Θεσσαλονίκη: Σήμερα γιορτάζεται με δόξα και τιμή ο πολιούχος της πόλης Άγιος Δημήτριος
Μεγάλη γιορτή σήμερα 26 Οκτωβρίου για τη Θεσσαλονίκη, καθώς η πόλη γιορτάζει την ημέρα του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, αλλά και την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης την 26η Οκτωβρίου 1912.
Πλήθος Θεσσαλονικέων παρέστη και σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου για την καθιερωμένη δοξολογία, την οποία τίμησε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ειδικότερα, οι εορταστικές εκδηλώσεις των Επετείων της 26ης Οκτωβρίου 1912, ημέρας απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον τουρκικό ζυγό και εορτής του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου αλλά και της 28ης Οκτωβρίου 1940 πραγματοποιούνται και φέτος με λαμπρότητα και επισημότητα, όπως μεταδίδει η τοπική ιστοσελίδα typosthes.gr.
Αναλυτικά το πρόγραμμα εορτασμού περιλαμβάνει:
Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023
– 8.00 π.μ. Τελετή Έπαρσης της Σημαίας στο Λευκό Πύργο
– 11.00 π.μ. Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα, παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με τη συμμετοχή της Πολιτειακής, Πολιτικής, Στρατιωτικής ηγεσίας και των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
-12:30 μ.μ. Επίδειξη από τις Στρατιωτικές Μουσικές των Τριών Κλάδων των Ειδικών Δυνάμεων και της Διμοιρίας Επιδείξεων της ΣΣΑΣ, στην πλατεία Αριστοτέλους, στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 και της απελευθέρωσης της πόλης της Θεσσαλονίκης.
– 18.30 Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Επίσημος Εορτασμός της ημέρας του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της επετείου απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και του έπους του 1940, με εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από την επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ. Μαρία Καβαλά στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα: «Η επισιτιστική κρίση στη Θεσσαλονίκη της γερμανικής Κατοχής και σύγχρονοι προβληματισμοί». Θα ακολουθήσει Μουσικό Μέρος. (Αναλυτικό πρόγραμμα και ιδιαίτερες προσκλήσεις από το Α.Π.Θ.).
Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023
-10.00 π.μ. Κατάθεση Στεφάνων από αντιπροσωπείες μαθητών στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και των Προϊσταμένων των οικείων Διευθύνσεων
– 11.00 π.μ. Παρέλαση των μαθητών στην οδό Τσιμισκή, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας
– 12.30 μ.μ. Κατάθεση Στεφάνων στα μνημεία των Ηρώων, στις Προτομές και στους Ανδριάντες από αντιπροσωπείες μαθητών, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας
Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023
– 10.30 π.μ. Κατάθεση Στεφάνου στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού από την Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου
-11.00 π.μ. Παρέλαση πολιτικών, μαθητικών και στρατιωτικών τμημάτων, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας
Β) Για τους λοιπούς Δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμα εορτασμού θα καταρτισθεί με μέριμνα των οικείων Δημάρχων.
Σακελλαροπούλου: Μας εμπνέει το παράδειγμα όσων πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Μακεδονίας
«Η 26η Οκτωβρίου είναι ημέρα τιμής και μνήμης όλων εκείνων που, με πίστη στις διαχρονικές αξίες του ελληνισμού, πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Μακεδονίας. Το παράδειγμά τους μας εμπνέει πάντα και μας καθοδηγεί». Αυτό τόνισε από τη Θεσσαλονίκη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αμέσως μετά την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και τη γιορτή του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου. Νωρίς το πρωί παρέστη στην έπαρση της σημαίας στον Λευκό Πύργο και ακολούθως στην επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.
Αμέσως μετά την επίσημη δοξολογία, η κα Σακελλαροπούλου δήλωσε:
«Ανήμερα της γιορτής του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου γιορτάζουμε και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον τουρκικό ζυγό, ένα σπουδαίο ορόσημο στην ιστορία του έθνους μας.
