Πιο συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι σήμερα εξετάστηκαν για τις Πανελλαδικές στα μαθήματα: Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Τις απαντήσεις των σημερινών μαθημάτων στις Πανελλήνιες Εξετάσεις παρουσιάζει το Eleftherostypos.gr, σε συνεργασία με τον Όμιλο Φροντιστηρίων Αξία.
Για να δείτε τα θέματα του μαθήματος «Ιστορία» πατήστε εδώ
Για να δείτε τις απαντήσεις του μαθήματος “Ιστορία” πατήστε εδώ
Για να δείτε τα θέματα του μαθήματος «Φυσική» πατήστε εδώ
Για να δείτε τις απαντήσεις του μαθήματος “Φυσική” πατήστε εδώ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2024
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Η γενική εικόνα των θεμάτων, είναι ότι τα θέματα είναι αρκετά εκτενή στις διατυπώσεις τους και απαιτητικά ως προς τη σωστή παρουσίαση της λύσης τους.
Η καινοτομία στα φετινά θέματα, σε σχέση με τα παλαιότερα, είναι ότι ζητούνται αποδείξεις σχέσεων και ερμηνεία φαινομένων μέσα στις ασκήσεις. Άρα, οι μαθητές θα πρέπει να έχουν διαβάσει ενδελεχώς τη θεωρία του σχολικού βιβλίου.
Αναλυτικά, έχουμε:
Θέμα Α:
Οι μαθητές πρέπει να προσέξουν στο Α2 ότι το πηνίο είναι ανοικτό και έτσι δε διαρρέεται από ρεύμα και στο Α3 ότι η δύναμη που ασκείται στον δίσκο δε δημιουργεί ροπή ως προς το κέντρο του, οπότε ελλείψει άλλης δύναμης ο δίσκος εκτελεί μόνο μεταφορική κίνηση. Επίσης, στο Α4 οι επαναλαμβανόμενες ίδιου τύπου διατυπώσεις στις προτάσεις κουράζουν τους μαθητές.
Θέμα Β:
Τα θέματα Β1 και Β3 δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες δυσκολίες. Το Β2, όμως, κρύβει παγίδες και ως προς την επιλογή της κατάλληλης μαθηματικής διαδικασίας, δηλαδή του συνδυασμού των απαραίτητων εξισώσεων που προκύπτουν, αλλά και της εύρεσης της σχέσης των κινητικών ενεργειών των φορτίων μέσω της δοθείσας σχέσης των στροφορμών τους.
Θέμα Γ:
Το θέμα Γ ήταν αναμενόμενο ως προς τη θεματολογία του, αφού οι περισσότεροι περίμεναν άσκηση από το κεφάλαιο των κυμάτων. Χρειάζεται, όμως, απεικονιστική ικανότητα ως προς την εύρεση του μήκους κύματος (μέσω στιγμιότυπου). Επίσης, η άσκηση έχει ερώτημα που αναφέρεται σε απόδειξη του σχολικού βιβλίου.
Θέμα Δ:
Στο θέμα Δ, παρά το μεγάλο σχήμα και τις πολλές πληροφορίες που περιέχει, είναι μάλλον πιο εύκολο από το αναμενόμενο. Πάλι, όμως, χρειαζόταν πολύ καλό διάβασμα της θεωρίας του σχολικού βιβλίου για να μπορέσουν οι μαθητές να πάρουν όλες τις μονάδες από τα ερωτήματα Δ2 και Δ5. Επίσης, απαιτείται προσοχή στον υπολογισμό των τιμών των επιμέρους αντιστάσεων στο κύκλωμα.
Για να δείτε τα θέματα του μαθήματος «Οικονομία» πατήστε εδώ
Για να δείτε τις απαντήσεις του μαθήματος “Οικονομία” πατήστε εδώ
Σημειώνεται τέλος, ότι από τις 18 έως και τις 28 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων και παρομοίως, από τις 17 έως και τις 28 Ιουνίου, οι Υγειονομικές Εξετάσεις και Πρακτικές Δοκιμασίες των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ).
Πανελλήνιες Εξετάσεις 2024: Ειδικά μαθήματα και πρακτική δοκιμασία για ΤΕΦΑΑ
Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα διεξαχθούν από τις 18 έως και τις 28 Ιουνίου 2024.
Παρομοίως, η διεξαγωγή των Υγειονομικών Εξετάσεων και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) από τις 17 έως και τις 28 Ιουνίου.
Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα εξετάσεων των ειδικών μαθημάτων έχει ως εξής:
- Τρίτη 18 Ιουνίου 2024: Αγγλικά
- Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024: Γερμανικά
- Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024: Ελεύθερο Σχέδιο
- Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024: Γραμμικό Σχέδιο
- Σάββατο 22 Ιουνίου 2024: Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία
- Τρίτη 25 Ιουνίου 2024: Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία
- Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024: Γαλλικά
- Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024: Ισπανικά
- Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024: Ιταλικά
Η διάρκεια εξέτασης των μαθημάτων ξένων γλωσσών είναι τρεις (3) ώρες, των Σχεδίων είναι έξι (6) ώρες, της «Μουσικής Εκτέλεσης και Ερμηνείας» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 4 έως 6 λεπτά ανά υποψήφιο και της «Μουσικής Αντίληψης, Θεωρίας και Αρμονίας», η εξέταση συνολικά έχει διάρκεια τρεισήμισι ώρες (3 ώρες και 30 λεπτά).
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08:30, μέχρι τις 11:30 για το μάθημα με ώρα εξέτασης 12:00 και μέχρι τις 11:00 για το μάθημα με ώρα εξέτασης 11:30.