Πρόκειται για το χωριό Παναγίτσα Πέλλας, που αρχικά ονομαζόταν Οσλοβο, αλλά μετονομάστηκε από τους πρόσφυγες, που κατέφθασαν από την ανταλλαγή πληθυσμού το 1926. Η εταιρία των κατοίκων του χωριού παράγει ρεύμα από υδροηλεκτρικούς σταθμούς, έχει πολυχώρο δεξιώσεων, διαθέτει γλυκά, μαρμελάδες, σάλτσες κομπόστες και αποξηραμένα φρούτα, από τοπικά προϊόντα, ενώ πλέον ετοιμάζεται για την παραγωγή ηλεκτρισμού και από υδρογόνο!
«Βρισκόμαστε σε συζητήσεις εδώ και κάποιους μήνες με πανεπιστημιακό κέντρο έρευνας στη Θεσσαλονίκη, ώστε να αναλάβουν τη μελέτη για έναν πειραματικό σταθμό παραγωγής υδρογόνου», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο κ. Γιώργος Παρθενόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της πολυμετοχικής εταιρίας των κατοίκων του χωριού. Οπως εξηγεί, το υδρογόνο θεωρείται το καύσιμο του μέλλοντος και γι’ αυτό επιθυμεί η πολυμετοχική εταιρία Ενεργειακή Τουριστική Παναγίτσας Α.Ε., που «τρέχει» και το επιτυχημένο τουριστικό project «Eβόρα 1030», να πρωτοπορήσει και σε αυτόν τον ενεργειακό τομέα.
«Ο πειραματικός σταθμός υδρογόνου θα γίνει δίπλα σε έναν από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς μας. Σκοπός μας είναι το ηλεκτρικό ρεύμα που θα παραχθεί να καλύψει τις ανάγκες των γεωτρήσεων, ώστε οι κάτοικοι να έχουν μηδενικό κόστος. Επίσης, θα θέλαμε, ανάλογα με την παραγωγή, να δώσουμε ρεύμα στο δημοτικό σχολείο. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί και από σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα», επισημαίνει ο κ. Παρθενόπουλος.
Πρότυπο αειφορίας
Η επιχείρηση των συγχωριανών ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν πρόεδρος της κοινότητας τότε ήταν ο κ. Γιώργος Παρθενόπουλος, ο οποίος είναι πλέον ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας. Οραματιστής και φιλόδοξος, προσπάθησε να λύσει το αρδευτικό πρόβλημα του τόπου του. Τότε γνώρισε έναν καθηγητή, ο οποίος του ανέφερε για τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις σχετικά με την παραγωγή ρεύματος. Πράγματι, ο κ. Παρθενόπουλος μαζί με τους υπευθύνους του αγροτικού συνεταιρισμού και κάποιους κατοίκους πήραν την απόφαση να επενδύσουν κάποια χρήματα. Η πολυμετοχική επιχείρηση με την επωνυμία Ενεργειακή Τουριστική Παναγίτσας Α.Ε. ξεκίνησε με τρεις τεχνητές λίμνες για την υδροδότηση των καλλιεργειών, ενώ σήμερα έχει οκτώ. Παράλληλα από τα 1.500 στρέμματα που αρδεύονταν πλέον άρδευση έχουν 5.000 στρέμματα. «Δεν ξεκινήσαμε με τη λογική ότι θα βγάζουμε χρήματα. Ποιος θα το πίστευε, άλλωστε, τότε το 1997…». Σήμερα, υπάρχουν τέσσερις υδροηλεκτρικοί σταθμοί, με τη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να έχει ισχύ 730 kW. Οι τρεις παράγουν 710 kW και η ενέργεια διοχετεύεται στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ τα 20 kW καλύπτουν ενεργειακές ανάγκες της επιχείρησης. Μάλιστα, το ετήσιο εισόδημα, ανάλογα με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, μπορεί να φθάσει ακόμη και τις 250.000 ευρώ, που είναι ένα επιπλέον εισόδημα για τους μετόχους που παίρνουν το μέρισμά τους. Ωστόσο, όπως λέει ο κ. Παρθενόπουλος, χρήματα δαπανώνται κάθε χρόνο για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση των υποδομών.
Μπέος: «Δεν χορτάσατε από τα τσιπουράδικα; Βοηθήστε την ΠΑΕ Βόλος»
PROJECT «ΕΒΟΡΑ 1030»
Τουρισμός και μεταποίηση
Παράλληλα, εκτός από ύδρευση και παραγωγή ενέργειας, η επιχείρηση δημιούργησε και το project «Εβόρα 1030», με το οποίο οι μέτοχοι δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, της μεταποίησης και της παραγωγής τοπικών προϊόντων. Σε υψόμετρο 1.030 μέτρων λειτουργεί χώρος δεξιώσεων και εκδηλώσεων. «Οταν τελειώσαμε με τους σταθμούς, κάναμε και ένα αναψυκτήριο για να δημιουργήσουμε ένα σημείο αναφοράς, το “Εβόρα 1030”, που είναι η εταιρία που διαχειρίζεται τον πολυχώρο όπου γίνονται events, όπως γάμοι, βαπτίσεις και εκδηλώσεις», εξηγεί ο κ. Παρθενόπουλος. Ενώ από το 2017 ξεκίνησαν η παραγωγή και η προώθηση τοπικών προϊόντων.
Το παλιό εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο «Μήλιδα» μετατράπηκε σε εργοστάσιο επεξεργασίας και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων του τόπου, με την παραγωγή γλυκών και μαρμελάδων με ή χωρίς ζάχαρη, βασισμένων σε παραδοσιακές συνταγές. Ακολούθησαν η παραγωγή και η τυποποίηση αποξηραμένων φρούτων και ντομάτας που καλλιεργούνται και συλλέγονται στο χωριό, ενώ από το φθινόπωρο του 2019 υπήρξε επέκταση και στην παραγωγή σάλτσας και κομπόστας ροδάκινο χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Τα προϊόντα διατίθενται σε πάνω από 200 καταστήματα σε Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Εδεσσα, Νάουσα, Αιγίνιο, Κατερίνη, Πτολεμαΐδα, Λάρισα και Αθήνα.
Ειδήσεις σήμερα
Πέθανε ξαφνικά 37χρονος τερματοφύλακας – Ήταν πατέρας ενός παιδιού
Τράπεζα Θεμάτων: Γιατί μπλόκαρε – Που δεν έγιναν ενδοσχολικές εξετάσεις