Έτοιμοι για περεταίρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους και ενίσχυση των μπλόκων με συμβολικούς αποκλεισμούς των οδικών αξόνων, είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλία αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, δείχνοντας αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν ούτε βήμα προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Μάλιστα σχεδιάζουν την διοργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, όπου θα βρίσκεται σε εξέλιξη η έκθεση Agrotica, σε συνδυασμό με την αποστολή των αιτημάτων τους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Aγροτικές κινητοποιήσεις: Έτοιμοι για «όλα» οι αγρότες…
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι αγρότες έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν την Εθνική Οδό με τα τρακτέρ τους ταυτόχρονα σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο. Συλλαλητήριο από τους Θεσσαλούς αγρότες έχει προγραμματιστεί και το μεσημέρι του Σαββάτου στην Agrotica στη Θεσσαλονίκη.
Το πρωί της Πέμπτης τρακτέρ από τις Σέρρες θα εμφανιστούν στην Εγνατία Οδό, στο δρόμο Σερρών – Θεσσαλονίκης για να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 13:00 στην Agrotica στη Θεσσαλονίκη, ενώ αποφάσισαν θα παραμείνουν εκεί μέχρι και την Κυριακή.
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και μηχανοκίνητη πορεία θα κάνουν σήμερα και οι αγρότες του βορείου Έβρου. Η προσυγκέντρωση των τρακτέρ θα γίνει στις 10:00 το πρωί στον βόρειο κόμβο και στη συνέχεια θα μπουν στην πόλη και θα παρατάξουν τα αγροτικά τους μηχανήματα στο κέντρο, για όση ώρα θα διαρκέσει το συλλαλητήριο.
Σε κινητοποιήσεις θα προχωρήσουν και οι αγρότες της Αχαΐας, οι οποίοι θα συγκεντρωθούν στο κτίριο της Περιφέρειας περνώντας με τα τρακτέρ τους μέσα από την Πάτρα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στις 10.000 ευρώ η πρώτη αρωγή στους Θεσσαλούς αγρότες
Μία ακόμη κίνηση ώστε να λυθεί ένα ακόμη αίτημα των αγροτών έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που δεν θέλει για κανένα λόγο να έχουμε στην Ελλάδα εικόνες όπως αυτές των Παρισίων, ούτε και να κοπεί η χώρα στη μέση.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τον Παύλο Τσίμα, ανακοίνωσε την απόφασή του να αυξηθεί η πρώτη αρωγή στους αγρότες της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel» και να πάει έως και τις 10.000 ευρώ, από 2.000 ευρώ που είναι σήμερα, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό και το ενδεχόμενο κυβερνητικής παρέμβασης και στο αγροτικό πετρέλαιο.
Ο πρωθυπουργός συγκεκριμένα ανέφερε για τα αιτήματα γεωργών και κτηνοτρόφων: «Ο αγρότης της Θεσσαλίας έχει δίκιο για τη σχετική καθυστέρηση της τροπολογίας για το ηλεκτρικό ρεύμα. Εχουμε τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και τα σημειακά μιας Θεσσαλίας που υπέστη μια πρωτοφανή καταστροφή. Για τη Θεσσαλία έχουμε κάνει πράγματα και πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Πιστεύω ότι ναι, υπάρχει ένα πεδίο για να συναντηθούμε».
Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι «ήδη οι αγρότες έχουν πάρει την πρώτη αρωγή των 2.000 ευρώ και βρίσκονται σε διαδικασία για τον κύριο πυρήνα της αποζημίωσης. Ζήτησα αύξηση της πρώτης αρωγής, να πάμε στις 10.000 ευρώ, για να την πάρουν πιο νωρίς. Σήμερα (σ.σ.: χθες) θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για την πρόσθετη αρωγή για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες» είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ απάντησε «θα δούμε» για το θέμα του αγροτικού πετρελαίου.
Επίσης ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Κάθε μορφή κινητοποίησης πρέπει να είναι λελογισμένη και εμείς ακούμε τους αγρότες. Οπου υπάρχουν καθυστερήσεις, πατάω εγώ το γκάζι για να διορθώσω αδυναμίες, όπως στην περίπτωση του ρεύματος. Να ξέρουν όσοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αναταράξεις στην αγορά ότι το κράτος θα είναι αμείλικτο και στην αγροτική παραγωγή αλλά και γενικά για το θέμα της ακρίβειας».
Για την ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Εδώ συμβαίνουν δύο πράγματα: αφενός υπήρξε έξαρση εισαγόμενης ακρίβειας και πάνω σε αυτή υπήρξε πληθωρισμός της απληστίας. Η απάντηση του κράτους δεν μπορεί παρά να είναι σκληρή. Εχουμε νομοθεσία για τα περιθώρια κέρδους, έχουμε τη ΔΙΜΕΑ και έχουμε τη βούληση για να επιβάλουμε και να εισπράξουμε μεγάλα πρόστιμα που δημιουργούν και αρνητική εικόνα στις εταιρίες. Θα εξακολουθούμε να το κάνουμε αυτό και κάνουμε και αλλαγές δομικές στην αγορά».
Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε: «Είδαμε ότι η αγορά έχει περισσότερες στρεβλώσεις από αυτές που εκτιμούσαμε. Τώρα που μελετάμε στέλνουμε μήνυμα ότι “σας βλέπουμε” και δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε μεγάλα πρόστιμα. Δεν λύνονται όλα με κανονιστικές διατάξεις, είναι σημαντικό να λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Οι τιμές στο ράφι έχουν αυξηθεί, έστω και αν μειώνεται ο πληθωρισμός. Το ζήτημα δεν είναι η μείωση του πληθωρισμού, αλλά να υπάρξει αποκλιμάκωση. Στο ρεύμα το πετύχαμε, στα καύσιμα είμαστε δέσμιοι του παγκόσμιου εμπορίου. Μερικές φορές αισθάνομαι ότι υπάρχουν δύο Ελλάδες, αυτή που ευημερεί με γεμάτα καταστήματα και μαγαζιά και μια άλλη που περνάει δύσκολα».
Για τους μισθούς, ο Κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα η αύξηση των μισθών και πρόσθεσε: «Θα έχουμε αύξηση του κατώτατου μισθού και παραμένει η δέσμευσή μου για αύξηση στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας».
Για τη στέγη, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Υπάρχει κόσμος που είναι στο ενοίκιο και υποφέρει. Ειδικά για τα νέα ζευγάρια, το πρόγραμμα “Σπίτι μου” πήγε πολύ καλά παρά την προσπάθεια της αντιπολίτευσης να το λοιδορήσει. Εχω ζητήσει αναθεώρηση του πλαισίου της Golden Visa και των μέτρων για το Airbnb. Δεν θέλω να βιαστώ για το δεύτερο, αλλά είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης».
«ΜΙΑ ΜΟΙΡΑ F-35 ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ»
Για τα F-35, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Η Ελλάδα εξασφάλισε ένα ποιοτικό πλεονέκτημα για την Πολεμική Αεροπορία αλλά και μια σημαντική συνεισφορά με δωρεάν υλικό που θα ενισχύσει τις Ενοπλες Δυνάμεις. Στόχος μας ήταν πάντα να έχουμε ένα ποιοτικό αποτρεπτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας και στην Πολεμική Αεροπορία το έχουμε καταφέρει. Εχουμε δυνατότητα να αγοράσουμε μέχρι 40 F-35, δεν θα το κάνουμε μονομιάς, γιατί είναι ακριβή προμήθεια. Εχουμε εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο για μια Μοίρα με χρόνο παραλαβής τα τέλη αυτής της δεκαετίας. Η πάγια θέση της εξωτερικής πολιτικής ήταν ότι δεν μπορούμε να επιβάλουμε στις ΗΠΑ τι όπλα θα πουλήσει στην Τουρκία. Μπορούμε όμως να εξασφαλίσουμε να μην χρησιμοποιούνται όπλα κατά νατοϊκών συμμάχων.».
Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι τον Μάιο θα επισκεφθεί την Αγκυρα. Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οικονομικής ενίσχυσης των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού.
«ΝΟΜΟΣ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΑ ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΑ ΑΕΙ»
Για τα ΑΕΙ, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Πολιτική μας και προσωπική προτεραιότητα είναι η στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου, που πιστεύω ότι είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι πριν από 4 χρόνια. Υπάρχει η δυνατότητα στο δημόσιο πανεπιστήμιο να απελευθερωθεί, να συμπράττει προγράμματα με πανεπιστήμια του εξωτερικού. Για να γίνουν όλα αυτά, πρέπει να είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με τους πρυτάνεις, και χαιρετίζω την απόφαση του αναγκαστικού μέτρου για τις εξετάσεις εξ αποστάσεως. Το εξάμηνο διεξήχθη κανονικά», συμπλήρωσε και διεμήνυσε: «Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει με τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι δεδομένη και θα γίνει νόμος του κράτους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου».
«Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΠΕΤΥΧΕ»
Με αφορμή την ένταξη της κυρίας Χριστοφιλοπούλου στη Νέα Δημοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε: «Το 2016, όταν οι πολίτες που στήθηκαν στις ουρές για να με ψηφίσουν ως πρόεδρο της Ν.Δ., είχα δώσει τη δέσμευση ότι θα διευρύνω το κόμμα και θα το κάνω κόμμα εξουσίας και το πέτυχα και το 2019 και το 2023, με αύξηση, μάλιστα, των ποσοστών μας. Η στρατηγική της διεύρυνσης πέτυχε. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε όλοι σε όλα και αυτό φάνηκε στο θέμα του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών». Και ο πρωθυπουργός κατέληξε: «Δεν φαντάζομαι να θέλω να δέσω τα κορδόνια της αντιπολίτευσης. Δεν θα μιλήσω γι’ αυτήν, αλλά θα πω ότι ο κίνδυνος της πολιτικής αλαζονείας για ένα κόμμα που έχει τρεις φορές παραπάνω ποσοστά είναι ορατός και είναι δική μου υποχρέωση αυτό να μη συμβεί».
Ειδήσεις σήμερα
Ίμια 1996: 28 χρόνια μετά – Το χρονικό της μαύρης νύχτας [βίντεο]
Καραμπόλα πέντε οχημάτων στη Κηφισίας – Καθυστερήσεις στο ρεύμα προς Αθήνα [Χάρτης]
Νέα υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας στο Βόλο: Της πέταξε οινόπνευμα για να την κάψει ζωντανή