Σ;yμφωνα με πληροφορίες του Eleftherostypos.gr εκτός από τα ονόματα των περίπου 200 χούλιγκαν στη λίστα παρατίθενται και 30 υποθέσεις στις οποίες ενεπλάκησαν. Μάλιστα αυτές αφορούν επεισόδια κατά τη διάρκεια των αγώνων, συγκρούσεις με αστυνομικούς έξω από τα γήπεδα, την τοποθέτηση εμπρηστικού μηχανισμού στο κατάστημα του διαιτητή Ανδρέα Γκάμαρη στις 16 Νοεμβρίου 2023, δολοφονικές επιθέσεις ακόμη και η περίπτωση του Μιχάλη Φιλόπουλου.
Η λίστα των 200 ατόμων που έδωσε με ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αφορούν πέντε εγκληματικές οργανώσεις, με περίπου 40 άτομα η κάθε μία, που κρύβονται πίσω από όλες τις μεγάλες ομάδες του πρωταθλήματος.
Ανάμεσα στους 200 χούλιγκαν, πέρα από αδικήματα αθλητικής βίας, υπάρχουν άτομα που έχουν κατηγορηθεί για την υλοποίηση συμβολαίων θανάτων, κατοχή όπλων, διακίνηση ναρκωτικών, εκβιασμούς και σωματικές βλάβες. Τα συγκεκριμένα άτομα φαίνεται να στρατολογούν νεαρούς από τους συνδέσμους οπαδών και στη συνέχεια οι πιο «ικανοί» χρησιμοποιούνται στη διάπραξη σοβαρότερων αδικημάτων και την ένταξή τους σε συμμορίες της Greek Mafia.
Σημειώνεται ότι στη σχετική λίστα υπάρχει έκθεση της κρατικής ασφάλειας με τουλάχιστον 40 «χούλιγκαν» που έχουν συμμετάσχει σε δράσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου και της Ακροδεξιάς.
Οπαδική βία: Λίστα με 200 ονόματα σκληρών χούλιγκαν από όλες τις ομάδες κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο Οικονόμου και Βρούτσης
Φάκελο με κατάλογο με περίπου 200 ονόματα σκληρών χούλιγκανς που δραστηριοποιούνται σε όλες ομάδες και σε πανελλαδική κλίμακα προσκόμισαν στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.
Όπως, διευκρινίστηκε η λίστα των σκληρών χούλιγκαν δημιουργήθηκε έπειτα από μελέτη και εμπλοκή των συγκεκριμένων ονομάτων σε τέτοιου τύπου υποθέσεις διαχρονικά, καθιστώντας τα πρόσωπα αυτά «υψηλού κινδύνου» σε ό,τι αφορά την οπαδική βία».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι σύμφωνα τα στοιχεία που προσκομίστηκαν αφορούν και εγκληματικές δραστηριότητες των εμπλεκομένων προσώπων και με το κοινό ποινικό έγκλημα, όπως εκβιασμοί, ναρκωτικά, προστασία.
Ο υπουργός προστασίας του πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, επισκέφθηκαν την Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου της κυβέρνησης για την οπαδική βία.
“Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, βρεθήκαμε σε μία υψηλού συμβολισμού επίσκεψη στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σήμερα για να καταθέσουμε ενώπιόν της πολύ ουσιαστικά στοιχεία, τα οποία έχουν να κάνουν με την οπαδική βία. Είναι ο συμβολισμός μεγάλος γιατί είμαστε αποφασισμένοι με την ενέργεια αυτή και τη σημερινή επίσκεψη να αποδείξουμε και αποδεικνύουμε την αποφασιστικότητά μας να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα στη μάχη για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στα γήπεδα, την ασφάλεια στους αθλητικούς χώρους, την ασφάλεια και τις αξίες του αθλητισμού” τόνισε ο κ. Βρούτσης.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
“Ταυτόχρονα η παρουσία των στοιχείων που παραθέσαμε, ο κάθε υπουργός από την πλευρά του και το δικό του χαρτοφυλάκιο, έχουν να κάνουν με πραγματικά περιστατικά, τα οποία αποδεικνύουν διαχρονικά ότι αυτή η οπαδική βία, η οποία υπάρχει στο σύστημα του αθλητισμού της χώρας μας, που ξεπερνάει όμως τα όρια του αθλητισμού, συνδέεται διαχρονικά και με πρόσωπα, ξεπερνάει πολλά πράγματα και έρχεται σήμερα να μπει και το στοιχείο της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς όλα αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν διαμέσου ξύλοδαρμών διαιτητών, καταγγελίες οι οποίες έχουν γίνει από τους δημοσιογράφους για ξυλοδαρμούς, καταγγελίες διαχρονικά στους εισαγγελείς ότι είναι πραγματικά περιστατικά συνδυαζόμενα με όλα αυτά τα θλιβερά γεγονότα, τα επεισόδια τα απαράδεκτα που πρέπει να συσχετιστούν, να αναδειχθούν και να αναβαθμιστούν. Η πολιτεία και η κυβέρνηση είναι εδώ παρούσα για να δώσει ένα τέλος σε αυτή την πανδημία, τη μάστιγα που υπάρχει την απαράδεκτη και θα το πολεμήσουμε και θα είμαστε εδώ μέχρι τέλους, μέχρι να φέρουμε τα τελικά αποτελέσματα που επιθυμούμε όλοι” πρόσθεσε.
“Προσκομίσαμε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αρκετά σοβαρά στοιχεία και ζητήσαμε εκ μέρους της κυβέρνησης την αναβάθμιση της ποινικής παρακολούθησης όλης της διαδικασίας με σκοπό να φθάσουμε στην εξάρθρωση και στην παραπομπή στη δικαιοσύνη τόσο των φυσικών όσο και τον ηθικών αυτουργών παράνομων συμπεριφορών, συμπεριφορών παραβατικών, περιστατικών που συνδέονται με αθλητική βία, είτε με βία με αθλητικό υπόβαθρο.
Νομίζω ότι τα στοιχεία που δώσαμε στη κυρία εισαγγελέα και όσα θα προσκομίσουμε, διότι η διαδικασίες και έρευνες θα βρίσκονται σε εξέλιξη, θα βοηθήσουν σε μία κατεύθυνση που αποτελεί κοινό τόπο για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και καθοριστικά της αγέλες των χούλιγκαν αλλά και όσους ενδεχομένως τους ανέχονται ή τους υποκινούν” τόνισε από πλευράς του ο κ. Οικονόμου.
Οπαδική βία: Λίστα με 200 ονόματα σκληρών χούλιγκαν στον Άρειο Πάγο
Κάθετος ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης για την εφαρμογή των μέτρων κατά της οπαδικής βίας που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση.
Μιλώντας στο Live News και το Νίκο Ευαγγελάτο, ο Παύλος Μαρινάκης εξέφρασε την ευχή να τα καταφέρει ο 31χρονος αστυνομικός ο οποίος έπεσε θύμα της οπαδικής βίας μετά την άσχημη εξέλιξη με τον ακρωτηριασμό του ενός του ποδιού.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι από όσο θυμάται τον εαυτό του γίνεται η συζήτηση για την οπαδική βία αλλά επισήμανε ότι αυτή τη φορά η κυβέρνηση λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν είναι τα μέτρα που εξεγγέλθηκαν μόνο, τόνισε αλλά το γεγονός ότι όλα τα αιματηρά περιστατικά έγιναν εκτός γηπέδων. «Για μένα η σημαντική παρέμβαση είναι αυτή που αφορά την συνολική αντιμετώπιση από την δικαιοσύνη αυτών των ανθρώπων οι οποίοι παραβατούν», τόνισε.
Στο ερώτημα γιατί πρέπει να κλείσουν τα γήπεδα ο κ. Μαρινάκης είπε ότι καταλαβαίνει την οργή και την στενοχώρια όσων για παράδειγμα έχουν εισιτήριο διαρκείας, αλλά εξήγησε ότι «αυτοί οι λίγοι μπροστά στους εκατομμύρια οπαδούς που κάνουν κακό στις ομάδες επιτέλους να αντιμετωπιστούν ως μια, δυο δέκα εγκληματικές οργανώσεις».
Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να απομονωθούν και εφόσον κριθεί από τις αρχές να πάρουν όλα ο δρόμο της δικαιοσύνης και να επιβληθούν οι ποινές που προβλέπονται.
