Παράλληλα, πριν από λίγες ημέρες ζήτησε εξουσιοδότηση από την Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας για στρατιωτική επέμβαση σε όποια χώρα και όποτε χρονικά εκείνος επιλέξει. Συγκεκριμένα και όπως ανέφερε δημοσίευμα του ανεξάρτητου δικτύου Nordic Monitor, του αυτοεξόριστου -στη Σουηδία- Τούρκου δημοσιογράφου Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, με αφορμή αίτημα έγκρισης για να παραταθεί η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας στη Λιβύη, για επιπλέον ενάμιση χρόνο, ο κ. Ερντογάν ζήτησε να παίρνει ο ίδιος αποφάσεις σχετικά με στρατιωτικές επεμβάσεις σε οποιαδήποτε χώρα κρίνει εκείνος.
Απέναντι στην προκλητική ακραία ρητορική του κ. Ερντογάν και Τούρκων αξιωματούχων στέκονται με θάρρος, αποφασιστικότητα και ψυχραιμία οι κάτοικοι ακριτικών νησιών, οι οποίοι μίλησαν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής για την κατάσταση που επικρατεί στέλνοντας μήνυμα στις ανιστόρητες διεκδικήσεις των γειτόνων.
ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΤΣΟΤΟΥΡΧΗ (κυρα-Ρηνιώ)
Η αρχόντισσα της Κινάρου
Στην Κίναρο, μια βραχονησίδα 4,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ζει μόνη της, σε ηλικία 76 ετών, η Ειρήνη Κατσοτούρχη, η θρυλική κυρα-Ρηνιώ, η οποία από το 2013, όταν έφυγε από τη ζωή ο σύζυγός της, είναι η μοναδική κάτοικος της νησίδας. Στην ολιγόλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, η κυρα-Ρηνιώ θέλησε να στείλει το δικό της μήνυμα, επισημαίνοντας ότι οι ακρίτες έχουν συνηθίσει χρόνια τώρα στις τουρκικές απειλές και προκλήσεις.
«Είμαστε εδώ και δεν φοβόμαστε κανέναν. Χρόνια τώρα λένε και απειλούν. Ας κάνουν τη βλακεία τους καμιά ώρα και θα δουν…», λέει η 76χρονη γυναίκα, η οποία γεννήθηκε στην Αμοργό, αλλά σε ηλικία 3 ετών πήγε με τους γονείς της στην Κίναρο και έπειτα από ταξίδι στην Αυστραλία επέστρεψε το 2000 και αποφάσισε με τον σύζυγό της να εγκατασταθούν στη βραχονησίδα. «Είμαι εδώ και το μόνο για το οποίο φοβάμαι, θα έλεγα, δεν είναι για τον εαυτό μου, εγώ είμαι στο έλεος του Θεού, φοβάμαι για τους ανθρώπους που θα φύγουν, αν γίνει κάτι. Και θα είναι και από τη μία και από την άλλη πλευρά. Γι’ αυτούς φοβάμαι». Η κυρα-Ρηνιώ, η ζωή της οποίας έχει γίνει τραγούδι, έχει για συντροφιά τα αιγοπρόβατά της και το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας, ενώ κάθε πρωί υψώνει τη γαλανόλευκη σημαία.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΒΟΥΡΑΣ
Το Μαράθι έχει τον… πειρατή του
Το Μαράθι είναι ένα νησάκι 335 στρεμμάτων που αποτελεί κομμάτι του συμπλέγματος των Αρκιών. Εκεί έχει την ταβέρνα του ο κ. Μιχάλης Κάβουρας, γνωστός και ως «πειρατής», όπως τον αποκαλούν οι πελάτες του. Κάθε καλοκαίρι περιμένει εκείνους που θα σταματήσουν με το σκάφος τους για να ξεκουραστούν και να απολαύσουν τους μεζέδες του. Εχοντας επιζήσει από δύο εμφράγματα, ο 67χρονος Μιχάλης δηλώνει αποφασισμένος να υπερασπιστεί την ελληνική γη, αν και, όπως λέει, «έχουμε απόσταση από τα λόγια μέχρι τις πράξεις», εννοώντας πως οι ακρίτες έχουν συνηθίσει τόσα χρόνια και στις απειλές του Ερντογάν και στις παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών.
