Οι παραγωγοί μελιού ζητούν να πάψουν οι ελληνοποιήσεις των μελιών, αλλά και καλύτερες τιμές στο πετρέλαιο, καθώς όπως δήλωσε μελισσοκόμος της Πελοποννήσου στον ΑΝΤ1, είναι αναγκασμένοι να μεταφέρουν τα μελίσσια τους συνεχώς σε διαφορετικά σημεία. Θέλοντας να δείξει το χαμηλό κέρδος για τους ίδιους και τις υψηλές τιμές στο ράφι, ο εν λόγω μελισσοκόμος ανέφερε χαρακτηριστικά, πως το μέλι «φεύγει» από αυτούς προς 3-4 ευρώ το κιλό και πωλείται 13- 14 ευρώ στους καταναλωτές.
Το μεσημέρι έχουμε κλείσει ραντεβού στα αρμόδια υπουργεία να μεταφέρουμε το ψήφισμα της συγκέντρωσης για να προωθηθούν, να προχωρήσουν οι λύσεις των προβλημάτων μας και πιστεύουμε η κυβέρνηση να μας αφουγκραστεί και να δώσει λύσεις».
Οι μελισσοκόμοι αναμένεται να παραμείνουν στην πλατεία Συντάγματος μέχρι αργά.
Σύμφωνα με την Πανελλαδική Συντονιστική Κινητοποιήσεων Μελισσοκόμων, τα αιτήματά τους είναι:
- Eλληνοποιήσεις (Διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού. Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος).
- Κόστος παραγωγής (αποφορολόγηση καυσίμου, διατήρηση αφορολογήτου στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών)
- Άρση των περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων, που μας αφαιρούν το δικαίωμα στην εργασία.
- Άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών. Τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως ορίζει ο νόμος 6238/1934.
- Επιδότηση επικονίασης. Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα.
- Αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.
- Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.
Αγρότες: Επιστροφή στα μπλόκα και αποφάσεις για μετά
Στα μπλόκα επέστρεψαν οι αγρότες, μετά την κάθοδό τους με περίπου 200 τρακτέρ στην Αθήνα και το δυναμικό συλλαλητήριό τους στο Σύνταγμα, όπου έδωσαν το παρών περίπου 6.000 παραγωγοί από όλη την Ελλάδα.
Οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων θα ληφθούν σήμερα, καθώς στα κατά τόπους μπλόκα θα πραγματοποιηθούν συνελεύσεις για την αποτίμηση του συλλαλητηρίου, αλλά και τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν οι αγρότες.
Οπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, «επιστρέφουμε στα μπλόκα για να πάρουμε εκεί τις αποφάσεις μας με τους συναδέλφους που είμαστε στο δρόμο. Η κυβέρνηση έχει λάβει το μήνυμα ότι πρέπει να δώσει λύσεις στους αγρότες». Πρόσθεσε δε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα είναι μακροχρόνιος, καθώς δεν έχουν ικανοποιηθεί βασικά μας αιτήματα.
Black Friday 2024: Ποιο θα είναι το ωράριο για τα καταστήματα; - Ποιες Κυριακές του Δεκεμβρίου θα είναι ανοιχτά;
Πάντως, εκπρόσωποι του κλάδου, μιλώντας στον «Ε.Τ.», εκτιμούν ότι οι κινητοποιήσεις με τη μορφή που είχαν μέχρι σήμερα πιθανότατα θα λάβουν τέλος και θα περάσουν σε νέα φάση. Μπορεί ο κόσμος του πρωτογενούς τομέα να μην ικανοποιήθηκε πλήρως από την κυβέρνηση, ωστόσο μετά από έναν μήνα στους δρόμους κατάφεραν να «κερδίσουν» χαμηλότερες τιμές στο αγροτικό ρεύμα, πολύ κοντά στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα που διεκδικούσαν, αλλά να θέσουν και τη βάση της συζήτησης για τη μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Αλλωστε, ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τους αγρότες, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για αφορολόγητο πετρέλαιο στο μέλλον.
Οι αγρότες αποχώρησαν από το Σύνταγμα χθες γύρω στις 11 το πρωί, με το αρχηγείο της Αστυνομίας να τους αποδίδει τα εύσημα για την ειρηνική και υποδειγματική τους στάση κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου.
Υπενθυμίζεται ότι πάγια αιτήματα για τον αγροτικό κόσμο αποτελεί το πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας στα 7 λεπτά, το αφορολόγητο πετρέλαιο, η επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών, καθώς και η πάταξη των ελληνοποιήσεων βασικών αγροτικών προϊόντων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να μπει τέλος στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στη νέα ΚΑΠ, οι αγρότες ζητούν να υπάρξουν αλλαγές ώστε να λαμβάνουν τις επιδοτήσεις που έπαιρναν τα προηγούμενα χρόνια, με την επαναφορά του «πρασινίσματος».
Συνάντηση Μητσοτάκη με γεωργούς από Θεσσαλία
Την επόμενη εβδομάδα το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου αναμένεται να περάσουν οι Θεσσαλοί αγρότες προκειμένου να συναντήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να συζητήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel».
Υπενθυμίζεται ότι μετά την πρώτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό οι αγρότες των παρακάρλιων περιοχών αποχώρησαν από τα μπλόκα, αφήνοντας αιχμές για τους συναδέλφους τους ότι δεν έθεσαν στο τραπέζι των συζητήσεων τα αιτήματά τους και ζήτησαν ξεχωριστή συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη.
Βασικό αίτημά τους είναι η οικονομική στήριξη των περίπου 3.500 παραγωγών, που λόγω των πλημμυρών καταστράφηκαν τα χωράφια τους και δεν μπορούν να καλλιεργήσουν για τα επόμενα χρόνια, μένοντας ουσιαστικά χωρίς εισόδημα.