Για τα στοιχεία που προσκομίστηκαν στην δικαιοσύνη και γιατί δεν δόθηκαν νωρίτερα είπε ότι «κάποια μπορεί να είναι παλιά αλλά και κάποια να αφορούν σε νέες υποθέσεις. Η διαφορά είναι ότι πλέον αντιμετωπίζονται διαφορετικά και καλούμε την δικαιοσύνη να τα αντιμετωπίσει συνολικά».
«Το κράτος αντιλαμβάνεται τον ρόλο του πολύ διαφορετικά από ότι κάποιοι πιστεύουν. Κάλεσε τις ομάδες να στηρίξουν και να τηρήσουν τα μέτρα και να γίνεται ο έλεγχος που πρέπει εντός τους γηπέδου. Είναι όρος απαράβατος που αν δεν εκπληρωθεί δεν θα κάνουμε πίσω», είπε ακόμα.
Βρούτσης: Στόχος μας η εξιχνίαση της υπόθεσης – Θα μπουν ηλεκτρονικές κάμερες παντού στα γήπεδα – Απαραίτητη η Αστυνομία
«Η καρδιά μας είναι κοντά στον αστυνομικό και στην οικογένειά του. Στόχος μας να αξιοποιήσουμε όλα μας τα όπλα για την εξιχνίαση της υπόθεσης», είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.
Αναφορικά με τη λίστα με τα 200 ονόματα σκληρών χούλιγκαν με όλες τις ομάδες και από όλη την Ελλάδα που προσκόμισαν στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Αθλητισμού Γ. Οικονόμου και Γ. Βρούτσης, είπε ότι πρόκειται «για άτομα με έντονη παραβατική συμπεριφορά και παραβατική ποινική συμπεριφορά».
Τοξικά δημοσιεύματα κι εμπρηστικές δηλώσεις παρακινούν την οπαδική βία, τόνισε ακόμα ο κ. Βρούτσης.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι «Έχουμε το πιο αυστηρό πλαίσιο κατά παραβατικών συμπεριφορών στον αθλητισμό» και ξεκαθάρισε ότι θα μπουν ηλεκτρονικές κάμερες παντού στα γήπεδα, με τρόπο που δεν υπήρχε ποτέ στο παρελθόν.
Ιστορικά η βία ήταν μέσα στα γήπεδα, είπε ακόμα. «Η εικόνα μέσα στα γήπεδα έχει βελτιωθεί αλλά έχουμε βίαιες ενέργειες εκτός». Καθένας που θα μπαίνει στο γήπεδο θα περνά απο «ακτινογραφία», είπε και ξεκαθάρισε ότι είναι απαραίτητη η παρουσία της αστυνομίας στο γήπεδο.
Επεισόδια στου Ρέντη: «Έχουμε στοιχεία για το άτομο που προμήθευσε φωτοβολίδες, έρχονται συλλήψεις» – Λίστα με 200 ονόματα σκληρών χούλιγκαν στον Άρειο Πάγο
Επεισόδια στου Ρέντη: Στο μικροσκόπιο των Αρχών φαίνεται πως είναι άλλο ένα άτομο, όπως ανέφερε ο υπουργός, Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου.
Για την πορεία των ερευνών προκειμένου να εντοπιστεί το άτομο που προμήθευσε στον 18χρονο και στους υπολοίπους τα «όπλα» με τα οποία επιτέθηκαν στους αστυνομικούς την περασμένη Πέμπτη στον αγώνα βόλει Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στου Ρέντη, μίλησε μεταξύ άλλων στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο υπουργός, Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου.
Όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου θα υπάρξουν κι άλλες συλλήψεις πέρα από αυτή του 18χρονου επισημαίνοντας πως ο άνθρωπος που τους προμήθευσε με φωτοβολίδες, πέτρες και ξύλα έχει κατονομαστεί και όλα τα στοιχεία που έχουν οι Αρχές στη διάθεσή τους αξιοποιούνται.
O υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ μίλησε για την βία στα γήπεδα και για τον φάκελο με τα ονόματα των χούλιγκαν που παρέδωσε σήμερα μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού , Γιάννη Βρούτση, στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη .
«Τα 200 ονόματα των χούλιγκαν που παραδόθηκαν στη Δικαιοσύνη, ήταν η εκτίμηση των Αρχών, με βάση πρόσωπα από όλες τις ομάδες. Η προσπάθεια που κάνουμε είναι προσπάθεια συνολικής σύγκρουσης με αυτή την αλητεία, αυτή την κτηνώδη συμπεριφορά, τις αγέλες χούλιγκανς που σκορπούν τον τρόμο και τον θάνατο, δυστυχώς, με αυτές τις δολοφονικές επιθέσεις. Δεν περιορίζονται μόνο σε μία ομάδα ή δεν είναι μόνο ενός χρώματος» τόνισε ο κ. Οικονόμου και συνέχισε λέγοντας: «Τα ονόματα που περιλαμβάνονται στον φάκελο προήλθαν από την ενημέρωση που είχα από τις διευθύνσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, από τις υπηρεσίες εκείνες που χρόνια ασχολούνται με το συγκεκριμένο τομέα και αφορούν σε ανθρώπους που η παρουσία τους είτε παρατηρείται συχνά όπου έχουμε σοβαρά επεισόδια, είτε στο παρελθόν είχαν συμμετοχή σε ανάλογου τύπου επεισόδια και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Είναι ονόματα τα οποία έχουν απασχολήσει τις Αρχές, εκτός από παραβατική συμπεριφορά σε ό,τι αφορά την αθλητική βία και τις συγκρούσεις και για άλλες παραβατικές συμπεριφορές, πολλές φορές με υπόβαθρο την αθλητική βία, αλλά και για προστασίες, για ναρκωτικά και για όπλα.»
Στην συνέχεια ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι πρόκειται για συμμορίες με ιεραρχία και με σχέδιο και με χρηματοδότηση, που αντλούν πόρους από παράλληλες εγκληματικές δραστηριότητες ενώ τόνισε ότι οι παράνομες δραστηριότητες σε διάφορους τομείς με τη δραστηριότητά τους μέσα στα γήπεδα είναι συγκοινωνούντα δοχεία.
«Αυτό που ζητήσαμε σήμερα από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι να αναβαθμιστεί ποινικά η παρακολούθηση της υπόθεσης αυτής και είμαστε στη διάθεσή τους οποιαδήποτε παραπάνω στοιχεία χρειαστεί να προσκομίσουμε να το κάνουμε» είπε ο κ. Οικονόμου προσθέτοντας ότι «τα πρόσωπα που υποδείξαμε είναι σύμφωνα με τις Αρχές πρόσωπα που δίνουν τον τόνο, στρατολογούν νεότερα μέλη, πρωταγωνιστούν στα επεισόδια.»
Όπως τόνισε ο κ. Οικονόμου καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης έχουν γίνει βήματα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας και της βίας με αθλητικό υπόβαθρο. Ωστόσο δήλωσε ότι «η πολιτική αντιμετώπιση της βίας οφείλει να είναι μία πολιτική δυναμική που να προσαρμόζεται στα περιστατικά και τώρα, έχουμε περιστατικά όξυνσης, έξαρσης και αποκτήνωσης όπως είπα και προηγουμένως, ενδεχομένως γιατί ανάμεσα στα υπόλοιπα, αυτές οι αγέλες, οι οργανωμένες συμμορίες να αντλούν υποστήριξη, ηθικό έρεισμα, κάλυψη από διαφόρους κύκλους. Και αυτό είναι το ζητούμενο για τη συνολικά προσπάθεια αυτή που πρέπει να καταλήξει.»
Αναφορικά με το αν υπάρχουν ευθύνες των ΠΑΕ για αυτή την κατάσταση ο κ. Οικονόμου είπε ότι «όταν κάτι δεν καλά συνολικά σε έναν χώρο, δεν μπορείς να πεις ότι είναι εκτός των ευθυνών (σ.σ. οι ΠΑΕ). Από εκεί και πέρα δεν είναι όλα τα πράγματα ίδια και δεν θα ήταν σωστό να λέμε ελαφρά τη καρδία ότι έχει ευθύνη ο Α, ο Β, ο Γ».
