Με τη διαπίστωση του συνδικαλιστή συνοριοφύλακα, συμφωνούν και οι τοπικοί φορείς, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι η παρουσία του φράχτη, η επέκτασή του αλλά και η αλλαγή της στάσης της Τουρκίας στο μεταναστευτικό, έχουν οδηγήσει σε σημαντική πτώση των ροών.
Φαίνεται πως τόσο τα συστήματα παρακολούθησης αλλά πολύ περισσότερο η κατασκευή του φράχτη στο επίμαχο σημείο μεταξύ των οικισμών Ψαθάδες – Διδυμοτείχου και Κορνοφωλιάς- Σουφλίου, μήκους 35 χιλιομέτρων στάθηκαν εμπόδια στα κυκλώματα των διακινητών. Στο Αμόριο εκεί όπου ο φράχτης είναι ορατός στα 500 μέτρα, ο πρόεδρος Γιάννης Αραμπατζής, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ανέφερε πως μέχρι πέρυσι καθημερινά 10 – 15 παράτυποι μετανάστες περιφέρονταν στο χωριό, κάτι που τώρα έχει εκλείψει. «Τώρα με τον φράχτη έχουν κοπεί οι ροές. Τουλάχιστον δεν τις βλέπουμε. Πιστεύουμε πως και το σύστημα παρακολούθησης με τις κάμερες έχει βοηθήσει αρκετά. Σίγουρα αισθανόμαστε μεγαλύτερη ασφάλεια», είπε. Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Ορφέα, Μιχάλης Πιτιακούδης, χαρακτήρισε αισθητή τη διαφορά στη μείωση των ροών. «Πολύ μεγάλη διαφορά από πέρσι και ακόμη μεγαλύτερη σε σχέση με το 2022. Είμαστε πιο ασφαλείς», τόνισε.
Τέλος, ο κ. Γιαλαμάς υπογράμμισε ότι ο φράχτης είναι ένα τεράστιο μέσο διευκόλυνσης. «Δεν υπάρχει εφησυχασμός. Υπάρχει αυτοσυντήρηση. Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί βοηθά και τους συναδέλφους να παίρνουν ρεπό και να ξεκουράζονται. Θα δούμε πως θα κινηθούμε την άνοιξη. Η Τουρκία δείχνει να φυλάει τα σύνορά της ενώ τα προηγούμενα χρονιά δεν το έκανε. Ελπίζουμε τα πράγματα να είναι ήσυχα», κατέληξε.