«Το θέμα της αξίας της ιστορικής γνώσης ήταν αναμενόμενο και τα ζητούμενα απαιτούσαν καλό διάβασμα από τους υποψηφίους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν», εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο κ. Γιώργος Σκανδαλής, φιλόλογος στον Ομιλο Φροντιστηρίων Αξία.
Ενα επίπεδο πιο απαιτητικά από τα περσινά χαρακτηρίστηκαν από τους καθηγητές τα θέματα, σε ένα μάθημα που διαχρονικά οι υποψήφιοι δύσκολα κατοχυρώνουν πολύ υψηλές βαθμολογίες. Οπως εξηγεί ο κ. Σκανδαλής, με βάση το επίπεδο των θεμάτων οι περισσότεροι μαθητές, που έχουν διαβάσει, θα κινηθούν μεταξύ 12 και 14 και πολύ μικρότερος αριθμός θα καταφέρει να γράψει από 15 και πάνω, μία εκτίμηση που αντιστοιχεί στις επιδόσεις και των προηγούμενων ετών.
Αγχος
«Η περίληψη δεν είχε κάποια δυσκολία, όμως ίσως δυσκόλεψε κάποιους υποψηφίους στην πύκνωση, με αποτέλεσμα να χάσουν χρόνο και να επιβαρυνθεί το άγχος τους. Το ερώτημα Β1 ήταν εύκολο, ενώ οι υπόλοιπες ασκήσεις απαιτούσαν καλό διάβασμα στη θεωρία, γιατί δύσκολα ένας μαθητής θα μπορούσε να αυτοσχεδιάσει», συνεχίζει ο κ. Σκανδαλής.
Το ερώτημα με το λογοτεχνικό κείμενο ήταν αυτό που ίσως δυσκόλεψε αρκετούς υποψηφίους, σύμφωνα με τους καθηγητές του φροντιστηρίου, ενώ αντίθετα στην έκθεση, αν και απαιτητική, οι υποψήφιοι θα μπορούσαν να αντλήσουν πληροφορίες από τα δοθέντα κείμενα.
Κριτική σκέψη
«Ηταν πολύ ωραίο το θέμα της παραγωγής λόγου, στη λογική του νέου συστήματος για κριτική σκέψη και όχι στεγνή αποστήθιση. Βοήθησε πολύ τους μαθητές ότι αρκετά κείμενα περιείχαν ιδέες που μπορούσαν να αξιοποιήσουν στο γραπτό λόγο», καταλήγει ο κ. Σκανδαλής.
Η διαδικασία των Πανελλαδικών συνεχίζεται τη Δευτέρα με τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών, των Μαθηματικών και της Βιολογίας. Οι εξετάσεις ολοκληρώνονται την Παρασκευή 10 Ιουνίου, ενώ στη συνέχεια ξεκινάει η διαδικασία των ειδικών μαθημάτων. Για τα Επαγγελματικά Λύκεια θα ξεκινήσουν στις 2 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 17 Ιουνίου. Στις 18 Ιουνίου ξεκινάει η εξέταση των ειδικών μαθημάτων, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου.
Εύβοια: Μεγάλη φωτιά κοντά στα Στύρα
Αποτελέσματα και ανακοινώσεις
Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου αναμένεται να εκδοθούν τα αποτελέσματα των υποψηφίων, ενώ λίγες μέρες μετά θα ανακοινωθεί και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά τμήμα. Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους.
Φέτος, για πρώτη φορά, όπως ανέφερε και σε δηλώσεις της η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, γίνονται προσπάθειες για να ανακοινωθούν νωρίτερα τα αποτελέσματα των βάσεων εισαγωγής και όχι το τελευταίο δεκαήμερο Αυγούστου, όπως γίνεται τα προηγούμενα χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι φέτος οι υποψήφιοι έχουν να αντιμετωπίσουν αρκετές προκλήσεις, λόγω των αλλαγών που έχουν γίνει τα δύο τελευταία χρόνια στο σύστημα εισαγωγής.
Ελάχιστη βάση
Με ενδιαφέρον αναμένεται η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για δεύτερη χρονιά, καθώς πέρσι 29 τμήματα είχαν λιγότερους από 30 εισακτέους, ενώ παρατηρήθηκαν και αρκετές αστοχίες με κάποια τμήματα να έχουν μηδενικό αριθμό εισακτέων, λόγω επιλογής υψηλού συντελεστή ΕΒΕ.
Φέτος δόθηκε η ευκαιρία στα πανεπιστημιακά τμήματα να προχωρήσουν σε βελτιωτικές κινήσεις, αν και πάλι παρατηρήθηκε η τάση κάποια από αυτά να ανεβάσουν το συντελεστή θέτοντας πιο ψηλά τον πήχη δυσκολίας για τους υποψηφίους.
Τα αποτελέσματα της φετινής χρονιάς αναμένεται να δώσουν μία πιο καθαρή εικόνα για τις επιπτώσεις της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στην εισαγωγή των υποψηφίων, αλλά και στη ζήτηση των περιφερειακών ιδρυμάτων.
Συντελεστές βαρύτητας
Αντίστοιχα, οι νέοι συντελεστές βαρύτητας διαμορφώνουν ένα καινούργιο τοπίο για τις εκτιμήσεις στις βάσεις, καθώς δημιουργούνται πολλαπλοί συνδυασμοί για την επίδοση του ίδιου υποψηφίου. Το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα έχει επιλέξει να μοριοδοτήσει το μάθημα που θεωρεί σημαντικότερο για το προφίλ των πρωτοετών του, με αποτέλεσμα ακόμα και σε τμήματα ομοειδή να υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στην τελική βαθμολογία του υποψηφίου που θα του δώσει το εισιτήριο για μία θέση στο ελληνικό αμφιθέατρο.