Ο μακρύς κατάλογος των τραγικών παραλείψεων, που οδήγησαν στον θάνατο από κορονοϊό 15 ανθρώπους, καταγράφεται λεπτομερώς στο βούλευμα του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου, που στέλνει στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου τον ιδιοκτήτη της κλινικής στο Περιστέρι και επιστημονικούς υπεύθυνους που δεν συμμορφώθηκαν και παραβίασαν τα μέτρα κατά της εξάπλωσης της Covid-19 σε μια περίοδο που η χώρα βρισκόταν σε καθολικό lockdown για να προστατευτούν οι πολίτες από τον φονικό ιό.
Μπορεί κάποιος να φανταστεί πως αδίκημα της παραβίασης μέτρων θα επισύρει κάποια ποινή πλημμελήματος, όμως η ποινή που επιφυλάσσει στους τρεις κατηγορουμένους ο Ποινικός Κώδικας είναι βαρύτατη, αφού επιβάλλει κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών εάν έχασε ένας άνθρωπος τη ζωή του και εάν πρόκειται για θανάτους περισσότερων ανθρώπων επιβάλλεται ακόμη και ισόβια κάθειρξη.
Ηταν Απρίλιος του 2020 όταν η χώρα διήνυε την πρώτη περίοδο σκληρής καραντίνας εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού. Η είδηση για 54 κρούσματα σε ιδιωτική κλινική που διέθετε μονάδες αιμοκάθαρσης είχε απασχολήσει το μεγαλύτερο μέρος της επικαιρότητας το Πάσχα του 2020, αφού τελικά 15 πρόσωπα οδηγήθηκαν σε θάνατο.
Κατά τους δικαστές, όταν ο πρώτος ασθενής εμφάνισε συμπτώματα από τις 14 Απριλίου 2020, ο ιδιοκτήτης και οι δύο υπεύθυνοι των ΜΤΝ δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να τον απομονώσουν, ενώ, αντιθέτως, επέτρεψαν μέχρι τις 18 Απριλίου την τέλεση αιμοκάθαρσης μαζί με άλλους ασθενείς, με αποτέλεσμα αυτός να μολύνει τον θάλαμο αιμοκάθαρσης και άλλους νεφροπαθείς. Κατά τους δικαστές, οι τρεις κατηγορούμενοι «παραβίασαν τα μέτρα που είχε διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια Αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μίας μεταδοτικής ασθένειας, η δε παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε άνθρωπο κατά συρροήν, καθώς και ο θάνατος άλλου κατά συρροήν, και μάλιστα προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων».
Στις περίπου 50 σελίδες του βουλεύματος περιγράφονται δεκάδες παραλείψεις σχετικές με τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης, οι οποίες κατά τον έλεγχο αρμόδιου κλιμακίου οκτώ ημέρες μετά την εκδήλωση του πρώτου κρούσματος είχαν «καλυφθεί». Ωστόσο, πριν από την εκδήλωση του πρώτου θετικού κρούσματος και την ενημέρωση του ΕΟΔΥ η κατάσταση που επικρατούσε στην κλινική αναφορικά με την τήρηση των μέτρων περιγράφεται από τους νοσηλευομένους και τους οικείους τους εντελώς διαφορετική.
Συνελήφθη 25χρονος που είχε πυροβολήσει δύο άτομα σε οικισμό στους Αχαρνές
«Προέκυψε ότι οι νοσηλευόμενοι στον θάλαμο δεν φορούσαν μάσκα, ενώ από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κάποιοι φορούσαν μάσκα και άλλοι όχι, οι κλίνες βρίσκονταν περίπου στο ένα μέτρο απόσταση η μία από την άλλη, ίσως και λιγότερο, δεν υπήρξε δε έγκαιρη ενημέρωση για τον κίνδυνο μόλυνσης που διατρέχουν οι ασθενείς και οι οικείοι τους, ενώ η κλινική είχε δύο εισόδους, μία κεντρική και μία παράπλευρη, η οποία δεν ήταν εντελώς ορατή και από την οποία εισέρχονται ασθενείς και επισκέπτες ελεύθερα, χωρίς κανέναν έλεγχο και η οποία είσοδος οδηγούσε στο χολ του πρώτου ορόφου, που λάμβανε χώρα η αιμοκάθαρση. Περαιτέρω, αναφέρεται ότι δεν λαμβάνονταν καθόλου τα προβλεπόμενα μέτρα, καθώς δεν γινόταν θερμομέτρηση, δεν γινόταν σύσταση για χρήση μάσκας», αναφέρεται στο βούλευμα, με τους δικαστές να επικαλούνται εννέα διαφορετικές μαρτυρικές καταθέσεις.
