Αναλυτικότερα, πρόκειται για το έργο «Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων Ν. Λασιθίου και συνοδά έργα – Φράγμα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας Ν. Λασιθίου και βασικά έργα αξιοποίησης αρδευτικού νερού». Η σύμπραξη αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των αρδευτικών υποδομών στο Νομό Λασιθίου Κρήτης με στόχο την κάλυψη αρδευτικών αναγκών και την ανάπτυξη της γεωργίας και του τουρισμού στην περιοχή του Νομού Λασιθίου.
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία χωμάτινης λιμνοδεξαμενής στην περιοχή Χοχλάκια του Δήμου Σητείας (με έργα προσαγωγής νερού και μεταφοράς στις αρδευόμενες εκτάσεις και έργα οδοποιίας) και την κατασκευή και λειτουργία του φράγματος Αγίου Ιωάννη-Ιεράπετρας και βασικών έργων αξιοποίησης αρδευτικού νερού (έργα προσαγωγής και διανομής νερού και έργα δικτύων άρδευσης).
Οι περιοχές του Νομού Λασιθίου είναι ευπαθείς σε υπόγειες αγροχημικές μολύνσεις λόγω της υπερβολικής χρήσης των υπόγειων υδάτινων πόρων. Οι υδατικές ανάγκες της περιοχής των Χοχλακίων καλύπτονται σήμερα από δίκτυο πηγών, φρεάτων και γεωτρήσεων ενώ στον ‘Αγιο Ιωάννη η άρδευση γίνεται από τα υφιστάμενα ανεπαρκή αρδευτικά δίκτυα. Με το εν λόγω έργο καλύπτονται οι ανάγκες των υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων ενώ παράλληλα αυξάνεται η αποδοτικότητα των καλλιεργειών, ενισχύοντας έτσι το αγροτικό εισόδημα.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης τόνισε σε δήλωσή του: «Με το νέο έργο ΣΔΙΤ που εγκρίναμε σήμερα για την Κρήτη, προχωρούμε σ’ ένα ακόμη σημαντικό έργο με σημαντικό αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα. Πρόκειται για ένα νευραλγικής σημασίας έργο υποδομής που αφορά στους δύο σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης της Κρήτης, τον αγροδιατροφικό τομέα και τον τουρισμό, δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας συνολικά για την ελληνική οικονομία. Αξιοποιούμε το σύγχρονο χρηματοδοτικό εργαλείο των ΣΔΙΤ για να υλοποιήσουμε σ’ όλη την Ελλάδα περισσότερα έργα, με ταχύτερους ρυθμούς και με υψηλή ποιότητα κατασκευής».
Ο πρόεδρος της ΔΕΣΔΙΤ, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε σχετικά: «Τα έργα ΣΔΙΤ παρέχουν έργα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας προς τους πολίτες και συμβάλλουν καταλυτικά στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε όλες τις περιοχές της χώρας. Όσον αφορά στο συγκεκριμένο έργο, ενισχύεται ο πρωτογενής τομέας της παραγωγής κι εξασφαλίζεται η εξοικονόμηση νερού που σήμερα χρησιμοποιείται για άρδευση. Προωθούνται δε, η βιώσιμη ανάπτυξη και η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων».
Κακοκαιρία Alexandros: Πού καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης - Οι νέες οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας
Στη διυπουργική επιτροπή συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, o υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, ‘Ακης Σκέρτσος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης. Παρόντες στην τηλεδιάσκεψη ήταν επίσης, ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, Ορέστης Καβαλάκης και ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