Σύμφωνα με το taxydromos στην μία περίπτωση, το «θύμα» είναι εργολάβος. Ενδιαφερόταν να αγοράσει ένα μικρό σκαπτικό μηχάνημα. «Επέλεξα να κάνω αναζήτηση στο διαδίκτυο διότι κατά καιρούς αναρτώνται μηχανήματα σε πολύ δελεαστικές τιμές. Δυστυχώς όμως την “πάτησα”, περιέγραψε ο ίδιος στον δικηγόρο του, αναζητώντας τρόπο για να εντοπιστεί ο ή οι δράστες και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.
O 50χρονος εντόπισε μια αγγελία στο marketplace για την πώληση του μηχανήματος από άτομο το οποίο πλέον έχει εξαφανιστεί από την εφαρμογή όπως και η αγγελία του. Επικοινώνησε μαζί του σε δύο κινητά τηλέφωνα που του είχε δώσει και είχαν συμφωνήσει στην αγορά έναντι 3.800 ευρώ. Μετέφερε τα χρήματα από λογαριασμό του στην Εθνική Τράπεζα σε λογαριασμό ημεδαπού και όταν ο δράστης ανέφερε ότι θα πρέπει να γραφτούν στο τιμολόγιο άλλα στοιχεία από αυτά που έστειλε και να πραγματοποιηθεί εκ νέου η συναλλαγή, αντιλήφθηκε την απάτη.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Στη δεύτερη απάτη, ηλεκτρολόγος από τις Σποράδες, θέλησε να ανανεώσει ένα μέρος του εξοπλισμού που διαθέτει στη δουλειά του. Βρήκε μία σχετική αγγελία στο facebook η οποία μάλιστα συνοδευόταν και από φωτογραφίες σχετικές με τον εξοπλισμό που ο ίδιος ενδιαφερόταν να αγοράσει. Πιθανολογείται πως οι φωτογραφίες ήταν κλεμμένες από άλλο χρήστη, αλλά ο ηλεκτρολόγος δεν το κατάλαβε αυτό. Πάτησε στον συγκεκριμένο σύνδεσμο και με «δόλωμα» τη χαμηλή τιμή που πωλούνταν τα μηχανήματα, έσπευσε να αποστείλει προκαταβολή σε έναν τραπεζικό λογαριασμό που του υποδείχτηκε από τον «συνομιλητή» του.
Για περίπου 15 ημέρες ο ίδιος περίμενε υπομονετικά την αποστολή των μηχανημάτων. Όταν επιχείρησε να ξαναμπεί στην ίδια εφαρμογή, η σελίδα είχε κάνει «φτερά», μαζί με τα χρήματα της προκαταβολής που είχε καταθέσει.
Οι επιτήδειοι έχουν βρει έναν νέο τρόπο προκειμένου να αποσπούν χρήματα από ανυποψίαστους πολίτες, μέσω ψεύτικων αγγελιών. Οι αγοραστές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς τον τελευταίο καιρό έχουν παρατηρηθεί πολλές απάτες από άτομα που καταχωρίζουν αγγελίες για προϊόντα που δεν υπάρχουν, με σκοπό να αποσπάσουν χρήματα από χρήστες. Τις περισσότερες φορές η μεθοδολογία είναι συγκεκριμένη.
Οι απατεώνες προσπαθούν να κάνουν τις αγγελίες όσο γίνεται πιο αληθοφανείς προκειμένου να προσελκύσουν κόσμο. Έτσι, το πρώτο που κάνουν είναι να κατεβάσουν τις εικόνες από άλλες πραγματικές αγγελίες για να τις χρησιμοποιήσουν στις δικές τους. Στη συνέχεια τις ανεβάζουν εκ νέου με μια εξωφρενικά χαμηλή τιμή, που θα τραβήξει τα βλέμματα. Οι ανυποψίαστοι πολίτες «τσιμπάνε» και έτσι πλέον είναι θέμα χρόνου να εξαπατηθούν, καθώς πείθονται ότι θα αγοράσουν διάφορα προϊόντα σε τιμές πολύ χαμηλές.
Ειδήσεις σήμερα
Απίστευτη κλοπή: «Μπούκαρε» σε θερμοκήπιο και… σήκωσε μέχρι και τις μπαταρίες
Πύργος: Σάλος για το περιστατικό εις βάρος ΑμεΑ εκπαιδευτικού – «Η αναπηρία δεν είναι ταμπού»
Οπαδική βία: Στον Άρειο Πάγο Οικονόμου-Βρούτσης με φακέλους για τους χούλιγκανς