Συνολικά από την περιγραφόμενη μη λήψη των απαραίτητων μέτρων πρόληψης και την ακόλουθη διασπορά του ιού εντός της κλινικής, μέσω της έλλειψης ενημέρωσης των αρμόδιων κρατικών Αρχών, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και των ασθενών και των οικείων τους, της μη μεταφοράς για νοσηλεία σε ειδικούς θαλάμους των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών και γενικότερα της έλλειψης σχεδίου αντιμετώπισης της νόσου, υπήρξε η μετάδοση της ασθένειας σε τουλάχιστον 54 ανθρώπους και ο θάνατος 15 ατόμων.
Κατά τη διάρκεια των ανακριτικών απολογιών τους οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις πράξεις που τους αποδίδονται, υποστηρίζοντας ότι τηρούσαν απαρέγκλιτα τις οδηγίες και τις συστάσεις του ΕΟΔΥ. Ωστόσο, οι δικαστές χαρακτηρίζουν «μετέωρους» τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων εξαιτίας της «αντιπαραβολής τους με τις ένορκες καταθέσεις των […], οι οποίοι περιγράφουν λεπτομερώς την κατάσταση που επικρατούσε στην κλινική και τη μη τήρηση και πιστή εφαρμογή των μέτρων κατά το χρονικό διάστημα έως τη διαπίστωση του πρώτου θετικού κρούσματος».
Με το ίδιο βούλευμα απαλλάχθηκαν από την κατηγορία, λόγω μη ύπαρξης ενδείξεων, δύο από τους αρχικά πέντε κατηγορουμένους. Πρόκειται για τον υπεύθυνο του χειρουργικού τομέα της κλινικής, για τον οποίο από την έρευνα προέκυψε ότι τα χειρουργεία που έλαβαν χώρα την επίμαχη χρονική περίοδο ήταν κατεπείγοντος χαρακτήρα και τηρουμένων των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ. Αντίστοιχα, για τον πέμπτο αρχικά κατηγορούμενο στην υπόθεση, στον οποίο αποδόθηκε ο ρόλος του βοηθού επιστημονικού υπευθύνου, κατά τη διάρκεια της έρευνας αποδείχθηκε ότι δεν είχε τέτοια θέση, αλλά και καμιά αρμοδιότητα ή ευθύνη για τη διαχείριση, την οργάνωση και την εποπτεία της λειτουργίας της κλινικής.
Βαρύ το κατηγορητήριο
Στον αντίποδα, ο ιδιοκτήτης της κλινικής και οι δύο επιστημονικοί υπεύθυνοι της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού κατηγορούνται ότι με πρόθεση παραβίασαν τα μέτρα που είχε διατάξει η αρμόδια Αρχή, δηλαδή ο ΕΟΔΥ, για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση της Covid-19. «Αν και οι κατηγορούμενοι προέβλεψαν ότι με τις παρακάτω πράξεις και παραλείψεις τους υπήρχε ενδεχόμενο να μεταδοθεί η νόσος και σε άλλα άτομα, παρ’ όλα αυτά δεν επέβαλαν την επισταμένη και ανελλιπή θερμομέτρηση, δεν περιόρισαν τα άτομα που εισέρχονται στην κλινική, επέτρεψαν τη λειτουργία και δεύτερης εισόδου στην κλινική, δεν επέβαλαν τη χρήση προστατευτικών μασκών και γαντιών από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής, δεν έλαβαν μέτρα για τους νοσηλευόμενους ασθενείς που είτε παρουσίαζαν ύποπτα συμπτώματα είτε πράγματι είχαν προσβληθεί από τη νόσο», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο βούλευμα.