Στις 21 Μαρτίου κάθε έτους η μέρα είναι αφιερωμένη στους ανθρώπους με Σύνδρομο Dow. Καθιερώθηκε το 2006 με πρωτοβουλία του Έλληνα ιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν επιλέχθηκε τυχαία.
To 2011 o Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) υιοθέτησε τη διακήρυξη ορισμού της 21ης Μαρτίου ως Παγκόσμιας Ημέρας για το Σύνδρομο Down.
Τι είναι το Σύνδρομο Down
Το σύνδρομο Down είναι η πιο συνηθισμένη χρωμοσωμική διαταραχή στους ανθρώπους. Πήρε το όνομά του από τον Άγγλο ιατρό John Langdon Down, ο οποίος πρώτος το περιέγραψε το 1866. Αφορά μια γενετική κατάσταση, που προκύπτει από την εμφάνιση ενός επιπλέον χρωμοσώματος στο 21ο ζευγάρι χρωμοσωμάτων. Για το λόγο αυτό το Σύνδρομο Down ονομάζεται επιστημονικά Τρισωμία (21). Αυτό το αριθμητικό δεδομένο ήταν που καθόρισε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας στις 21 Μαρτίου κάθε έτους (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος = 3.21 = η 21η μέρα του 3ου μήνα του έτους).
Κύκλωμα προστασίας: Στη φυλακή η αστυνομικός, ο αρχηγός και ο υπαρχηγός
Οι δύο πιο σπάνιες περιπτώσεις
Η μετατόπιση είναι ένας τύπος Συνδρόμου Down όπου υπάρχει μερική ή πλήρης ποσότητα χρωμοσώματος 21 συνδεδεμένο με ένα άλλο χρωμόσωμα. Σε αντίθεση με την τρισωμία 21, η μετατόπιση συμβαίνει όταν το χρωμόσωμα 21 δεν είναι ξεχωριστό, αλλά μετατοπίζεται σε άλλο αριθμημένο χρωμόσωμα. Αυτός ο τύπος συνδρόμου Down αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 4% όλων των περιπτώσεων.
Το σύνδρομο Mosaic (τύπος μωσαϊκού) είναι ο πιο σπάνιος τύπος συνδρόμου Down και αποτελεί λιγότερο από το 1% όλων των περιπτώσεων. Ο μωσαϊκισμός συμβαίνει όταν μόνο μερικά κύτταρα περιέχουν τα συνηθισμένα 46 χρωμοσώματα και μερικά κύτταρα περιέχουν 47. Το επιπλέον χρωμόσωμα σε ορισμένα κύτταρα είναι το χρωμόσωμα 21.
Μύθοι & Αλήθειες
Υπάρχουν και κάποιες άλλες πληροφορίες που θα πρέπει να γνωρίζουμε για το Σύνδρομο Down:
- Το σύνδρομο Down μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών και οικονομικών επιπέδων, οπότε δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός.
- Η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της πιθανότητας γεννήσεως παιδιού με αυτό το Σύνδρομο. Πιο συγκεκριμένα, η ηλικία της μητέρας παίζει ρόλο σύμφωνα με έρευνες, όπου έχουν δείξει ότι μια γυναίκα άνω των 35 ετών έχει ελαφρώς αυξημένη πιθανότητα να γεννήσει ένα τέκνο με το ίδιο Σύνδρομο.
- Το Σύνδρομο Down δεν είναι συνήθως δεν είναι κληρονομικό. Συμβαίνει τυχαία, ως σφάλμα όταν τα κύτταρα διαιρούνται κατά την πρώιμη ανάπτυξη του εμβρύου. Δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα γιατί εμφανίζεται ή πόσοι διαφορετικοί παράγοντες παίζουν ρόλο.
- Το προσδόκιμο ζωής για τους ανθρώπους με αυτό το Σύνδρομο έχει ανέβει κατακόρυφα τις τελευταίες δεκαετίες. Προς απόδειξη αυτού, το προσδόκιμο βρισκόταν στα 25 χρόνια το 1983 και τώρα έχει φτάσει στα 60 έτη.
- Τελευταίο και σημαντικότερο, οι άνθρωποι με Σύνδρομο Down μπορούν και επιβάλλεται να ζουν μια φυσιολογική ζωή! Πραγματοποιούν κανονικά τις υποχρεώσεις τους: πηγαίνουν στο σχολείο, εργάζονται, συμμετέχουν σε αποφάσεις που τους επηρεάζουν, έχουν ουσιαστικές σχέσεις, ψηφίζουν και συμβάλλουν στην κοινωνία με πολλούς και σημαντικούς τρόπους!
Ειδήσεις σήμερα
Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν δυο άνδρες για κατοχή κοκαΐνης
Κολωνός: Αυτός είναι ο λόγος που επιτέθηκε στον Ηλία Μίχο η μητέρα-Τι λέει ο δικηγόρος της [βίντεο]
«Καμπανάκι» από τον ΟΗΕ: Τα ηλεκτρονικά απόβλητα «πνίγουν» τον πλανήτη – Δείτε πίνακα