Συνεχίζουν οι παρατρεχάμενοι του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής την παραπληροφόρηση για το μειονοτικό σχολείο Ξάνθης
«Χρόνια τώρα τα ακούμε αυτά που λέει ο Τούρκος πρόεδρος. Βαρεθήκαμε να τα ακούμε. Δεν δίνουμε σημασία. Δεν υπάρχει κανένας φόβος. Ούτε το σκεφτόμαστε. Αν θέλει να έρθει, ας έρθει και θα δούμε τι θα γίνει. Είμαστε προετοιμασμένοι», λέει ο κ. Μιχάλης Κάβουρας, ο οποίος είναι ο ένας από τους τρεις κατοίκους του μικρού νησιού. Οι άλλοι δύο είναι τα ηλικιωμένα αδέλφια του. «Αυτό που με νοιάζει τώρα είναι να μην κάνουν καμιά βλακεία οι Τούρκοι και πάει στράφι το καλοκαίρι», εξηγεί, μιας και ζει από την ταβέρνα που εξυπηρετεί εκείνους που κάνουν διακοπές με σκάφος.
ΜΑΡΙΑ-ΦΑΙΔΡΑ ΤΣΙΑΛΕΡΑ
Η βραβευμένη δασκάλα των Δωδεκανήσων
Από την Κάτω Τούμπα της Θεσσαλονίκης, όπου γεννήθηκε, βρέθηκε στα ακριτικά νησιά της Δωδεκανήσου. Εγινε γνωστή για τη μάχη που έδωσε να κρατηθεί ανοιχτό το σχολείο στους Αρκιούς με τον έναν μαθητή και τους 35 κατοίκους. Η Μαρία-Φαίδρα Τσιαλέρα βρίσκεται σήμερα στους Λειψούς και μίλησε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής για την κατάσταση που επικρατεί μεταξύ των κατοίκων, οι οποίοι ακούνε καθημερινά τον Τούρκο πρόεδρο να απειλεί με στρατιωτική επέμβαση και να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία. «Είμαστε όλοι με ηθικό ακμαιότατο. Κανείς δεν φοβάται τις απειλές, που τις έχουμε συνηθίσει χρόνια τώρα. Δεν ιδρώνει το αυτί κανενός μας, από τον πιο ηλικιωμένο μέχρι τον νεότερο κάτοικο σε Λειψούς και Αρκιούς».
Η κ. Τσιαλέρα ακούγεται αποφασισμένη από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής για αυτό που θα ακολουθήσει εάν ο Τούρκος πρόεδρος κάνει πράξη τα λεγόμενά του: «Μολών λαβέ», θα πει η δασκάλα και θα επισημάνει: «Είμαστε όλοι έτοιμοι, αν θέλουν να έρθουν. Δεν φοβόμαστε τίποτε, όπως λένε οι κάτοικοι μέχρι και την πιο ηλικιωμένη γριούλα». Στα περίπου 24 χρόνια διδασκαλίας η κ. Τσιαλέρα τα 23 βρίσκεται σε νησιά της Δωδεκανήσου, με σημαντική την παρουσία της στους Αρκιούς, αλλά και σε σχολεία της Λέρου και των Λειψών.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΟΤΟΥΡΧΗΣ
«Δεν υπάρχει ανησυχία…»
Ο πρόεδρος των αλιέων Καλύμνου, κ. Γιώργος Κατσοτούρχης, ο οποίος είχε συνάντηση και με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Ψέριμο πριν από μερικές ημέρες, μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ήταν αρκετά λακωνικός σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις: «Είμαστε μια χαρά, δεν υπάρχει ανησυχία. Χρόνια τώρα είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα».
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ – Προ των πυλών ο καύσωνας
Πάτρα: Ραγδαίες εξελίξεις – Στα χέρια της εισαγγελίας το πόρισμα – Δείχνει εγκληματική ενέργεια
Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Ως 710 ευρώ η επιδότηση ανά συσκευή – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα