Τη Δευτέρα, έχοντας στο πλευρό της την οικογένειά της άφησε τη τελευταία της πνοή σε ηλικία 80 ετών, βυθίζοντας στη θλίψη τον σύζυγό της Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη, και τα πέντε παιδιά τους τον Γιάννη, τη Χριστιάνα, τον Γιώργο, τον Νίκο και τη Βαρδιάννα.
«Με βαθύτατη θλίψη, η οικογένεια Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη ανακοινώνει ότι η αγαπημένη σύζυγος, μητέρα και γιαγιά, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, Πρόεδρος του Σωματείου “Ελπίδα-Σύλλογος Φίλων παιδιών με καρκίνο” έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023» ανέφερε η λιτή ανακοίνωση της οικογένειας, σημειώνοντας ότι η εξόδιος ακολουθία και η ταφή θα πραγματοποιηθούν σε στενό οικογενειακό κύκλο. Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη άφησε πίσω της μία τεράστια φιλανθρωπική κληρονομιά.
«Η αγάπη μου για το παιδί είναι τόσο δυνατή που μετατρέπεται σε πείσμα! Κι εκεί που οι άλλοι βλέπουν σκοτάδι, εγώ βλέπω φως». Με αυτά τα λόγια, περιέγραψε σε συνέντευξή της στο περιοδικό Gala πριν λίγο καιρό, η πρόεδρος του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο» και Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, το πώς γεννήθηκε η «ΕΛΠΙΔΑ», η οποία στήριξε και προσέφερε καταφύγιο σε χιλιάδες παιδιά που έπασχαν από καρκίνο.
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη γεννήθηκε στην Ερμιόνη, τον τόπο που η ίδια περιέγραφε ως το καταφύγιό της. Σε αρκετές συνεντεύξεις της έχει περιγράψει την πρώτη γνωριμία με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη, τον άνδρα, για τον οποίο παραδέχθηκε «ότι από την πρώτη στιγμή νιώσαμε και οι δύο πως ο δρόμος της ζωής μας θα ήταν κοινός». Εκείνη ήταν ακόμα μαθήτρια κι εκείνος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και στην κοινή τους πορεία αποτέλεσε την πηγή της δύναμής της.
Ο ερχομός των παιδιών της όμως ήταν αυτός που της χάρισε, όπως παραδεχόταν συχνά η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, τον σημαντικότερο ρόλο της ζωής της. «Πιστεύω πως επειδή ήμουν μητέρα μπόρεσα να καταλάβω, να νιώσω τον πόνο της μάνας που κινδυνεύει να χάσει το παιδί της από καρκίνο. Σε αυτή την αγάπη της μάνας οφείλει την ύπαρξή της η «ΕΛΠΙΔΑ», είχε πει.
Δραστηριοποιήθηκε έντονα σε διάφορους συλλόγους και φιλανθρωπικές οργανώσεις και αγωνίστηκε για αξίες και δικαιώματα παγκοσμίως, εστιάζοντας στα προβλήματα των παιδιών, παλεύοντας για την υγεία, την εκπαίδευση, την κοινωνική πρόνοια και για την εξάλειψη της φτώχειας, της παιδικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης.
Από το 1999, ήταν Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών, καθώς και την πολιτιστική κληρονομιά. Δραστηριοποιούταν επίσης ως μέλος Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, της Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη, του Διεθνούς Κέντρου για τα χαμένα και κακοποιημένα παιδιά (ICMEC), του Ιδρύματος Mentor κατά των ναρκωτικών και Ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος «Φως της Αφρικής» με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄, μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου των «Special Olympics Europe-Eurasia».
Αλληλομηνύθηκαν ο αστυνομικός της Βουλής και η πρώην σύζυγός του - «Καθαρός» ο φάκελός του [βίντεο]
Για το έργο της έχει τιμηθεί πολλές φορές, μεταξύ αυτών από την Γαλλική Προεδρία ως Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής. Το 2015 προήχθη στην τάξη των Αξιωματικών της Λεγεώνος Τιμής και το 2020 βραβεύτηκε με το βραβείο Νέλσον Μαντέλα.