Η 26η Οκτωβρίου είναι ημέρα τιμής και μνήμης όλων εκείνων που, με πίστη στις διαχρονικές αξίες του ελληνισμού, πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Μακεδονίας. Το παράδειγμά τους μας εμπνέει πάντα και μας καθοδηγεί».
Ζέρβας από Άγιο Δημήτριο: Χρόνια πολλά στη Θεσσαλονίκη
Μετά την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:
«Η Θεσσαλονίκη σήμερα γιορτάζει με λαμπρότητα μια διπλή γιορτή. Γιορτάζει τον Μεγαλομάρτυρα, Πολιούχο και Προστάτη της Άγιο Δημήτριο, γιορτάζει και την απελευθέρωσή της από τον οθωμανικό ζυγό. Η 26η Οκτωβρίου 1912 αποτέλεσε ένα σημαντικότατο ορόσημο στη νεότερη ιστορία της χώρας μας, στη νεότερη ιστορία της Ευρώπης.
Η γιορτή αυτή τονίζει και ενδυναμώνει το εθνικό μας φρόνημα και συγχρόνως μας δίνει δύναμη. Από τη δύναμη αυτή αντλούμε όλα όσα χρειάζονται, ώστε με ομοψυχία να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος. Χρόνια πολλά στη Θεσσαλονίκη. Χρόνια πολλά στη Μακεδονία. Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες».
Νίκος Δένδιας: «Η Θεσσαλονίκη έχει ένα λαμπρό μέλλον στον 21ο αιώνα»
«Η Θεσσαλονίκη έχει ένα λαμπρό μέλλον στον 21ο αιώνα», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στη δήλωση που έκανε αμέσως μετά την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.
«Σήμερα, επέτειος της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τις νικηφόρες μάχες του ελληνικού Στρατού, είναι πάντα μία σημαντική μέρα. Η Θεσσαλονίκη είναι πρωτεύουσα. Πρωτεύουσα πόλη των Βαλκανίων. Έχει ενσωματώσει τα σημαντικότερα πνευματικά ρεύματα της Ελλάδας και της Χερσονήσου, ιδιαίτερα, μάλιστα, το πολύ σημαντικό πνευματικό οικοδόμημα της ύστερης βυζαντινής περιόδου. Υπό την έννοια αυτή, λοιπόν, η Θεσσαλονίκη έχει ένα λαμπρό μέλλον στον 21ο αιώνα. Και εύχομαι σήμερα, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, ακριβώς για αυτό το λαμπρό της μέλλον», δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Δένδιας.
Ανδρουλάκης από Θεσσαλονίκη: Να αναλογιστούμε τι μπορούμε να πετύχουμε ενωμένοι
Την ελπίδα να επικρατήσουν ψυχραιμότερες φωνές για να υπάρξει ειρήνη και ευημερία στη Μέση Ανατολή, με την υλοποίηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, εξέφρασε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, μετά την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.
«Σήμερα είναι μία διπλή γιορτή. Γιορτάζει ο πολιούχος Άγιος Δημήτριος αλλά γιορτάζουμε, επίσης, και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό. Είναι μία μέρα που πρέπει να αναλογιστούμε τι μπορεί να πετύχει ο ελληνικός λαός ενωμένος όταν αγωνίζεται για υψηλά ιδανικά. Όμως, είναι και μία δύσκολη μέρα για τα όσα συμβαίνουν κοντά στη γειτονιά μας, στη Μέση Ανατολή, όπου χιλιάδες αθώοι άνθρωποι, άμαχοι, χάνουν τη ζωή τους στον βωμό του μίσους. Ελπίζουμε γρήγορα να επικρατήσουν οι ψυχραιμότερες φωνές και η διεθνής κοινότητα να επιβάλλει τον σεβασμό στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να υπάρξει ειρήνη και ευημερία», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.
