Θεόδωρος Βασιλικός
18.450 μόρια
Ψυχραιμία και κότσια!
«Ναι! Κατάφερα και έγραψα 20 στη Φυσική», λέει στον «Ε.Τ.», χαρούμενος για τις επιδόσεις του, ο Θεόδωρος Βασιλικός, που από του χρόνου θα είναι φοιτητής στο τμήμα Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ.
Παραδόξως, για τον ίδιον δεν ήταν μια δύσκολη χρονιά. «Αν σκεφτούμε ότι ήδη εδώ και τρία χρόνια ετοιμαζόμουν γι’ αυτή τη μάχη και ήξερα ότι θα βγω νικητής! Οι δικοί μου δεν με πίστευαν όταν τους έλεγα “θα διαβάσω το λιγότερο δυνατό για να πετύχω το στόχο μου”, αλλά τώρα μάλλον με θαυμάζουν».
Oπως λέει, διάβαζε 3 με 4 ώρες την ημέρα και έκανε οικονομία δυνάμεων. «Γι’ αυτό και πέτυχε το στοίχημα της Φυσικής. Γιατί η εξέταση απαιτούσε ηρεμία, ψυχραιμία και κότσια! Θέλω να ευχαριστήσω τη μητέρα μου, η οποία στάθηκε δίπλα μου σε αυτόν τον αγώνα, και φυσικά τους καθηγητές μου».
Αστέριος Γούσιος
19.540 μόρια
Ρόδος: Τι λέει στο Eleftherostypos.gr ο Δήμος για τις σκηνές με τους μετανάστες
Η δυσλεξία δεν στάθηκε εμπόδιο
Αποτελεί πρότυπο μαθητή, αν και από μικρή ηλικία διαγνώστηκε με δυσλεξία. Αυτό δεν τον εμπόδισε να πάρει ένα ολοστρόγγυλο 20άρι στη Φυσική.
«Στο Δημοτικό διαγνώστηκα με δυσλεξία. Αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο για τη μαθητική πορεία μου», είπε στον «Ε.Τ.». Ετσι, στις φετινές Πανελλαδικές πήγαινε κανονικά στο εξεταστικό κέντρο, έγραφε τρεις ώρες τις απαντήσεις των θεμάτων και στη συνέχεια πήγαινε με το τετράδιό του σε άλλη αίθουσα, όπου τον περίμεναν τρεις εξεταστές. «Εκεί, άνοιγα το τετράδιο και τους απαντούσα προφορικά στις ερωτήσεις των θεμάτων. Αν είχαν απορίες, με ρωτούσαν. Εξηγούσα προφορικά τα σχήματα και γενικά δεν ήταν μια διαδικασία που με δυσκόλεψε. Βέβαια, οι εξεταστές ήταν εκπαιδευμένοι για μαθητές με δυσλεξία», προσθέτει. «Ενας δυσλεκτικός μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Η δυσλεξία δεν είναι περιορισμός», είναι το μήνυμά του.
Τώρα προγραμματίζει διακοπές και θα δηλώσει ως πρώτη επιλογή το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.
Ραφαηλία Παράσχου
19.325 μόρια
Είναι μαραθώνιος, όχι κατοστάρι
«Πήγα καλύτερα από ό,τι περίμενα», λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια η 18χρονη Ραφαηλία Παράσχου, η οποία στοχεύει σε μία από τις πρώτες θέσεις της Ιατρικής του ΑΠΘ. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Εξασφάλισε υποτροφία στο Λύκειο του κολεγίου Ανατόλια και καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών της ήταν αριστούχα. «Οι Πανελλαδικές είναι μαραθώνιος και όχι κατοστάρι. Στην ουσία, η προετοιμασία άρχισε από τις προηγούμενες χρονιές και εντάθηκε στη Γ’ τάξη», πρόσθεσε. Οπως είπε, διάβαζε με πρόγραμμα. «Αυστηρά τρεις ώρες τις καθημερινές και οκτώ ώρες το Σαββατοκύριακο», τόνισε. «Τώρα, αυτό που με νοιάζει είναι οι διακοπές. Να πάω κάπου να χαλαρώσω και να αποφορτιστώ», υπογράμμισε.
