζυγός μου ήμασταν κοινωνικοί, ενεργοί και ουσιαστικοί απέναντι στους συμπολίτες μας. Αυτό όμως δεν ισχύει πλέον. Προσπαθούμε να κάνουμε αυτονόητα πράγματα επειδή πρέπει να τα κάνουμε», συμπλήρωσε ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Τοπαλούδη «υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν τιμωρήθηκαν ποτέ. Έπρεπε να καθίσουν στο εδώλιο και άλλοι άνθρωποι από τη Ρόδο. Δυστυχώς υπάρχουν ακόμα και αστυνομικοί που όταν η κόρη μας πήγε να καταγγείλει τον πρώτο βιασμό της την έδιωξαν και από τότε έγινε υποχείριο σε αυτά τα τρία ανδρείκελα που κατάγονται από τη νότια Ρόδο. Πρόκειται για εκείνους που δεν μπορέσαμε να βρούμε στοιχεία, για να τα καθίσουμε στο εδώλιο. Δυστυχώς, η Ελένη μας δεν είναι ζωντανή. Θα έπρεπε να καθίσουν στο εδώλιο και να πληρώσουν όπως θα τους άξιζε και οι άλλοι. Όπως επίσης το ίδιο θα έπρεπε να είχε γίνει και με τους δύο επίορκους αστυνομικούς οι οποίοι έστειλαν πίσω στο σπίτι το παιδί μας για να γίνει έρμαιο αυτών των τριών λύκων. Εάν ήταν το παιδί τους έτσι θα έκαναν;», τόνισε ο Γιάννης Τοπαλούδης.
Νέα Φιλαδέλφεια: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου
Καταλήγοντας είπε πως «μέσα από αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να συζητηθεί και η όλη δικαστική διαδικασία. Δεν μπορεί εμείς να πηγαινοερχόμαστε τέσσερις φορές και την πέμπτη φορά να καταθέτουμε. Θα πρέπει οι δικάσιμοι να γίνουν συνεχόμενοι και να τελειώνουν μέσα σε λίγες μέρες».
Ελένη Τοπαλούδη: Ποινή χάδι τα 16 χρόνια λέει η μητέρα της
Πραγματικά ισόβια για τους στυγερούς δολοφόνους και όχι ποινές-χάδια ζήτησε η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή της με την εισαγγελική πρόταση.
Η Κούλα Αρμουτίδου, αν και δήλωσε ικανοποιημένη για την εισαγγελική πρόταση, εξέφρασε ενστάσεις για τον χρόνο έκτισης της ποινής. «Θα ήθελα, όμως, σε τέτοιες στυγνές δολοφονίες, τα ισόβια να είναι πραγματικά ισόβια. Κι όχι ποινές – χάδια. Γιατί για μένα, τα 16 χρόνια δεν λένε τίποτε. Τα ισόβια όμως, οι στυγεροί δολοφόνοι, όταν θα ξέρουν ότι θα μπουν μέσα στη φυλακή και δεν θα ξαναδούν το φως του ήλιου παρά μόνον στον χώρο της φυλακής, ίσως συμμαζευτούν», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Παράλληλα, ζήτησε να συναντήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, από κοινού με άλλες μητέρες που οι κόρες τους δολοφονήθηκαν.
«Δεν έχει δικαίωμα κανείς να αφαιρεί μία ανθρώπινη ζωή. Κι αυτό που θέλω πραγματικά και το ζητάω και εγώ και όλες οι μάνες των αδικοχαμένων ψυχών είναι εδώ και τώρα συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας. Τον παρακαλώ πάρα πολύ. Δεν μπορεί να έχουν δικαιώματα στην ελληνική κοινωνία μόνο οι δολοφόνοι των παιδιών μας κι όχι εμείς σαν μάνες των αδικοχαμένων κοριτσιών, γυναικών, μανάδων. Εδώ και τώρα συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη και με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων», είπε.
https://youtu.be/JuiCC-FgKmM
Δίκη Τοπαλούδη: Την καταδίκη τους χωρίς ελαφρυντικά ζήτησε η εισαγγελέας
Νωρίτερα, η εισαγγελέας του ΜΟΕ ζήτησε να κηρυχθούν οι κατηγορούμενοι ένοχοι χωρίς ελαφρυντικά για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως της Ελένης Τοπαλούδη, όπως και πρωτόδικα.
Αν η εισαγγελική πρόταση γίνει δεκτή, τότε και οι δύο βαρύνονται με ισόβια. Επιπλέον, πρωτόδικα στους δυο κατηγορούμενους- τον 26χρονο με καταγωγή από τη Ρόδο και τον 24χρονο συγκατηγορούμενό του αλβανικής καταγωγής – εκτός από ισόβια για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη τους έχει επιβληθεί και κάθειρξη 15 ετών στον καθένα για τον ομαδικό βιασμό της.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην αγόρευσή της η εισαγγελέας απέρριψε έναν προς έναν τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων, οι οποίοι κατά την απολογία τους προσπάθησαν να ρίξουν ο ένας την ευθύνη στον άλλον.