Φάμελλος: Εμπνέουν και δίνουν δύναμη οι αγώνες για την ελευθερία της Θεσσαλονίκης
«Η ειρήνη και η δημοκρατία είναι τα βασικά αγαθά», είπε μετά την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου
Το αγαθό της ζωής αμφισβητείται σήμερα στη Γάζα, χθες στην Ουκρανία, πρέπει να το προστατεύσουμε, και η ειρήνη και η δημοκρατία είναι τα βασικά αγαθά και από αυτά πρέπει να ξεκινήσουμε, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, αμέσως μετά την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.
«Η παρακαταθήκη της ιστορίας της Θεσσαλονίκης αλλά και οι αγώνες για την ελευθερία και τη δημοκρατία των Ελλήνων και των Ελληνίδων μάς δίνουν έμπνευση, μας δίνουν δύναμη, μας δίνουν γνώση για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις και τις αβεβαιότητες του σήμερα.
Με πρώτο αγαθό, το αγαθό της ζωής, που αμφισβητείται σήμερα στη Γάζα, χθες στην Ουκρανία. Και μας δείχνουν ότι η ειρήνη και η δημοκρατία είναι τα βασικά αγαθά, από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε. Για μία κοινωνία δικαιοσύνης, μία κοινωνία αλληλεγγύης, μία κοινωνία προόδου η βάση είναι η ζωή. Τη ζωή πρέπει να προστατεύσουμε σήμερα για αυτό και η ειρήνη είναι το υπέρτατο αγαθό», δήλωσε ο κ. Φάμελλος όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα typosthes.gr.
Κυριάκος Βελόπουλος: «Η Ελλάδα δεν στηρίζει τρομοκράτες και τρομοκρατικά κράτη»
Την ακύρωση της επικείμενης διάσκεψης της Θεσσαλονίκης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ζήτησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. «Μετά από αυτά που είπε ο Ερντογάν χθες που στήριξε την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς, θεωρώ ότι η κυβέρνηση αυτήν την περιβόητη σύσκεψη της Θεσσαλονίκης στις 7 Δεκεμβρίου πρέπει να την ακυρώσει. Τρομοκράτες και τρομοκρατικά κράτη η Ελλάδα δεν στηρίζεi», ανέφερε.
Θεσσαλονίκη: Το πρόγραμμα Σακελλαροπούλου και Δένδια
Σήμερα, Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στις 08:00 στην έπαρση της σημαίας στον Λευκό Πύργο και στις 11:00 στην Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου.
Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν στην είσοδο του Λευκού Πύργου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και στη συνέχεια ανέβηκαν στην κορυφή όπου βρίσκεται ο ιστός.
Στην τελετή παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης και ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης ως εκπρόσωπος της Βουλής.
Στις 13:30, η κυρία Σακελλαροπούλου παρακάθισε σε γεύμα στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης και στις 18:30 θα παρακολουθήσει την τελετή εορτασμού του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της 111ης επετείου της απελευθέρωσης της πόλης και του έπους του ’40 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου στις 11:00, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας Νέων Αξιωματικών στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και στις 12:40 θα επισκεφθεί τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης-Casa Bianca, όπου θα ξεναγηθεί στην έκθεση «Γιάννης Γαΐτης – Αναδρομική έκθεση:100 χρόνια από την γέννησή του».
Το Σάββατο 28 Οκτωβρίου, ανήμερα της Εθνικής Επετείου, η κυρία Σακελλαροπούλου θα καταθέσει στις 10:30 στεφάνι στο Ηρώο του Γ΄Σώματος Στρατού και εν συνεχεία θα παρακολουθήσει την στρατιωτική παρέλαση.
Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, θα εκπροσωπήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο απελευθέρωσής της και την εορτή του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου σήμερα.
Συγκεκριμένα ο κ. Δένδιας παρέστη στη δοξολογία στον ιερό ναό Πολιούχου Αγίου Δημητρίου (11.00 π.μ.) και στο επίσημο γεύμα προς τιμήν της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης (1.30 μ.μ.).
