Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ 100.3, ο υπουργός επισήμανε ότι η επιδημιολογική αναζήτηση της κίνησης των ζώων θα αποκαλύψει αν είναι ίδια τα χαρακτηριστικά στα κρούσματα που καταγράφονται.
«Αυτήν τη στιγμή έχουμε καταγεγραμμένα κρούσματα, περίπου πριν 2 εβδομάδες στα Τρίκαλα και περίπου πριν 1 εβδομάδα στη Λάρισα».
Σημείωσε δε: «Από την πρώτη στιγμή εφαρμόσαμε την ευρωπαϊκή οδηγία, με ένα πρωτόκολλο που μας δίνει τη δυνατότητα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να απομονώσουμε τον ιό και να δημιουργήσουμε μια συνθήκη ασφάλειας για όλο το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής».
«Αλλεπάλληλοι έλεγχοι από πάρα πολλά κλιμάκια στη Θεσσαλία»
Παράλληλα, ο υπουργός επανέλαβε ότι η πανώλη των μηρυκαστικών είναι μια νόσος που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μεταφερθεί στον άνθρωπο, καθώς προσβάλλει μόνο τα αιγοπρόβατα.
«Το κρέας είναι βρώσιμο κανονικά, το ερώτημα είναι όμως γιατί τα σφάζουμε τα ζώα αυτά αφού δεν εγκυμονούν κανέναν κίνδυνο. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης της νόσου είναι μέχρι να οδηγηθούν τα πρόβατα στο σφαγείο, άρα πρέπει να αποφεύγεται αυτό για να ελαχιστοποιηθεί κάθε κίνδυνος. Ειδικά στην περιοχή της Ελασσόνας είναι η καρδιά της παραγωγής των γαλακτοκομικών προϊόντων και της φέτας για την πατρίδα μας.
Αυτήν τη στιγμή γίνονται αλλεπάλληλοι έλεγχοι από πάρα πολλά κλιμάκια με κτηνιάτρους», είπε ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι λαμβάνονται όλα τα δυνατά μέτρα.
Ειδήσεις Σήμερα
- Αίθρα Λυκουρέζου: Το ραντεβού με την μητέρα της, Ζωή Λάσκαρη μια ήμερα πριν πεθάνει – «Έκανα καιρό να ξεπεράσω ότι ακύρωσα την έξοδό μας» [βίντεο]
- Δανάη Μπάρκα: Το 1ο teaser για την επόμενη σεζόν – Ποια είναι στην θέση της Δέσποινας Καμπούρη; [βίντεο]
- Βραζιλία: Καρχαρίες στα ανοικτά του Ρίο διαπιστώθηκε πως παίρνουν… κοκαΐνη