Κόντρα σε παραδοσιακές επιλογές, το νέο τοπίο που διαμορφώνεται επιτρέπει την είσοδο στην αγορά εργασίας αποφοίτων από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους και από σχολές που δεν έχουν υψηλή βάση.
Σύμφωνα με έρευνα των συμβούλων επαγγελματικού προσανατολισμού Employ Edu, του επιστημονικού διευθυντή δρος Ταουσάνη Χρήστου και της συμβούλου σταδιοδρομίας Στεφανίας Ζαμβρακίδου, υπάρχουν πέντε επιστημονικοί κλάδοι που αναμένεται να αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια, αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας σε νέες ειδικότητες και σύνθετα γνωστικά αντικείμενα.
- Μεταβολομική
Ο κλάδος της Ιατρικής συμβαδίζει με αυτόν της τεχνολογίας, με τη Μεταβολομική, την επιστήμη που σχετίζεται με τη μέτρηση και τη συσχέτιση των επιπέδων των μικρών μορίων (μεταβολίτες), να είναι ήδη μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον κόσμο και να αναμένεται να επεκταθεί περαιτέρω. Εστιάζει στην εύρεση βιοδεικτών ασθενείας, με συλλογή δεδομένων και προσωποποιημένη θεραπεία βάσει των χαρακτηριστικών του κάθε ασθενούς. Πρόκειται για έναν διεπιστημονικό κλάδο ο οποίος θα μπορούσε να συγκεντρώσει αποφοίτους από σχολές Ιατρικής, Βιολογίας, αλλά και Διαιτολογίας – Διατροφολογίας.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
- Βιοτεχνολογία
Γενετική, γονιδιωματική, μοριακή και συνθετική Βιολογία και ενζυμομηχανική είναι μερικά μόνο από τα πεδία που καλύπτει ο επιστημονικός κλάδος της Βιοτεχνολογίας, ο οποίος ανταποκρίνεται σε ανάγκες που θα προκύψουν στα πεδία της Φαρμακευτικής, της επανορθωτικής Ιατρικής, της ενέργειας. Πρόκειται για μία επιστήμη η οποία δίνει διέξοδο σε αρκετούς αποφοίτους πτυχίων που χαρακτηρίζονται ως «κορεσμένα» στην αγορά εργασίας, όπως αυτά των Θετικών Επιστημών (Φυσική, Χημεία), αλλά και της Γεωπονίας. Παράλληλα, είναι ένας κλάδος στον οποίο αναμένεται να αναπτυχθεί πλούσια ερευνητική δραστηριότητα για όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν αυτόν το δρόμο.
- Κυβερνοασφάλεια
Η κυβερνοασφάλεια έχει συνδεθεί στη συνείδηση των περισσοτέρων αποκλειστικά με το αντικείμενο της επιστήμης των υπολογιστών. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ πιο σύνθετη, καθώς όσο η ανάγκη για κυβερνοασφάλεια θα αυξάνεται, οι εξειδικεύσεις θα πληθαίνουν. Πολλοί απόφοιτοι των ανθρωπιστικών σπουδών, αλλά και των οικονομικών, θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν στον κλάδο, καθώς προκύπτουν νομικά θέματα, τεχνικά, ζητήματα διοίκησης και οικονομικά. Ολες αυτές οι στρατηγικές ασφάλειας από κακόβουλες επιθέσεις και μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση δεν εντοπίζονται σε κάποιο αυτόνομο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, αλλά ως αντικείμενο μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών σε σημαντικό αριθμό αντίστοιχων προγραμμάτων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ενας απόφοιτος Πληροφορικής, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Μηχανικών Πληροφορικής φαντάζει ως ο άμεσα συνδεόμενος με τον κλάδο, όμως και οι απόφοιτοι σχολών όπως η Νομική ή Ψυχολογία, καθώς και επιστημών διοίκησης και οικονομίας, μπορούν να διεκδικήσουν αυτά τα μεταπτυχιακά και μία θέση εργασίας στον κλάδο.
- Πολιτισμική Πληροφορική
Ο πολιτισμός αποκτά ψηφιακή μορφή, «παντρεύοντας» τους αποφοίτους των ανθρωπιστικών και των υπολογιστικών σπουδών σε μία καινούργια ειδικότητα, αυτή της Πολιτισμικής Πληροφορικής. Αφορά καινοτόμα projects, όπως για παράδειγμα η αναπαράσταση της Αρχαίας Ολυμπίας και συνυπάρχουν οι επιστήμες της Πληροφορικής, της Επικοινωνίας και του Πολιτισμού. Σε προπτυχιακό επίπεδο, το πιο σχετικό πρόγραμμα σπουδών είναι το Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, προσβάσιμο από το 1ο και 4ο επιστημονικό πεδίο, ενώ υπάρχουν και πολλά μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο διεπιστημονικός ρόλος της εν λόγω επιστήμης μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος των αποφοίτων του 1ου και 4ου επιστημονικού πεδίου, με την απαραίτητη επιλογή ενός σχετικού μεταπτυχιακού.
- Νευροεκπαίδευση
Μία ακόμα επιστήμη που απευθύνεται σε μεγάλο βαθμό στους αποφοίτους σχολών του 1ου επιστημονικού πεδίου είναι αυτή της Νευροεκπαίδευσης. Η εξειδίκευση επιστημόνων σε γνωστικά πεδία των Νευροεπιστημών, ώστε να μπορούν να συμβάλουν στη βελτιστοποίηση της εκπαίδευσης σε όλο το ηλικιακό φάσμα του ανθρώπου, αποτελεί ένα σημαντικό ζητούμενο τόσο για τις Νευροεπιστήμες όσο και για την Παιδαγωγική και την Ψυχολογία. Ο κλάδος αυτός συνδέεται με το σχεδιασμό αποτελεσματικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και παρεμβάσεων για ένα ευρύ φάσμα στόχων: από τη βελτίωση της διαδικασίας της μάθησης έως τον εντοπισμό γνωστικών, συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων σε μαθητές, αλλά και ενήλικες. Η συγκεκριμένη επιστήμη απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς και αποφοίτους των Επιστημών Εκπαίδευσης, όμως με την κατάλληλη εξειδίκευση μπορούν να ασχοληθούν με αυτόν τον κλάδο και απόφοιτοι των επιστημονικών αντικειμένων Εκπαιδευτικής-Κοινωνικής Πολιτικής, Ψυχολογίας, αλλά και Βιολογίας.