Νωρίτερα (10.00 π.μ.) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε-στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης- με τον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μιχάλη Γιωργάλλα, ο οποίος θα παραστεί στις εκδηλώσεις εορτασμού της 26ης και της 28ης Οκτωβρίου.
Αναβλήθηκε η διέλευση των μαχητικών αεροσκαφών
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, είχαν προγραμματιστεί για το πρωί της Πέμπτης δοκιμαστικές διελεύσεις μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από την πόλη της Θεσσαλονίκης, μεταξύ 10:00 και 12:00.
Οι δοκιμαστικές διελεύσεις θα γίνονταν στο πλαίσιο δοκιμαστικής παρέλασης για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη συμπρωτεύουσα δεν ευνοούν το έργο των πιλότων, με αποτέλεσμα η εν λόγω δραστηριότητα να αναβληθεί για την Παρασκευή, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ο Πολιούχος της Θεσσαλονίκης Άγιος Δημήτριος
Ο Δημήτριος γεννήθηκε γύρω στο 280 στη Θεσσαλονίκη, επί αυτοκράτορος Μαξιμιανού, και καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια. Σε νεαρή ηλικία κατατάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό και έφτασε ως το βαθμό του χιλίαρχου, σε ηλικία μόλις 22 ετών. Φύση φιλομαθής και ερευνητική αναζητούσε το υψηλό και το αληθινό και το βρήκε στη χριστιανική πίστη, της οποίας έγινε διαπρύσιος κήρυκας στη Θεσσαλονίκη.
Σχημάτισε ένα κύκλο νεαρών μαθητών και τους δίδασκε την Αγία Γραφή στις υπόγειες στοές κοντά στα δημόσια λουτρά της πόλης. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας συνάθροισης, οι ειδωλολάτρες τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν ενώπιον του αυτοκράτορα Μαξιμιανού, που παρεπιδημούσε στη Θεσσαλονίκη. Όταν ο αυτοκράτορας του ζήτησε να απαρνηθεί την πίστη του, ο Δημήτριος του απάντησε: «Τω Χριστώ μου πιστεύω μόνον». Ο Μαξιμιανός εξοργισμένος από τη θαρραλέα στάση του αξιωματικού του διέταξε να τον φυλακίσουν.
Εν τω μεταξύ, ένας από τους μαθητές του Δημητρίου, ο Νέστορας, παρουσιάστηκε στο στάδιο της Θεσσαλονίκης, όπου ο Μαξιμιανός διοργάνωνε αθλητικούς αγώνες και ζήτησε να αγωνιστεί εξ ονόματος των χριστιανών με τον θηριώδη και ακατανίκητο παλαιστή Λυαίο, ειδωλολάτρη καταγόμενο από το Σίρμιο της Πανονίας (σημερινή Μητροβίτσα Σερβίας). Με την πεποίθηση ότι έχει τη χάρη και τη βοήθεια του Θεού, ο Νέστορας μπήκε στην παλαίστρα και όχι μόνο νίκησε τον Λυαίο, αλλά τον σκότωσε, όπως ο Δαυίδ τον Γολιάθ στην Παλαιά Διαθήκη.
Οργισμένος ο Μαξιμιλιανός από την ήττα του εκλεκτού του, διέταξε τον αποκεφαλισμό του Νέστορα και τη θανάτωση του Δημητρίου με λογχισμούς. Ο Δημήτριος τάφηκε στον τόπο του μαρτυρίου του, όπου αργότερα χτίστηκε περίβλεπτος ναός προς τιμήν του. Από τον τάφο του ανάβλυζε μύρο, εξού και η ονομασία Μυροβλήτης.
Σπάνια ένας άγιος έχει ταυτισθεί τόσο στενά με μία πόλη, όσο ο Άγιος Δημήτριος με τη Θεσσαλονίκη. Θεωρήθηκε ανέκαθεν από τους Έλληνες ο φρουρός της πόλης, που μαζί με το λαό αγωνίζεται εναντίον των Σλάβων, Αβάρων, Αράβων, Νορμανδών, Φράγκων, Τούρκων και άλλων βαρβάρων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε τη Θεσσαλονίκη ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου (26 Οκτωβρίου 1912).
Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης
Σαν σήμερα, στις 26 Οκτωβρίου 1912, ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε την πόλη της Θεσσαλονίκης από τον Οθωμανικό ζυγό, μόλις 20 ημέρες μετά την κήρυξη του Α΄Βαλκανικού πολέμου.
Ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα το κλίμα στα Βαλκάνια ήταν φορτισμένο αρνητικά. Ο εθνικισμός του κινήματος των «Νεότουρκων», οι οποίοι ουσιαστικά είχαν υπό τον έλεγχό τους την εξουσία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είχε ως αποτέλεσμα τη συσπείρωση των υπόλοιπων κρατών της Αυτοκρατορίας εναντίον αυτής. Την ίδια περίοδο το «Κρητικό ζήτημα», δηλαδή η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, επιδείνωσε τις σχέσεις μεταξύ της χώρας μας και της Τουρκίας, ενώ η προσωρινή απελευθέρωση των Δωδεκανήσων κατά τον ιταλοτουρκικό πόλεμο είχε ήδη σημάνει την έναρξη των Ελληνοτουρκικών τριβών.
Ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Ελευθέριος Βενιζέλος, παρακολουθούσε τις διπλωματικές εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον. Παράλληλα είχε υπόψη ότι το Ελληνικό κράτος βρισκόταν σε μία φάση ανασύνταξης και ανασυγκρότησης. Οι προσπάθειες του Ελευθέριου Βενιζέλου για αποφυγή μίας ένοπλης σύγκρουσης τερματίστηκαν με την κήρυξη του πολέμου εναντίον της Τουρκίας από το Μαυροβούνιο, στις 25 Σεπτεμβρίου του 1912. Λίγες ημέρες αργότερα και με αφορμή την παραπάνω εξέλιξη, η Ελλάδα συντάχθηκε στο στρατόπεδο της Σερβίας και της Βουλγαρίας.
Στις 13 Οκτωβρίου, οι τρεις βαλκανικές χώρες απέστειλαν τελεσίγραφο στην Υψηλή Πύλη με το οποίο αιτούνταν την ικανοποίηση μίας σειράς ζητημάτων όπως π.χ. η επικύρωση της εθνικής αυτονομίας των χριστιανικών κοινοτήτων. Το τελεσίγραφο απορρίφθηκε και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις αντικατέστησαν τη διπλωματία.
Ο στρατός των Σέρβων και των Μαυροβούνιων αναπτύχθηκε στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Οι ελληνικές δυνάμεις ανέλαβαν τα μέτωπα της Νότιας Μακεδονίας και της Ηπείρου. Οι Βούλγαροι τοποθετήθηκαν στην περιοχή της Θράκης. Οι ίδιοι ωστόσο σχεδίαζαν να προχωρήσουν στο εσωτερικό της Μακεδονίας, με τελικό στόχο να καταλάβουν τη Θεσσαλονίκη.
Δύο ημέρες αργότερα ο ελληνικός στρατός σημείωσε την πρώτη του επιτυχία θέτοντας υπό τον έλεγχό του το Σαραντάπορο. Η πορεία προς την Μακεδονία φαινόταν ανοιχτή. Με τους Τούρκους να υποχωρούν, οι Έλληνες ξεκίνησαν να προελαύνουν από την Κοζάνη, τα Γρεβενά και την Κατερίνη.
Παράλληλα οι Βούλγαροι έδειχναν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος αντιλήφθηκε ότι η Ελλάδα κινδύνευε να χάσει την σημαντικότερη πόλη της Μακεδονίας. Διέταξε τον αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο, ο οποίος κινούνταν βόρεια προς το Μοναστήρι, να αλλάξει πορεία προκειμένου να προλάβει του Βούλγαρους. Ο Κωνσταντίνος οδήγησε τον ελληνικό στρατό προς τα ανατολικά. Στο δρόμο τους ωστόσο βρίσκονταν τα Γιαννιτσά, πόλη ιερή για τους μουσουλμάνους.
