Στη σημαντική αυτή συνάντηση, η οποία διήρκεσε από την 1η έως την 7η Ιουνίου 2023, μετείχαν 24 Ορθόδοξοι και 18 Ρωμαιοκαθολικοί εκπρόσωποι, κληρικοί και λαϊκοί θεολόγοι.
Εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος παρέστη ο εκπρόσωπος αυτής στον θεολογικό διάλογο, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Αμφιλόχιο Μήλτο.
Όπως τόνισε ο οικοδεσπότης της συνάντησης, Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, κατά την προσφώνησή του: «Η Ορθόδοξη και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, πορευόμενες εν διαλόγω αγάπης, συνέστησαν δύο τεχνικές εκ θεολόγων επιτροπές για την προπαρασκευή του θεολογικού διαλόγου μεταξύ των δύο Εκκλησιών. Οι δύο αυτές επιτροπές συνέστησαν, από κοινού, μια μικτή συντονιστική ομάδα η οποία συνήλθε στη Ρώμη τον Μάρτιο του έτους 1978, υπό την συμπροεδρία του αοιδίμου Προκατόχου και Πνευματικού Πατέρος μας, Μητροπολίτου Καρθαγένης Παρθενίου, μετέπειτα Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και του επιφανούς Επισκόπου Ραμόν Τορρέλα.
Μάνδρα: H Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητά να αναιρεθεί η αθωωτική απόφαση του Εφετείου
Το επιτελεσθέν έργο της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής αποτελεί αναμφισβήτητα ορόσημο στην ιστορία και πολύτιμο κεφάλαιο για τη ζωή και περαιτέρω πορεία των δύο ημών Εκκλησιών. Και το κεφάλαιο αυτό βρίσκεται ήδη στη διάθεσή μας και αναμένει την από μέρους μας αξιοποίησή του, βρίσκεται δε γενικά στη διάθεση της Χριστιανοσύνης προς εξυπηρέτησης του ιδεώδους της ενότητος. Είναι πανθομολογούμενο ότι ο θεολογικός διάλογος χρειάζεται να καλλιεργηθεί, να προχωρήσει και να καρποφορήσει σε όλα τα επίπεδα με ειλικρίνεια, εντιμότητα και αμοιβαίο σεβασμό.
Για την Ορθόδοξη Εκκλησία οι επαφές, οι συνομιλίες, οι συνεννοήσεις και με μια λέξη ο διάλογος, είναι πράξεις συνυφασμένες με το είναι Της. Η μέχρι σήμερα πορεία του θεολογικού διαλόγου των δύο Εκκλησιών μας, απέδειξε ότι για να αναπτυχθεί ένας διάλογος, πρέπει να δημιουργούνται συνθήκες αμοιβαίας εμπιστοσύνης και καλής θελήσεως».
Ειδήσεις σήμερα
Γιώργος Γεωργίου: Το τελευταίο «αντίο» στον γνωστό αθλητικογράφο [Εικόνες]