Ο Αγγελος Κοντοθάνος στάθηκε όχι μόνον φίλος αλλά αδελφός στην οικογένεια της Βασιλικής και της Σοφίας. Αλλωστε, η φιλία με τον πατέρα τους, Γιάννη Φιλιππόπουλο, κρατά εδώ και τριάντα χρόνια. Για να μείνει ζωντανή η μνήμη των εννιάχρονων κοριτσιών, αποφάσισε να φτιάξει ένα πάρκο στο καταπράσινο και χτισμένο στις πλαγιές του Οίτη, Μαυρολιθάρι, από όπου και κατάγεται ο ίδιος. Με τη σύμφωνη γνώμη του πατέρα, ο οποίος τότε στη φονική πυρκαγιά είχε συγκλονίσει τους πάντες στη προσπάθειά του να βρει τις δύο κόρες του.
«Με τον πατέρα των μικρών κοριτσιών, ανεβαίναμε συχνά στο Μαυρολιθάρι. Το ίδιο κάναμε όταν αποκτήσαμε τις δικές μας οικογένειες. Μετά το κακό που έγινε στο Μάτι, προσπαθούσα να σκεφτώ τι θα μπορούσα να κάνω για να μην ξεχαστούν αυτά τα παιδιά. Ετσι αποφάσισα να δημιουργήσω ένα πάρκο στη μνήμη τους στο χωριό το οποίο και λάτρευαν τόσο πολύ, στη θέση Αμπλάς» λέει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο κ. Κοντοθάνος.
Μέρα με τη μέρα, η ιδέα γιγαντώνονταν στο μυαλό του, και το 2019, έναν χρόνο μετά τη τραγωδία άρχισε να αναζητά τρόπους για το πως αυτή θα μπορούσε να υλοποιηθεί. «Ο τότε δήμαρχος, μας έδωσε έναν χώρο 3,5 στρεμμάτων μέσα στο χωριό, που ήταν αναξιοποίητος. Εγινε και ένας πανελλήνιος έρανος, ανοίχτηκε ένας λογαριασμός μέσω του Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Μαυρολιθαριτών, με σκοπό να συγκεντρωθούν κάποια χρήματα ώστε το πάρκο να αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά. Στη πορεία πραγματοποιήθηκαν και κάποιες εκδηλώσεις, μπαζάρ. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε».
Τα σχέδια για το θεματικό πάρκο, όμως, «πάγωσαν» όταν η πανδημία του κορονοϊού έφτασε και στη χώρα μας. «Δύο χρόνια βάλτωσαν τα πάντα» λέει ο εμπνευστής του θεματικού πάρκου για τη Σοφία και τη Βασιλική.
Οταν καταλάγιασε ο covid, όλα ξεκίνησαν από την αρχή. «Τα χρήματα τα οποία τότε είχαμε μαζέψει, έτσι όπως έχει ακριβύνει η ζωή, δεν έχουν την ίδια αξία με το τώρα, οπότε ξαναβάλαμε μπροστά για να συγκεντρώσουμε και πάλι ένα χρηματικό ποσό και να ξεκινήσουμε. Χρειάστηκε καινούργιο τοπογραφικό, νέες άδειες -ο καινούργιος δήμαρχος μας βοήθησε πάρα πολύ- λήψεις με drone για να καταγραφούν τα δέντρα, τα ποταμάκια. Ετσι στις αρχές του περασμένου Απριλίου ξεκινήσαμε τα πρώτα έργα για τη διαμόρφωση του χώρου».
Στο μεταξύ, με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν αγοράστηκε η ξυλεία αξίας 10.000 ευρώ και αναμένεται ο εξοπλισμός. «Το πάρκο θα είναι ανοιχτό για όλους, για οικογένειες που θα θέλουν να το επισκεφθούν για να ηρεμήσουν, να κάνουν πικ νικ. Αυτό που θέλω είναι να υπάρχουν στο χώρο δυο βιβλιοθήκες, και σίγουρα μια πινακίδα στην οποία να αναγράφεται η σύνδεση της Βασιλικής και της Σοφίας με το Μαυρολιθάρι».
Εύβοια: Για 12.000 ευρώ φέρεται να σκότωσαν τον πατέρα τους τα δύο αδέλφια - Στον εισαγγελέα κόρη, γιος και γαμπρός
Αρωγός της προσπάθειας παραμένει ο Σύλλογος Μαυρολιθαριτών. Οπως λέει στον «Ε.Τ. »ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Τζούφλας «συνεχίζουμε το έργο των προηγούμενων διοικητικών συμβουλίων που είχαν από την αρχή αγκαλιάσει την ιδέα. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος ανοικτός και προσβάσιμος σε όλους που θα περιποιεί τιμή στη μνήμη των δύο κοριτσιών».
Ο δρόμος όμως είναι μακρύς ακόμα και όπως προσθέτει «κάθε βοήθεια, είτε οικονομική είτε μέσω δωρεάς υλικών ή προσφοράς εργασιών, είναι ευπρόσδεκτη».
Οπως μάλιστα μας αποκάλυψε ο κ. Τζούφλας, στις σκέψεις του συλλόγου είναι η δημιουργία και ενός γκράφιτι στη μνήμη της Σοφίας και της Βασιλικής.
Με την αρωγή όλων
Ο τραπεζικός λογαριασμός που έχει ανοιχτεί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Απανταχού Μαυρολιθαριτών για όποιον θέλει να συνεισφέρει στη προσπάθεια δημιουργίας του πάρκου της Σοφίας και της Βασιλικής είναι:
Τράπεζα Eurobank
IBAN: GR2402600340000730200997561
Δικαιούχοι: Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Μαυρολιθαριτών