Παράλληλα τόνισε: « Υπάρχει όμως, χωρίς αμφιβολία, μία αίσθηση -και νομίζω ότι η έρευνα της Δικαιοσύνης θα φτάσει και σε αυτά και που αν χρειαστεί θα ψάξουμε να βρούμε και να προσκομίσουμε- ότι τουλάχιστον υπάρχει μία ανοχή, αν όχι σε πολλές περιπτώσεις, μία υποκίνηση από διάφορους κύκλους αυτών των ακραίων συμπεριφορών, αυτών των οπαδών, αυτών των φιλάθλων. Και από την άλλη, καταλήγουν στο τέλος να είναι και όμηροί τους. Εδώ δηλαδή, αυτή η παράνοια και ο κατήφορος του ελληνικού ποδοσφαίρου, τα τελευταία πολλά χρόνια οδήγησε σε αυτή την ιστορία, να έχουν εκθρέψει στρατούς τέτοιους εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν είναι φετινό, περσινό ή προπέρσινο, είναι σε βάθος δεκαετίας και από ένα σημείο και μετά να μην μπορούν να τους ελέγξουνε σε όλη τους την έκταση. Να έχουν καταστεί όμηροι οι ίδιοι, εδώ έχουμε φτάσει και τώρα έχουμε ξεπεράσει κάθε ίχνος και κάθε λογική και το λέω ως ένας άνθρωπος που μου αρέσει το ποδόσφαιρο που έχω ζήσει στα γήπεδα, που καταλαβαίνω τους ανθρώπους που είναι εκεί. Δεν μπορεί για ένα γκολ που δεν μέτρησε ή για ένα οφσάιντ που δεν δόθηκε να δημιουργούμε την αίσθηση ότι μπορούν να συμβούν τα πάντα. Υπάρχουν όρια.»
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κάτι που να αποτελεί φραγμό για τη Δικαιοσύνη και δεν υπάρχει κάτι που να σταματήσει την πολιτική βούληση αυτής της κυβέρνησης να υποστηρίξει την απόλυτη διαλεύκανση κάθε υπόθεσης που αφορά σε ανθρώπινες ζωές και την ελληνική κοινωνία. »
Σχετικά με τις αντιδράσεις από τους κατόχους εισιτηρίων διαρκείας ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «η πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν απόλυτο δίκιο να αισθάνονται αδικημένοι. Είναι άνθρωποι που το εισιτήριο διαρκείας τους είναι προγραμματισμένο στη ζωή τους χρόνια, είναι μία διαδικασία που για ορισμένους είναι μία ιεροτελεστία, μερικοί από αυτούς μεγαλώνοντας βάζουν και τα δικά τους τα παιδιά σε αυτή τη διαδικασία, και είναι αναγκασμένοι τώρα και αυτοί να πληρώσουν το τίμημα της ανεύθυνης και δολοφονικής συμπεριφοράς ορισμένων.»
Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι ο νόμος που ψηφίστηκε για τις λέσχες φιλάθλων επέτρεψε στην ΕΛ. ΑΣ. να κάνει ελέγχους σημειώνοντας ότι από τον Αύγουστο μέχρι τώρα και βάσει αυτού του νόμου έχει κάνει 300 περίπου συλλήψεις, 694 προσαγωγές, 1.560 επιχειρήσεις σε λέσχες φιλάθλων νόμιμες και παράνομες. Όμως, όπως σημείωσε αποδείχθηκε ότι υπήρχαν «παραθυράκια» στο νόμο και αποκάλυψε ότι «με το νόμο που θα φέρει το Υπουργείο Αθλητισμού, ο συνάδελφος μου ο κύριος Βρούτσης, ένας όμιλος, ένας σύλλογος φιλάθλων, κάτω από το έμβλημα μιας ομάδας υπό την ευθύνη της ΠΑΕ. Συγκεκριμένα πράγματα, τέρμα τα παραθυράκια. »
Ο κ. Οικονόμου παρατήρησε ότι ένα βασικό πρόβλημα που υπάρχει είναι η αδυναμία του ελέγχου αν το όνομα που αναγράφεται πάνω σε εισιτήριο αντιστοιχεί στο άτομο που πηγαίνει στο γήπεδο. Για αυτό το πρόβλημα όπως τόνισε ο υπουργός θα «..υπάρξουν προτάσεις αξιοποίησης και της τεχνολογίας που θα εξασφαλίζουν την τήρηση σε πολύ μεγάλο ποσοστό της ταυτοπροσωπίας, χωρίς να είναι απαραίτητη η Αστυνομία να δίνει μάχες στις εισόδους για να δει αν αυτός που δείχνει το εισιτήριο είναι ο συγκεκριμένος που πάει να κάτσει στο κάθισμα».
