Χθες, στον πολύπαθο σταθμό έκαναν αυτοψία η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, και ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη διαδικασία της επανατοποθέτησης, καθώς εξελίσσεται με τρόπο συστηματικό και μεθοδικό και απολύτως εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος. Στο σταθμό Βενιζέλου, η ανασκαφική έρευνα περατώθηκε στις 31 Ιουλίου 2022 και η επανατοποθέτηση, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 31 Μαρτίου 2023, άρχισε νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, στις 23 Μαρτίου. Σύμφωνα με την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, οι αρχαιότητες που αποσπάστηκαν επανατοποθετούνται σε ποσοστό 92%. Για την απόσπαση ακολουθήθηκε συγκεκριμένη μεθοδολογία, με πλήρη τήρηση των κανόνων της τέχνης και της επιστήμης, λαμβανομένων υπόψη της ιδιαιτερότητας, της μοναδικότητας και της σπουδαιότητας του συγκεκριμένου εγχειρήματος.
«Οταν το 2020 αρχίσαμε την προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου, είχαμε δεσμευτεί ότι εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων οι αποσπασθείσες αρχαιότητες θα επέστρεφαν στην ακριβή τους θέση, με βάση τις αρχές της επιστήμης και της δεοντολογίας, αποτελώντας ένα μοναδικό μνημειακό σύνολο εντός του κελύφους του σταθμού. Δύο χρόνια μετά, και νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, αποδεικνύεται ότι είμαστε συνεπείς», τόνισε η κ. Μενδώνη. Και σημείωσε ότι το σύνολο των μελετών έτυχε των θετικών γνωμοδοτήσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αλλά και της θετικής κρίσης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο προσέφυγαν όσοι ιδεοληπτικά αντιμάχονταν την κατασκευή του σταθμού και την ολοκλήρωση του έργου, «όσοι εγκαινίαζαν μουσαμάδες και όσοι θεωρούσαν ως μελέτες ανυπόγραφα σκαριφήματα». Και πρόσθεσε: «Η Θεσσαλονίκη θα διαθέτει εκτεταμένο αρχαιολογικό χώρο ενταγμένο στο κέλυφος του σταθμού. Δείχνουμε έμπρακτα το σεβασμό μας στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον της πόλης και στους πολίτες της».
Εύβοια: «Περνούσα με τα λεφτά του πατέρα μου» λέει ο γιος του 66χρονου
Από την πλευρά του, ο κ. Καραγιάννης δήλωσε ότι με την επιστροφή των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου επιτυγχάνεται ένα σημαντικό ορόσημο για το μετρό της Θεσσαλονίκης. Οπως είπε, η επιχείρηση εξελίσσεται με τη μέγιστη προσοχή από την Αττικό Μετρό για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων και ουσιαστικά της μεγάλης ιστορίας της πόλης. «Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η επανατοποθέτηση των αποσπασμένων αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Νοεμβρίου του 2023. Ταυτόχρονα, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της αποβάθρας του, η τοποθέτηση της επιδομής εκατέρωθεν αυτής, καθώς και η ρευματοδότησή της. Πλέον, έχουμε παραλάβει και τους 18 υπερσύγχρονους συρμούς χωρίς οδηγό, ενώ πραγματοποιούνται δοκιμαστικά δρομολόγια σε όλο το μήκος της βασικής γραμμής. Κάνουμε, λοιπόν, πραγματικότητα αυτό που κάποιοι ισχυρίζονταν ότι ήταν ανέφικτο, γιατί πιστεύουμε ότι τα μεγάλα τεχνικά έργα όπως είναι το μετρό της Θεσσαλονίκης μπορούν να συνυπάρξουν με τις αρχαιότητες αρκεί να υπάρχουν η πολιτική βούληση και η τεχνογνωσία ώστε να επιτυγχάνονται πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις», υπογράμμισε.
Στο τέλος του 2023 η πλήρης παράδοση
Υπενθυμίζεται ότι από το 2012 έως το 2019, η Θεσσαλονίκη (και όχι μόνο) είχε διχαστεί για τον τρόπο κατασκευής του συγκεκριμένου σταθμού. Είχαν προταθεί και υιοθετηθεί δύο προτάσεις, μία με την παραμονή και μία με την απόσπαση των αρχαιοτήτων, όσο ήταν σε εξέλιξη τα έργα κατασκευής. Τελικά, το 2019 και από το βήμα της ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τη λύση, ανακοινώνοντας ότι η βέλτιστη πρακτική ήταν εκείνη της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων. Και αποδείχθηκε ότι είχε δίκιο. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, το μετρό θα παραδοθεί στο σύνολό του στα τέλη του 2023 και οι πρώτοι επιβάτες θα χρησιμοποιήσουν τους συρμούς τους πρώτους μήνες του 2024.