Ηλίας Παντελής
18.530 μόρια
Είμαι σε… ευχάριστο σοκ
Οι πύλες της Νομικής Αθηνών άνοιξαν για τον Ηλία Παντελή και πλέον μπορεί με ανακούφιση να πει πως δικαιώθηκε το πολύωρο και συστηματικό του διάβασμα. Ο μαθητής της Ιωνιδείου Πειραιά συγκέντρωσε 18.530 μόρια.
«Τολμώ να πω ότι είμαι σε μια κατάσταση ευχάριστου σοκ! Τον τελευταίο καιρό ήμουν πολύ αγχωμένος, αλλά φρόντιζα να το εξισορροπώ με συστηματικό διάβασμα. Διάβαζα περίπου 4 ώρες την ημέρα και προοδευτικά, όσο πλησίαζε ο καιρός των εξετάσεων, μπορεί να έκλεινα και… οκτάωρο. Αλλά νομίζω πως αυτό που έπαιξε ρόλο ήταν η προετοιμασία από τη Β’ Λυκείου», λέει στον «Ε.Τ.» και δηλώνει «περήφανος που η σκληρή προετοιμασία έπιασε τόπο».
Ο Ηλίας έγραψε 18,1 στα Αρχαία, 16,4 στην Εκθεση, 19,8 στα Λατινικά και 19,2 στην Ιστορία, και στέλνει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους στάθηκαν ακούραστα δίπλα του.
Χωρίς στερήσεις, αλλά με σύστημα
Κατερίνα Αθανασοπούλου
19.640 μόρια
Καλλιόπη Διαμαντοπούλου
18.420 μόρια
Δέσποινα Λεγάκη
18.400 μόρια
Δηλώνουν ότι δεν στερήθηκαν τίποτε, αλλά είχαν πρόγραμμα και σύστημα στο διάβασμά τους. Με την υποστήριξη των οικογενειών τους και των καθηγητών από το σχολείο και το φροντιστήριο «Ενιαίο», η Κατερίνα Αθανασοπούλου, με 19.640 μόρια, η Δέσποινα Λεγάκη, με 18.400 μόρια, και η Καλλιόπη Διαμαντοπούλου, με 18.420 μόρια, περνούν στις σχολές που επιθυμούν.
«Δεν στερήθηκα τίποτε. Ούτε τις βόλτες μου ούτε τους φίλους μου. Δεν “βιδώθηκα” στην καρέκλα να διαβάζω ατελείωτες ώρες…», λέει η Κατερίνα Αθανασοπούλου, που έγραψε 19,6 στη Νεοελληνική Γλώσσα και τη Φυσική, 19,4 στα Μαθηματικά και 19,8 στη Χημεία. Με αυτούς τους βαθμούς εισάγεται στη σχολή που την ενδιαφέρει, στη Μηχανολόγων Μηχανικών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. «Δεν έκανα υπερβολές. Εζησα την καθημερινότητά μου φυσιολογικά. Μελετούσα 2 με 3 ώρες καθημερινά και το Σαββατοκύριακο περίπου 5 ώρες. Δεν στερήθηκα τίποτε και πιστεύω ότι αυτό λειτούργησε θετικά στην ψυχολογία μου», λέει η Κατερίνα.
Οι κόποι και οι θυσίες που έκανε η Δέσποινα Λεγάκη ανταμείφθηκαν. Η Δέσποινα μελετούσε τουλάχιστον τέσσερις ώρες την ημέρα και έγραψε 17 στη Γλώσσα, 16,3 στα Μαθηματικά, 20 στην Πληροφορική και 18,7 στα Οικονομικά ΑΟΘ. «Δεν μπορώ να πω ότι στερήθηκα, λίγα πράγματα ήταν αυτά», λέει, προσθέτοντας πως η σχολή που την ενδιαφέρει είναι το Τμήμα Πληροφορικής στο ΕΚΠΑ.
«Το διάβασμα είχα ως προτεραιότητα, ωστόσο δεν έχασα πράγματα από τη ζωή μου. Μόνο κάποια χόμπι δεν μπόρεσα να συνεχίσω», λέει στον «Ε.Τ.» η Καλλιόπη Διαμαντοπούλου, που μελετούσε από τις 9:30 το πρωί έως και τις 8:00 το βράδυ και τώρα βάζει πλώρη για το πανεπιστήμιο. Εγραψε 18,7 στην Εκθεση, 15 στα Μαθηματικά, 19 στην Πληροφορική και 19,8 στο μάθημα Οικονομία ΑΟΘ. Η Σχολή που την ενδιαφέρει είναι το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο ΟΠΑ.