Παρά την έντονη φιλανθρωπική της δράση, η οικογένειά της ήταν πάντα προτεραιότητα. «Αισθάνομαι τυχερή που ξεκινήσαμε με τον Βαρδή τη ζωή μας πολύ νέοι και μας αξιώνει ο Θεός να χαιρόμαστε εδώ και πολλά χρόνια αυτόν τον ρόλο, του παππού και της γιαγιάς. Σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο βρισκόμαστε ολόκληρη η οικογένεια μαζί στο σπίτι μας», είχε αναφέρει.
ΜΗΝΥΜΑΤΑ
Μαριάννα Βαρδινογιάννη: «Μια μεγάλη ευεργέτης»
«Αποχαιρετούμε με σεβασμό μία μεγάλη Ελληνίδα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την απώλεια της Μαριάννας Βαρδινογιάννη. «Γιατί η Μαριάννα Βαρδινογιάννη υπήρξε από τους πρωτοπόρους εκείνους οι οποίοι, στις μέρες μας, μετέτρεψαν την αποκαλούμενη ”φιλανθρωπία” σε χειροπιαστό κοινωνικό έργο. Πέρα απ’ τη λάμψη του ονόματός της και πέρα από την οικονομική ισχύ της οικογένειάς της. Η παρακαταθήκη αυτή νομίζω ότι ξεπερνά κάθε διεθνή διάκριση από τις πολλές που είχε η Μαριάννα», ανέφερε.
Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρέτησε τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη εξαίροντας το κοινωνικό της έργο. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ανέφερε: «Ο θάνατος της Μαριάννας Βαρδινογιάννη στερεί την πατρίδα μας από μια γυναίκα που ενσάρκωσε με τον πληρέστερο τρόπο την έννοια της προσφοράς στο κοινό καλό».
«Είχε αγγελική ψυχή και σε όλη τη ζωή της έκανε μόνο καλό στους συνανθρώπους της», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης.
«Ηταν μια γυναίκα που είχε καταγραφεί στη συλλογική μνήμη ως μια μεγάλη ευεργέτης, με τεράστια κοινωνική προσφορά», ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη.
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Η πολυσχιδής δράση της δεν μπορεί να εξαντληθεί σε λίγες λέξεις: Από την πολύχρονη προσφορά της στα παιδιά με καρκίνο, που επιστεγάστηκε με την ίδρυση του νοσοκομείου “Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-Ελπίδα”, μέχρι την απονομή του εμβληματικού Βραβείου “Νέλσον Μαντέλα”, καθώς και τις υπηρεσίες που προσέφερε επί δεκαετίες ως Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO.
Η προσφορά της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη στον Πολιτισμό υπήρξε τεράστια, συστηματική και διαρκής. Αφιέρωσε χρόνο και πάθος στην εθνική υπόθεση της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Πολύτιμη η προσφορά της ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου της Ακρόπολης. Ως διοργανώτρια αλλεπάλληλων συνεδρίων και ημερίδων και ως εμψυχώτρια και άοκνη αρωγός δεκάδων άλλων, μικρών και μεγάλων, πολιτιστικών πρωτοβουλιών, που τις περισσότερες φορές συμπλέκονταν αρμονικά με δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα».
Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός με ανακοίνωσή της «εκφράζει τη βαθιά θλίψη της για την απώλεια της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη. Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη επέδειξε πλούσιο κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο αφιερώνοντας τη ζωή της στην προστασία των παιδιών. Υπήρξε Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO από το 1999 και Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ, του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και του Συλλόγου “Oραμα ΕΛΠΙΔΑΣ”. Το φιλανθρωπικό έργο της είναι διεθνώς αναγνωρισμένο».