Αναφορικά με τις κάμερες που υπάρχουν στα γήπεδα ο κ. Οικονόμου τόνισε κάποιες υπολείπονται σε προδιαγραφές και δεν μπορούσαν να δώσουν τα απαραίτητα στοιχεία ενώ, όπως είπε, πολλές φορές υπήρχαν κάμερες που δεν λειτουργούσαν, υπήρχαν κάμερες που τις σκεπάζανε κάποιοι με κασκόλ στα επίμαχα σημεία για να κόβεται η εικόνα. «Υπήρχε μια σειρά από πράγματα μερικής εφαρμογής του νομικού πλαισίου. Για αυτόν ακριβώς το λόγο πάρθηκε η απόφαση αυτή της δίμηνης διεξαγωγής των ποδοσφαιρικών παιχνιδιών κεκλεισμένων των θυρών, αφενός μεν για να ενισχυθεί το νομικό πλαίσιο και να συμπληρωθεί εκεί που έπρεπε να συμπληρωθεί, αφετέρου δε για να επαναπροσδιοριστεί ξανά, με αφορμή ένα τραγικό περιστατικό, ο ρόλος του καθενός, σε αυτό που λέμε έλεγχο μέσα στο γήπεδο, που είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, δεν είναι όμως το μόνο κομμάτι του χουλιγκανισμού, της οπαδικής βίας που βρίσκεται σε έξαρση, όπως βρίσκεται σε έξαρση γενικώς μια κουλτούρα βίας, μια πανδημία βίας που αντιμετωπίζουν πολλά ευρωπαϊκά κράτη, ανάμεσά τους και η ελληνική κοινωνία » είπε ο υπουργός.
Ακολούθως ο κ. Οικονόμου αναφερόμενος στην επίθεση στον 31χρονο αστυνομικό, που συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, τόνισε ότι θα γίνουν και άλλες συλλήψεις και «…δεν θα μείνουμε μόνο στη συγκεκριμένη σύλληψη του καθ’ ομολογίαν δράστη της δολοφονικής επίθεσης. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια να φτάσουμε στον καθοδηγητή». Επιπρόσθετα τόνισε ότι η ΕΛ.ΑΣ βάσει πληροφοριών και στοιχείων αναζητά τον υποκινητή αυτή της ιστορίας που εφοδίασε τους χούλιγκαν με φωτοβολίδες, μολότοφ, ξύλα, πέτρες τα οποία είχε κρύψει σε χώρο εκτός γηπέδου.
Ο κ. Οικονόμου υπεραμύνθηκε της τακτικής της ΕΛ.ΑΣ να προχωρήσει σε μαζικές προσαγωγές ατόμων το βράδυ που έγιναν τα επεισόδια έξω από το «Μελίνα Μερκούρη» τονίζοντας ότι «αυτού του είδους η μαζική προσαγωγή επέτρεψε στην Ελληνική Αστυνομία να έχει πλήθος στοιχείων και ανάμεσα στα υπόλοιπα της επέτρεψε να φτάσει γρήγορα και στη σύλληψη του καθ’ ομολογίαν δράστη της δολοφονικής επίθεσης.»
«Θα κάνουμε ό,τι πρέπει και ό,τι απαιτείται. Δυστυχώς ο χουλιγκανισμός και η οπαδική βία είναι κάτι που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα ούτε είναι κάτι που μπορείς ποτέ με ευκολία και με άνεση να πεις ότι ξεμπέρδεψα και δεν θα το ξαναδώ μπροστά μου. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπου επισημαίνονται πράγματα που πρέπει να προστεθούν, πρέπει να γίνονται με γενναιότητα και με αποφασιστικότητα και αυτό κάνουμε τώρα» κατέληξε ο κ. Οικονόμου