Όπως ανέφερε ο Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στο Βιετνάμ, η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να τιμηθεί ο Χο Τσι Μινχ, ο οποίος φέρεται να πολέμησε στο Μακεδονικό Μέτωπο, ως μέλος του γαλλικού στρατού, στις αρχές του 20ου αιώνα. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας συζήτησε και για τη μεταφορά στην Ελλάδα της τέφρας Έλληνα στρατιωτικού που πολέμησε στον στρατό του Βιετνάμ.
Ο ιδρυτής του Βιετνάμ Ho Chi Minh πολέμησε στο Μακεδονικό Μέτωπο το ‘16-’17, στις τάξεις του γαλλικού στρατού. Συμφωνήσαμε να υπάρξει προτομή του στην Έδεσσα που να αναδεικνύει το γεγονός. Συζητήσαμε & για τη μεταφορά της τέφρας του Έλληνα Σαραντίδη που πολέμησε στον στρατό 🇻🇳. pic.twitter.com/JAeUg1KxvI
— Nikos Dendias (@NikosDendias) August 1, 2022
Η δήλωση αυτή του υπουργού Εξωτερικών έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά στο Τουίτερ, καθώς ο Χο Τσι Μινχ είναι μια αμφιλεγόμενη ιστορική προσωπικότητα, ενώ η συμμετοχή του στο Μακεδονικό Μέτωπο δεν επιβεβαιώνεται από την ιστορική έρευνα.
Για την ιστορία:
-Ο Χο τσι Μινχ ήταν Εθνικιστής στην διάρκεια του Α’ ΠΠ. Ασπάστηκε τον Μαρξισμό – Κομμουνισμό αργότερα στην Γαλλία.-Η Γαλλία έχει διαψεύσει το Βιετναμέζικο αφήγημα, που σήμερα υιοθέτησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ότι ο ΧΤΜ πολέμησε στην Μακεδονία με τον Γαλλικό στρατό.
— RealPolitik (@machiavelli_gr) August 1, 2022
Ο Χο τσι Μινχ δεν πολέμησε στο Μακεδονικό μέτωπο, όπως όλα δείχνουν. Είχε πάει στη Γαλλία για εργάτης (αφού οι Γάλλοι σκοτώνονταν στον πόλεμο) και εκεί μυήθηκε στον μαρξισμό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ19/12/2024|16:45Εύβοια: Πώς είχαν στήσει τον τόπο του εγκλήματος - Τι κατάθεσε ο γαμπρός [βίντεο]
— Nikos Sarantakos (@nikosarantakos) August 1, 2022
Η κίνηση, πάντως, εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει πολλαπλά οφέλη στην Ελλάδα και να συμβάλει στην εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας-Βιετνάμ.
Ο Χο Τσι Μινχ ήταν Βιετναμέζος κομμουνιστής επαναστάτης και πολιτικός που διατέλεσε πρωθυπουργός (1946–1955) και πρόεδρος (1945–1969) της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ (Βόρειο Βιετνάμ).
Ο Χο Τσι Μινχ ηγήθηκε του κινήματος ανεξαρτησίας των Βιετμίν από το 1941 και μετά, ιδρύοντας την κομμουνιστική Λαϊκή Δημοκρατία του Βιετνάμ το 1945 και νικώντας τη Γαλλική Ένωση το 1954, στη μάχη του Ντιεν Μπιεν Φου.
Έχασε πολιτική ισχύ εντός του Βόρειου Βιετνάμ στα τέλη της δεκαετίας του 1950, αλλά παρέμεινε πρόεδρος μέχρι το θάνατό του. Η πρώην πρωτεύουσα του Νοτίου Βιετνάμ, Σαϊγκόν, μετά την πτώση της στις δυνάμεις του Βορείου Βιετνάμ, μετονομάστηκε προς τιμήν του σε «πόλη Χο Τσι Μινχ».
🎶 Μακεδονία ξακουστή του Χο Τσι Μινχ η χώρα. 🎶 🇻🇳🇻🇳🇻🇳
— Greg Kafetzo (@GregKafetzo) August 1, 2022
Φαντάζεστε να είχε ανακοινώσει ο Συριζα δημιουργία προτομής του Χο Τσι Μινχ; Θα είχε πέσει το twitter. Τώρα “είναι καλό”, “είναι κόλπο”, “δημιουργεί συμμαχίες”. Συμμαχίες εξωτερικού ή εσωτερικού;
— Apostolos Pistolas (@appistol) August 1, 2022
Ειδήσεις σήμερα
ΗΠΑ: Νεκρός ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι – Πώς τον παγίδεψε η CIA
Περιστέρι: Νέα πιθανή γυναικοκτονία με θύμα 17χρονη αλλοδαπή – Αναζητείται ο σύντροφός της
Καιρός: Κανονικό καλοκαίρι με υψηλές θερμοκρασίες – Πού υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς