Σύμφωνα με το NeaKriti, το “καμπανάκι” κινδύνου του ιατρικού κόσμου για συνδυασμό γρίπης-κορονοϊού τον φετινό χειμώνα στα παιδιά προκαλεί ανησυχία στους γονείς και θέτει την παιδιατρική κοινότητα σε επαγρύπνηση.
Κρήτη: «Κραυγή» αγωνίας γιατρών και γονέων για έξαρση λοιμώξεων
Τη στιγμή που τα μέχρι τώρα δεδομένα για την εμφάνιση λοιμώξεων έχουν αλλάξει, οι παιδίατροι συστήνουν καταρχήν αντιγριπικό εμβολιασμό ακόμη και σε βρέφη άνω των 6 μηνών, για να περιοριστούν τα συμπτώματα και η διασπορά στην κοινότητα.
Ιογενείς λοιμώξεις εμφανίζονται πλέον σε διαφορετικές εποχές από τις συνήθεις και σε διαφορετικές ηλικίες, ενώ διαπιστώνεται ότι πολλά παιδιά νοσούν ταυτόχρονα από λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερίτιδα.
Η κ. Ελισάβετ Γιαννούση, διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Παιδιατρικής Εταιρείας, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” για τον δύσκολο επικείμενο χειμώνα, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «οι λοιμώξεις είναι μπροστά μας. Είναι αυτό που λένε οι λοιμωξιολόγοι, ότι δηλαδή έχουμε αφήσει ένα χρέος πίσω, τα παιδιά μας δεν ανοσοποιήθηκαν για τις συνήθεις ιώσεις και τώρα βλέπουμε αλλαγή και στον χρόνο που εμφανίζονται και στη βαρύτητά τους και στο ηλικιακό φάσμα».
Καιρός: Πώς θα είναι ο Δεκέμβριος - Τι προβλέπει ο διευθυντής ερευνών Κώστας Λαγουβάρδος
Ως παράδειγμα ανέφερε την εμφάνιση βρογχιολίτιδας σε παιδιά ηλικίας από 2 έως και 4 ετών, ενώ μέχρι πρότινος εμφανιζόταν μόνο σε βρέφη.
Λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν εδώ και καιρό για ένα δύσκολο χειμώνα με παράλληλη κυκλοφορία του κορoνοϊού, της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού. Στις παιδικές ηλικίες, οι πρώτες λοιμώξεις αρχίζουν να καταγράφονται και στην Κρήτη και αναμένεται έξαρση τους επόμενους μήνες.
«Περιμένουμε να δούμε πώς θα πάει η φετινή χρονιά. Πέρυσι ήταν δύσκολα, με αυξημένα κρούσματα συνδυασμένα γρίπης και COVID κι αυτό ήταν το αποτέλεσμα της μακρόχρονης καραντίνας στην οποία βρέθηκαν τα παιδιά», σημείωσε η κ. Γιαννούση, η οποία πάντως παρατήρησε ότι δε φαίνεται να νοσούν βαρύτερα.
Ζητούμενο είναι η θωράκιση των παιδιών απέναντι σε λοιμώξεις, κυρίως όταν αυτές εκδηλώνονται ταυτόχρονα. Τον εμβολιασμό ακόμη και των βρεφών με το κοινό εμβόλιο κατά της γρίπης, παρότι δεν είναι ενταγμένο στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού, συστήνουν οι παιδίατροι.
«Σαν οδηγίες δεν έχει αλλάξει κάτι, όμως οι περισσότεροι παιδίατροι θα συστήσουν τον αντιγριπικό εμβολιασμό σε όλα τα παιδιά μας άνω των έξι μηνών, κυρίως για να μην έχουμε συνδυασμό και των δύο λοιμώξεων και να μειώσουμε λίγο και τη διασπορά στην κοινότητα», τόνισε η αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Παιδιατρικής Εταιρείας και διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, ο λόγος για τον οποίο τον ερχόμενο χειμώνα θα υπάρξει έντονη έξαρση γρίπης και άλλων κοινών παθογόνων είναι ότι δε θα υφίσταται σημαντική ανοσία αγέλης για συνήθη αναπνευστικά νοσήματα σε ένα μεγάλο μέρος του παιδιατρικού πληθυσμού και ιδίως στις μικρότερες ηλικίες.
Ειδήσεις σήμερα
Βόλος: Υπάλληλος καφετέριας πάλεψε «σώμα με σώμα» με ληστή – Πώς έγινε η σύλληψη του 28χρονου