Το Παίδων “Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού” έχει σήμερα δέκα αναισθησιολόγους, τη στιγμή που ακριβώς ίδιο αριθμό έχει και το “Αγία Σοφία”, με τον ένα να είναι σε αναρρωτική άδεια. Το αποτέλεσμα είναι και το .. αδελφάκι του “Αγία Σοφία” να έχει 9μηνη αναμονή για χειρουργεία τακτικά, δηλαδή που δεν είναι έκτακτα ή που δεν είναι δυνητικά επείγοντα (για παράδειγμα ένας όγκος). Τα τελευταία αντιμετωπίζονται σε μια αίθουσα που έχει οριστεί για αυτό το σκοπό, κατόπιν συνεννόησης με την επιτροπή χειρουργείων.
Τα δύο νοσοκομεία αλληλοσυμπληρώνονται καθώς εφημερεύουν 15 ημέρες το μήνα εναλλάξ ενώ έχουν παρόμοιο χειρουργικό φόρτο. Το Παίδων “Η Αγία Σοφία” έχει καρδιοχειρουργικό τμήμα που είναι εξαιρετικά σημαντικό, ωστόσο κρίσιμες χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται και στο “Αγλαΐα Κυριακού” , το οποίο παραμένει ορισμένες φορές … αφανές.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο eleftherostypos.gr η πρόεδρος της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας και αναισθησιολόγος στο Παίδων “Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού”, Αννα Μαλισιώβα, στο παιδιατρικό νοσηλευτικό ίδρυμα γίνονται σημαντικές γναθοχειρουργικές επεμβάσεις όπως επίσης και ογκολογικά ορθοπεδικά χειρουργεία, που είναι μείζοντα. Επιπλέον, στο ίδιο νοσοκομείο υπάρχει τμήμα ήπατος, παγκρέατος και χοληφόρων, ενώ χορηγείται καταστολή και στο ακτινοθεραπευτικό τμήμα, το μοναδικό ακτινοθεραπευτικό Κέντρο Παίδων.
Παράλληλα, το παιδιατρικό νοσοκομείο στέλνει αναισθησιολόγο στο νοσοκομείο “Λαϊκό” για μεταμοσχεύσεις παιδιών, ενώ με μια αναισθησιολόγο βοηθά και το “Αγία Σοφία” να αντιμετωπίσει τον επίσης αυξημένο φόρτο του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Αγλαΐα Κυριακού έχει τη μοναδική ΜΕΘ covid παιδιών στην Αττική.
Από τα παραπάνω γίνεται εμφανές ότι το Παίδων “Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού” προσφέρει μοναδικές υπηρεσίες. Μαζί με το “Αγία Σοφία” είναι τα δύο νοσοκομεία στα οποία θα απευθυνθούν πιο εξειδικευμένα παιδιατρικά περιστατικά. Ετσι, η ενίσχυση με αναισθησιολόγους, η έλλειψη των οποίων είναι το μεγάλο “αγκάθι”, κρίνεται αναγκαία. Ο όγκος της δουλειάς των αναισθησιολόγων έχει … βγει από το χειρουργείο. Χορηγούν καταστολή σε μη επεμβατικά χειρουργεία και είναι απαραίτητος “κρίκος” της ιατρικής αλυσίδας για σημαντικές ιατρικές πράξεις και χειρουργεία. Οι αναισθησιολόγοι και των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων χορηγούν καταστολή σε ιατρικές πράξεις ογκολογικών μικρών ασθενών στην Ογκολογική Μονάδα “Ελπίδα”.
Πέντε επιστημονικές εταιρείες, καθ’ ύλην αρμόδιες για την έλλειψη αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ, κατέληξαν σε συνέδριο που έγινε στο Βόλο την περασμένη εβδομάδα σε έξι προτάσεις προς το υπουργείο Υγείας για να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον νέων γιατρών για την ειδικότητα της αναισθησιολογίας. Η κυρία Μαλισιώβα σημειώνει πως είναι σημαντικό για θέσεις που διεκδικούνται από έναν υποψήφιο να μη γίνονται κρίσεις καθώς είναι χρονοβόρες. Αντιθέτως, να υπάρξει μέριμνα να μπορούν να μπουν άμεσα στο Σύστημα Υγείας, όπως προβλέπει παλιός νόμος για άλλες ιατρικές ειδικότητες. Επίσης, η ίδια τονίζει ότι πρέπει να γίνει επικαιροποίηση των οργανισμών των νοσοκομείων για να φανούν οι πραγματικές ανάγκες. “Εμείς με βάση το νέο οργανόγραμμα δεν έχουμε θέση. Οι αρχικές οργανικές θέσεις ήταν 16, ωστόσο στη συνέχεια μειώθηκαν. Συνεπώς βάσει του οργανογράμματος φαίνεται να μη χρειαζόμαστε, ωστόσο στην πράξη έχουμε ανάγκη”, προσθέτει η κυρία Μαλισιώβα.
Ειδήσεις σήμερα
Tιμολόγια ρεύματος Οκτωβρίου: Χαμηλότερο κατά 25 % της ΔΕΗ – Η εικόνα στους υπόλοιπους προμηθευτές