Η εισαγγελική λειτουργός τόνισε «Πήγαν στο δώμα και έπιναν ποτό. Στη 01.07 λεπτά η Ελενη στέλνει μήνυμα στη φίλη της «πάρε με σε μια ώρα τηλέφωνο». Το μήνυμα αυτό σημαίνει για μένα ότι «δεν περνάω καλά, κάτι συμβαίνει». Είχε ένστικτο. Παρά την αντίθετη βούληση της και με την άσκηση σωματικής βίας προχώρησαν μαζί της διαδοχικά σε συνουσία. Η άσκηση βίας αποδεικνύεται από τις αμυχές στο κορμί της, οι κακώσεις, τα σημάδια από τα μαχαίρια. Οι κακώσεις έγιναν εν ζωή. Η μη ύπαρξη κακώσεων στα γεννητικά όργανα δεν προβληματίζει αφού έμεινε για αρκετή ώρα στο νερό.
Το κορίτσι προσπάθησε να αντισταθεί και προειδοποίησε ότι θα τους καταγγείλει. Εκείνοι σκεπτόμενοι τις συνέπειες αυτού της κατάφεραν πλήγματα στο κεφάλι με σίδερο προκαλώντας της αιμορραγία και οίδημα. Οι κατηγορούμενοι αντιλαμβανόμενοι την κατάσταση τη μετέφεραν στο μπάνιο με εκείνη να αιμορραγεί ακατάσχετα. Όταν είδαν την κρισιμότητα της κατάστασης τη μετέφεραν στο αυτοκίνητο… Για τη μεταφορά είναι βέβαιο ότι απαιτούνταν δυο άτομα αφού το κορίτσι δεν θα μπορούσε να σταθεί στα πόδια του. Αντί την ύστατη στιγμή να τη βοηθήσουν, την οδήγησαν σε ερημική παραλία. Σταμάτησαν σε ένα πλάτωμα. Έριξαν την Ελενη ζωντανή στη θάλασσα για να μην εντοπιστεί ποτέ και να πεθάνει εκεί. Και οι δυο σήκωσαν το σώμα, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς τους. Προκύπτει από την κατάθεση του ιατροδικαστή ότι ενόψει του ότι η Ελένη ήταν ψηλή κοπέλα και βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση, δεν ήταν δυνατόν να την σηκώσει κάποιος μόνος. Ούτε υπάρχουν σημάδια από σύρσιμο επάνω της. Τεκμαίρεται ότι συνεργάστηκαν και οι δυο για να πετάξουν την Ελένη στη θάλασσα».
Οι κατηγορούμενοι -σύμφωνα με την εισαγγελέα- επέστρεψαν στο σπίτι για να το καθαρίσουν, όπως και το φορτηγάκι, και να μαζέψουν τα προσωπικά αντικείμενα της κοπέλας. Σε 40-45 λεπτά εντοπίστηκαν ξανά στο ίδιο σημείο που έριξαν την Ελενη για να ξεφορτωθούν τα πράγματα της. «Ο θάνατος θα ερχόταν έτσι κι αλλιώς, απλώς διάλεξαν να την πετάξουν στη θάλασσα».
Όσον αφορά στον ισχυρισμό των κατηγορουμένων ότι υπήρχε συναίνεση της κοπέλας, η εισαγγελέας ήταν ξεκάθαρη: «Δεν υπήρχε συναίνεση. Επικαλούνται οι κατηγορούμενοι μήνυμα της στο messenger που δήθεν τους καλούσε να συνευρεθούν και οι τρεις. Δεν μας έφεραν κάτι τέτοιο στο δικαστήριο…Στην τελευταία συνομιλία της Ελένης με τη φίλη της δεν της είπε κάτι, ότι θα πήγαινε για διασκέδαση, αλλά ότι θα έβγαινε για σουβλάκι. Αν συναινούσε θα καλούσε τους κατηγορούμενους σπίτι και δεν θα έκανε μια ώρα δρόμο. …Αν η Ελενη συμμετείχε δεν θα είχε χρησιμοποιηθεί τέτοια σωματική βία. Προσχεδιασμένα οι κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν εκείνο το βράδυ για να κάνουν ότι έκαναν», σημείωσε η εισαγγελέας. Και σε κάθε περίπτωση τόνισε: «Είναι τόσο σημαντικό το μήνυμα; Οχι. Ας υποθέσουμε ότι υπήρχε. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι η παθούσα είχε υπαναχωρήσει, είχε δικαίωμα να αρνηθεί…Ένοχοι όπως κατηγορούνται.»
Το παρών στο δικαστήριο έδωσαν και οι γονείς της άτυχης φοιτήτριας, με τη μητέρα της να ξεσπά ακόμη μια φορά βλέποντας τους κατηγορουμένους: «Σε τρεις μέρες έφαγες το παιδί μου ρε π…όπαιδο. Ήρθατε από την Αλβανία να σπείρετε τον πόνο» φώναξε μόλις άρχισε η εισαγγελέας να περιγράφει όσα συνέβησαν.
Ειδήσεις σήμερα
Δολοφονία Τοπαλούδη: Ενοχή χωρίς ελαφρυντικά ζήτησε η εισαγγελέας για τους κατηγορούμενους
Βενζίνη: Τι πληρώνουμε στην Ελλάδα και τι πληρώνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη [infographics]