«Εμένα με τσίμπησε στη φτέρνα και ευτυχώς υπήρχε ναυαγοσώστης στην παραλία όπου μου έβαλε σόδα και ανακουφίστηκα άμεσα, το σημάδι, ωστόσο, κάμποσες μέρες μετά έχει μείνει», σημειώνει στον «Ε.Τ.» ο Μάριος, αναφέροντας παράλληλα πως το τσούξιμο ήταν… έντονο.
Παρ’ ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που καταγράφεται αρκετά συχνά, μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης από το τσίμπημα μια κοινής τσούχτρας. Οι ειδικοί συστήνουν πρώτα από όλα ψυχραιμία στους λουόμενους, προσοχή και ενημέρωση για τις «κόκκινες» παραλίες έπειτα από τη ραγδαία εξάπλωση των μοβ μεδουσών.
Τους μύθους και τις αλήθειες γύρω από τις μωβ μέδουσες εξηγεί στον «Ελεύθερο Τύπο» ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας στο τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δρόσος Κουτσούμπας. Οπως λέει, οι μέδουσες είναι ένα φαινόμενο το οποίο καταγράφεται αρκετά συχνά, ωστόσο ανησυχεί τους επιστήμονες λόγω της έκτασης και της συχνότητας που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια.
Ερωτηθείς για τους λόγους που οι μωβ μέδουσες έχουν εξαπλωθεί τόσο στις ελληνικές θάλασσες, ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε πως οι κυριότερες αιτίες είναι η κλιματική κρίση, η θερμοκρασία του νερού και η υπεραλίευση. Ανάμεσα στους θηρευτές των μεδουσών είναι οι θαλάσσιες χελώνες, το γεγονός όμως ότι κάθε χρόνο βρίσκονται κατά μέσο όρο 1.000 νεκρές ενισχύει την αύξησή τους.
Εορταστικό ωράριο 2024: Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα; - Πότε θα ξεκινήσει;
Μωβ Μέδουσες: Πού έχουν εντοπιστεί
Αρχικά, οι μωβ μέδουσες εμφανίστηκαν στο Ιόνιο Πέλαγος, αλλά τα θαλάσσια ρεύματα τις παρέσυραν στο Αιγαίο, στον Θερμαϊκό και στη Χαλκιδική, στον Παγασητικό και στις Σποράδες, νότια της Εύβοιας και στις Κυκλάδες, αλλά και στον Αργοσαρωνικό.
Αυτήν τη στιγμή πολλές παραλίες είναι κόκκινες στο χάρτη της βάσης δεδομένων και της αντίστοιχης εφαρμογής iNaturalist, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις παραλίες που αποτελούν κοντινή «απόδραση» για τους κατοίκους της Αθήνας, όπως είναι αυτές σε Βουλιαγμένη, Καβούρι, Λαγονήσι, Νέα Μάκρη και Πόρτο Ράφτη.
Μωβ Μέδουσες: Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσουν
Οπως τονίζει στον «Ε.Τ.» ο δερματολόγος Μάρκος Μιχελάκης, σε περίπτωση επαφής με τη μοβ μέδουσα, θα πρέπει να ξεπλυθεί η περιοχή του τσιμπήματος άμεσα με άφθονο θαλασσινό νερό.
Επειτα, πρέπει να εφαρμοστεί ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυττάρων των πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.
Αν υπάρχουν κολλημένα στο δέρμα πλοκάμια, να απομακρυνθούν αλλά όχι με γυμνά χέρια (με μια πιστωτική κάρτα, για παράδειγμα), διότι αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια και μεταφορά του ερεθισμού εκεί.
Επειτα, πρέπει να τοποθετηθεί στο σημείο του τσιμπήματος πάγος ή κάποιο παγωμένο αναψυκτικό.
Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, αν τα συμπτώματα είναι έντονα και ιδιαίτερα αν δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των τοπικών μέτρων, μπορεί να χρειασθεί επίσκεψη σε γιατρό.