Η συνεργασία αποσκοπεί στην εφαρμογή προγράμματος εκπαίδευσης πολιτών τρίτων χωρών και τοποθέτησής τους σε θέσεις εργασίας στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας.
Επιπλέον, όπως αναφέρεται σε σχετική κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Μετανάστευσης και Αγροτικής Ανάπτυξης, επιτυγχάνεται η οικονομική ανάπτυξη σε επίπεδο περιφέρειας και η αύξηση του κοινωνικοοικονομικού οφέλους για τις κοινότητες τόσο των φιλοξενούντων όσο και των φιλοξενούμενων.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου, τόνισε μετά την υπογραφή του μνημονίου ότι «από αυτή τη συνεργασία όλοι θα βγουν ωφελημένοι. Ο τομέας των υδατοκαλλιεργειών είναι ραγδαία αναπτυσσόμενος. Δεν είναι τυχαίο ότι τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας αποτελούν το πλέον εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, όσον αφορά στον πρωτογενή τομέα. Παρέχουμε λύση στο πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού και ταυτόχρονα προσφέρουμε μια καλή προοπτική στους μετανάστες για την ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία».
Από την πλευρά της, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη υπογράμμισε ότι «η εκπαίδευση και η μετάβαση στην αγορά εργασίας αποτελεί την επιτομή της ένταξης. Από την πλευρά μου διευκολύνω και συμβάλλω σε κάθε εκπαιδευτική προσπάθεια που αποσκοπεί στην πραγματική ένταξη και οδηγεί στην αύξηση του ΑΕΠ, των εξαγωγών και περισσότερων θέσεων εργασίας για όλους».
Από την πλευρά του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης το μνημόνιο υπέγραψε ο επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας, Τζιανλούκα Ρόκο.