Πέντε μεραρχίες και μία ταξιαρχία ιππικού των Ελλήνων συγκρούστηκαν με τις τουρκικές δυνάμεις οι οποίες αποτελούνταν από έξι πυροβολαρχίες και πέντε μεραρχίες. Μετά από σκληρή μάχη δύο ημερών (19-20 Οκτωβρίου) με πολλές απώλειες και για τις δύο πλευρές, ο ελληνικός στρατός μπήκε θριαμβευτής στα Γιαννιτσά, ενώ οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να οπισθοχωρήσουν προς τη Θεσσαλονίκη.
Προκειμένου να καθυστερήσουν τον Ελληνικό στρατό, οι Τούρκοι κατέστρεψαν τις γέφυρες του Λουδία, του Αξιού και του Γαλλικού. Ταυτόχρονα, αγγελιοφόροι μετέφεραν το μήνυμα ότι μία βουλγαρική μεραρχία βρισκόταν στην πεδιάδα του Λαγκαδά. Η κατασκευή νέας γέφυρας από τους Έλληνες απαιτούσε χρόνο αλλά και υλικά. Ο κίνδυνος να χαθεί η Θεσσαλονίκη γινόταν όλο και πιο ορατός.
Με τη βοήθεια των κατοίκων από τις γύρω περιοχές (Μάλγαρα, Κύμινα, Χαλάστρα, Σίνδος) στις 25 Οκτωβρίου ο ελληνικός στρατός πέρασε τον Αξιό ποταμό και ετοιμάστηκε για να επιτεθεί στη Θεσσαλονίκη.
Ο Ταχσίν πασάς ωστόσο πρότεινε την υπό όρους παράδοση της πόλης στους Έλληνες. Αντί αυτού, ο Κωνσταντίνος έδωσε διορία έως τα ξημερώματα της 26ης Οκτωβρίου για τη μεταφορά των Τούρκων αξιωματικών στη Μικρά Ασία. Οι Τούρκοι απάντησαν θετικά, ζήτησαν όμως να πάρουν μαζί τους και 5.000 όπλα, κάτι που ο Κωνσταντίνος απέρριψε. Στη συνέχεια έδωσε παράταση στη διορία προκειμένου να επιτευχθεί μία τελική συμφωνία. Με τη λήξη της διορίας ο ελληνικός στρατός προετοιμάστηκε για επίθεση. Την τελευταία στιγμή ο Ταχσίν πασάς δέχτηκε τους όρους που είχε υποβάλει η ελληνική πλευρά.
Το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου 1912, ημέρας της γιορτής του πολιούχου και προστάτη της πόλης, Άγιου Δημητρίου, η Θεσσαλονίκη απελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό, λίγες ώρες προτού οι Βούλγαροι φτάσουν με τη σειρά τους στην πόλη.
Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη: Αναμένεται «παρέλαση» πολιτικών αρχηγών
Πολιτικοί αρχηγοί κομμάτων της χώρας, θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να παραστούν στις εκδηλώσεις για τον Πολιούχο της Θεσσαλονίκης Άγιο Δημήτριο και της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου.
Θα παρευρεθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος, Νίκος Ανδρουλάκης και στην στρατιωτική παρέλαση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.
Το «παρών» θα δώσει και ο πρόεδρος του κόμματος “ΝΙΚΗ”, Δημήτρης Νατσιός, ο οποίος θα έρθει στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου και θα παραστεί στον Εσπερινό στο Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, ενώ θα παρακολουθήσει το Σάββατο και την στρατιωτική παρέλαση στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ειδήσεις σήμερα
«Έβρεξε»… λεφτά στην Τσεχία: Influencer σκόρπισε 1 εκατομμύριo δολάρια από ελικόπτερο