Βασικός στόχος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι να βελτιωθεί η Οδική Ασφάλεια και να έχουμε λιγότερα ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους. Η πολιτική ηγεσία χαρακτηρίζει τον αναθεωρημένο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας «Κανόνα ζωής» και αναμένεται να τεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο νέος ΚΟΚ θα προβλέπει υψηλές ποινές για όσους παραβιάζουν τον ερυθρό σηματοδότη, οδηγούν υπό την επήρεια αλκοολ, μιλούν στο κινητό ή δεν φορούν ζώνη ή κράνος, κ.α. Παράλληλα, μέσω του νέου ΚΟΚ θα υπάρχει στήριξη στους οδηγούς μηχανής.
Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Ποια είναι τα νέα όρια ταχύτητας;
Το όριο ταχύτητας εντός του αστικού ιστού είναι πλέον τα 30 χλμ/ώρα, μειώνεται δηλαδή από τα 50 χλμ/ώρα που ίσχυε μέχρι πρόσφατα, ενώ το όριο ταχύτητας έξω από σχολεία είναι μόλις στα 20 χλμ/ώρα.
Η μείωση του ορίου ταχύτητας είναι ένα μέτρο για την μείωση των συγκρούσεων και των τροχαίων ατυχημάτων, που είναι πολύ συχνά εντός των πόλεων.
Τι αλλάζει για τα δίκυκλα;
Έμφαση δίνεται στα δίκυκλα,με τους νέους κανόνες να μην αφορούν μόνο τα μηχανάκια αλλά και τα ποδήλατα και τα ηλεκτρικά πατίνια.
Πλέον, τα δίκυκλα έχουν προτεραιότητα στα φανάρια και μπορούν να κάνουν προσπεράσεις με ελιγμούς σε σταματημένα αυτοκίνητα, αλλά με όριο ταχύτητας τα 25 χλμ/ώρα. Είναι δηλαδή η πρώτη φορά που είναι νόμιμες οι λεγόμενες «σφήνες» (τονίζουμε όμως μόνο σε σταματημένα αυτοκίνητα). Όσον αφορά τη στάθμευση των δικύκλων, θα μπορούν για εξοικονόμηση χώρου για τα αυτοκίνητα να παρκάρουν κάθετα στον δρόμο και όχι παράλληλα, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
Αυστηρότερες γίνονται οι ποινές και για τη μη χρήση κράνους, καθώς οι παραβάτες κινδυνεύουν με αφαίρεση διπλώματος έως 5 έτη αλλά και υψηλά πρόστιμα.
Η έμφαση στα δίκυκλα μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της συμφόρησης στους δρόμους αλλά και στην προώθηση πιο φιλικών προς το περιβάλλον μέσων μετακίνησης, όπως είναι τα ποδήλατα και τα ηλεκτρικά πατίνια.
Ειρήνη Μουρτζούκου για μητέρα Παναγιωτάκη: «Τη ζήλευα – Είναι ψέμα ότι την είχα δέσει με καλώδιο» [βίντεο]
Τι ισχύει για τους πεζούς;
Ο νέος ΚΟΚ προβλέπει ποινές και για τους πεζούς που δεν ακολουθούν τους κανόνες. Για παράδειγμα, θα λαμβάνουν πρόστιμο πεζοί όταν περνούν τον δρόμο με κόκκινο ή όσοι παραμένουν στο οδόστρωμα και εμποδίζουν την κυκλοφορία.
Υψηλότερα πρόστιμα και κυρώσεις για τους οδηγούς
Μια σημαντική αλλαγή που αφορά τις ποινές για τους παραβάτες είναι ότι οι προβλεπόμενες ποινές, μεταφέρουν την ευθύνη στον οδηγό και όχι στο όχημα. Στο ενδεχόμενο που δεν είναι σαφής ποιος είναι ο παραβάτης, τότε η ποινή εφαρμόζεται στον ιδιοκτήτη του οχήματος.
Οι παραβάσεις πλέον χωρίζονται σε 3 κατηγορίες ανάλογα με την επικινδυνότητα τους:
Ε1: Οι παραβάσεις χαμηλής επικινδυνότητας,τιμωρούνται με αφαίρεση του διπλώματος για 10 ημέρες και πρόστιμο των 30 ευρώ. Τέτοιες παραβάσεις είναι για παράδειγμα η παράνομη στάθμευση ή έλλειψη των απαραίτητων εγγράφων, δηλαδή την άδειας κυκλοφορίας, την ασφάλεια αυτοκινήτου, το δελτίο τεχνικού ελέγχου ΚΤΕΟ, την κάρτα καυσαερίων και το δίπλωμά σου.
Ε2: Οι παραβάσεις μέτριας επικινδυνότητας, τιμωρούνται με πρόστιμο των 150 ευρώ και αφαίρεση του διπλώματος έως και 20 ημέρες. Για παράδειγμα η μη χρήση κράνους ή ζώνης ασφαλείας, η χρήση κινητού τηλεφώνου και η παραβίαση του ορίου ταχύτητας ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
Ε3: Οι παραβάσεις υψηλής επικινδυνότητας είναι αυτές που θέτουν σε κίνδυνο οδηγούς και πεζούς και τιμωρούνται ποινικά. Τέτοιες παραβάσεις είναι μεταξύ άλλων και η παραβίαση κόκκινου φαναριού, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και η υπερβολική ταχύτητα. Σε αυτή την κατηγορία παραβάσεων, για τις οποίες θα προβλέπονται οι πολύ αυστηρές ποινές, είναι και η κίνηση στη ΛΕΑ, η στάθμευση σε θέση ΑΜΕΑ ή σε ράμπα ΑΜΕΑ.
Τα πρόστιμα που προβλέπονται για τους παραβάτες είναι:
- Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια
- 25 πόντους στο σύστημα βαθμολόγησης
- Ποινές φυλάκισης έως και 5 χρόνια
- Πρόστιμα έως και 10.000 ευρώ
Οι κλήσεις θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά και δεν θα υπάρχει τρόπος διαγραφής τους. Αν έχεις κάνει οποιαδήποτε παράβαση θα λαμβάνεις με SMS την κλήση και θα έχεις το δικαίωμα να κάνεις ένσταση εντός 7-10 ημερών. Αν η ένσταση σου είναι βάσιμη, μόνο τότε μπορεί να διαγραφεί το πρόστιμο.
Αν ο οδηγός ξανακάνει την ίδια παράβαση, οι ποινές θα γίνονται πιο αυστηρές. Αν την επαναλάβει για τρίτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια, η άδεια οδήγησης θα αφαιρείται για πέντε χρόνια, και ο παραβάτης θα πρέπει να παρακολουθήσει μαθήματα και να δώσει εξετάσεις για να την πάρει ξανά.
Ειδήσεις σήμερα
Έντονη ενόχληση στην Κύπρο για τις δηλώσεις Σαμαρά: «Δεν ήταν χαριεντίσματα, ήταν συζήτηση»
Οικονομάκου – Τσερέλα: Βόλτα με γόνδολα για το ερωτευμένο ζευγάρι στην Βενετία [εικόνες]